Planprinter ska ge Grizzly ännu mer klös

PUBLICERAD: 9 augusti 2022
UPPDATERAD: 9 augusti
Björn Wahlberg, Grizzlys grundare och vd, framför nya Epson SureColor V7000 som bland annat ska användas för att producera taktila skyltar. Foto: Grizzly

Sign&Print skrev förra året om Grizzly i Östersund som då köpte – inte bara en utan två – HP latex-skrivare. I början av sommaren var det dags för nästa investering, en flatbäddsskrivare från Epson, och i höst ska maskinparken förnyas ytterligare.

I mitten av juni installerades en Epson SureColor V7000 med uv-led-teknik av leverantören Color Systems. Den nya planskrivaren ska bli ett komplement till de vattenbaserade storformatsskrivarna från HP, en HP Latex R2000 och en HP Latex 800W.

– Vi är väldigt nöjda med HP-maskinerna och Antalis som är en av våra huvudleverantörer både när det gäller maskiner och förbrukningsmaterial. Men det har funnits ett tomrum, vi saknade en uv-printer för tryck på till exempel tunna och värmekänsliga material, något som Antalis inte hade i sin portfölj, säger Grizzlys grundare och vd Björn Wahlberg om den senaste investeringen.

Första flatbäddsskrivaren

Grizzlys Epson SC V7000 är utrustad med sex färger plus vit och klarlack. En produktionsskrivare modell större som släpptes i början av 2021. Det är Epsons första flatbädd med uv-led och den premiärvisades i samband med Sign&Print Connect i februari 2021. Sedan dess har den blivit en storsäljare, det första året såldes runt 60 maskiner i Europa varav tolv i Norden. En skrivare med en arbetsyta på 250 x 125 centimeter som klarar materialtjocklekar på upp till 80 millimeter. Den kan skriva ut utan förbehandling på ett brett spektrum av underlag.

Ett par skarpa jobb har hunnit passera genom maskinen sedan installationen, men när semestertiderna är över så ska den få börja jobba på allvar.

Avtal om taktila skyltar

Valet av maskin handlade lika mycket om valet av leverantör, säger Björn Wahlberg.

– Vi har haft ett långt samarbete med Color Systems och det var mycket på grund av deras kunskap i oss som kund som gjorde att det blev just en Epson SC V7000. Vi verkar mitt i Sverige och har långa avstånd till leverantörerna, då är det viktigt med bra relationer och service.

Omkring 80 procent av det Grizzly gör printas i HP-maskinerna, latex-skrivarna är företagets riktiga arbetshästar. Den nya Epson-skrivaren gör det möjligt att bredda utbudet och ta hem produktion som tidigare lagts ut på underleverantörer.

– En stor anledning till att vi gör den här investeringen är att vi har ett stort avtal om att producera taktila skyltar till kommuner och offentliga miljöer. Den tjänsten fick vi köpa in tidigare.

Installationen av den nya maskinen gjordes i mitten av juni av leverantören Color Systems.
Effektivare arbetsflöde

Under förra året gjorde Grizzly ett stort förändringsarbete för att effektivisera produktionen och förbättra arbetsmiljön i den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. Förut var det ”en gubbe vid varje maskin” som gällde, men efter att ha skärskådat vartenda moment i produktionen har layouten förändrats ganska radikalt. Nu arbetar operatörerna vid flera maskiner och materialets färdväg har kortats betydligt.

Det egenutvecklade kalkyl- och arbetsflödesprogrammet Zeleso har varit en viktig nyckel i det effektiviseringsarbetet. Förändringarna avspeglar sig även i siffrorna.

– Nu är vi 30 procent mer effektiva än tidigare. Efter pandemin har personalstyrkan minskat, men vi producerar fortfarande ungefär lika mycket.

– Det har blivit enklare och mindre stressigt för personalen. Det är lätt att se var i flödet ett jobb befinner sig, vi slipper springa ner i produktionen och fråga hela tiden. Det är 30 procents ”skräptid” som vi har sparat in. Det är en stor kostnad för oss som företag och i förlängningen för våra kunder.

Sublimeringsskrivare på ingång

Maskinparken ska i höst få ännu en uppgradering och tre maskiner inom textiltryck byts då ut mot en. Det handlar om en ATP OneTex 2600 Pro 4 som är så ny att den knappt finns på marknaden än, tillverkad av italienska ATP Color. En sublimeringsskrivare som printar direkt på tyget och har inbyggd fixering.

Förhoppningen är att maskinen ska kunna levereras i oktober-november, även den av Color Systems. Den kommer att ersätta Grizzlys gamla Durst Rhotex som har gjort sitt och en Roland DG som använts till storformatstryck. Även en värmepress från Monti blir överflödig i och med att ATP:n har en inbyggd värmeenhet, men behålls i produktionen som en backup vid jobb som kräver transferpapper.

– Generellt kan man säga att vi vill göra satsningar som förbättrar och gör vår produktion mer miljövänlig. Kunderna ska inte ens behöva fundera på vem som kan göra det bäst och mest miljövänligt, det ska vara en självklarhet att vända sig till oss, säger Björn Wahlberg.

Läs vidare

Storformatsjätten Ackert Reklam börjar med småformat

Storformatsjätten på västkusten, Ackert Reklam, har lite i smyg börjat med småformat. Företaget vill alltid ligga i framkant oavsett om det gäller nya maskiner, automatisering och noggrannhet i både stort och smått. Omsättningen och vinsten ligger på imponerande siffror år efter år, men varför tar de inte nästa kliv?
Acker-stor

BCB Tryckeri & Media skalade ner och studsade upp

För tre år sedan stod anrika BCB Tryckeri & Media inför ett avgörande beslut – lägga ner eller anpassa kostymen. Efter att ha sålt av sina offsetpressar, dragit ner på personal och flyttat till mindre lokaler har nu verksamheten studsat uppåt med fina stabila siffror. Det gör att Varbergstryckeriet senare i år kan fira sin 120:e födelsedag.
BCB5

Cykelfantast ska få Storbildsbolaget att växla upp

Efter några år på ett cykelföretag återvänder den tidigare försäljningschefen Patrick Söderberg till Storbildsbolaget. Som vice vd ska han få Helsingborgsföretaget att växla upp sina strategiska planer för framtiden.  
IMG_3878

Graphic Profile: ”Nu är vi med bland de större drakarna”

Graphic Profile i Motala har flyttat till större lokaler och investerat i två skärbord och en planprinter. Den kraftigt förstärkta kapaciteten gör att de kan utmana större konkurrenter om jobben.
– Zündborden är själen i verksamheten där allting passerar, säger Tom Jacobsson, vd och delägare.
GP1

Senaste nytt

Xeikons Lion tar digitaltrycket framåt

Xeikon har lanserat Lion LX3000, en ny digital etikettpress med ett nytt styrsystem som ger hög produktivitet och etikettkvalitet med fina prestanda.
Xeikon

Storformatsjätten Ackert Reklam börjar med småformat

Storformatsjätten på västkusten, Ackert Reklam, har lite i smyg börjat med småformat. Företaget vill alltid ligga i framkant oavsett om det gäller nya maskiner, automatisering och noggrannhet i både stort och smått. Omsättningen och vinsten ligger på imponerande siffror år efter år, men varför tar de inte nästa kliv?
Acker-stor

Konica Minolta lanserar ny B2 bläckstråleskrivare på Drupa

Med sina 2 400 m2 har Konica Minolta den sjunde största montern på Drupa. 150 personer kommer att ta emot besökarna. En ny B2 bläckstråleskrivare kommer att finnas i montern.
drupa24_konica

Explosivt bidrag vinner Print Power Awards

Designstudenten Isabella Wretman i Stockholm vinner årets Print Power Awards. Årets tema var yttrandefrihet och 22-åringens bidrag "Sprängkraft" föll juryn i smaken. 
isabella1