Planprinter ska ge Grizzly ännu mer klös

Björn Wahlberg, Grizzlys grundare och vd, framför nya Epson SureColor V7000 som bland annat ska användas för att producera taktila skyltar. Foto: Grizzly

Sign&Print skrev förra året om Grizzly i Östersund som då köpte – inte bara en utan två – HP latex-skrivare. I början av sommaren var det dags för nästa investering, en flatbäddsskrivare från Epson, och i höst ska maskinparken förnyas ytterligare.

I mitten av juni installerades en Epson SureColor V7000 med uv-led-teknik av leverantören Color Systems. Den nya planskrivaren ska bli ett komplement till de vattenbaserade storformatsskrivarna från HP, en HP Latex R2000 och en HP Latex 800W.

– Vi är väldigt nöjda med HP-maskinerna och Antalis som är en av våra huvudleverantörer både när det gäller maskiner och förbrukningsmaterial. Men det har funnits ett tomrum, vi saknade en uv-printer för tryck på till exempel tunna och värmekänsliga material, något som Antalis inte hade i sin portfölj, säger Grizzlys grundare och vd Björn Wahlberg om den senaste investeringen.

Första flatbäddsskrivaren

Grizzlys Epson SC V7000 är utrustad med sex färger plus vit och klarlack. En produktionsskrivare modell större som släpptes i början av 2021. Det är Epsons första flatbädd med uv-led och den premiärvisades i samband med Sign&Print Connect i februari 2021. Sedan dess har den blivit en storsäljare, det första året såldes runt 60 maskiner i Europa varav tolv i Norden. En skrivare med en arbetsyta på 250 x 125 centimeter som klarar materialtjocklekar på upp till 80 millimeter. Den kan skriva ut utan förbehandling på ett brett spektrum av underlag.

Ett par skarpa jobb har hunnit passera genom maskinen sedan installationen, men när semestertiderna är över så ska den få börja jobba på allvar.

Avtal om taktila skyltar

Valet av maskin handlade lika mycket om valet av leverantör, säger Björn Wahlberg.

– Vi har haft ett långt samarbete med Color Systems och det var mycket på grund av deras kunskap i oss som kund som gjorde att det blev just en Epson SC V7000. Vi verkar mitt i Sverige och har långa avstånd till leverantörerna, då är det viktigt med bra relationer och service.

Omkring 80 procent av det Grizzly gör printas i HP-maskinerna, latex-skrivarna är företagets riktiga arbetshästar. Den nya Epson-skrivaren gör det möjligt att bredda utbudet och ta hem produktion som tidigare lagts ut på underleverantörer.

– En stor anledning till att vi gör den här investeringen är att vi har ett stort avtal om att producera taktila skyltar till kommuner och offentliga miljöer. Den tjänsten fick vi köpa in tidigare.

Installationen av den nya maskinen gjordes i mitten av juni av leverantören Color Systems.

Effektivare arbetsflöde

Under förra året gjorde Grizzly ett stort förändringsarbete för att effektivisera produktionen och förbättra arbetsmiljön i den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. Förut var det “en gubbe vid varje maskin” som gällde, men efter att ha skärskådat vartenda moment i produktionen har layouten förändrats ganska radikalt. Nu arbetar operatörerna vid flera maskiner och materialets färdväg har kortats betydligt.

Det egenutvecklade kalkyl- och arbetsflödesprogrammet Zeleso har varit en viktig nyckel i det effektiviseringsarbetet. Förändringarna avspeglar sig även i siffrorna.

– Nu är vi 30 procent mer effektiva än tidigare. Efter pandemin har personalstyrkan minskat, men vi producerar fortfarande ungefär lika mycket.

– Det har blivit enklare och mindre stressigt för personalen. Det är lätt att se var i flödet ett jobb befinner sig, vi slipper springa ner i produktionen och fråga hela tiden. Det är 30 procents “skräptid” som vi har sparat in. Det är en stor kostnad för oss som företag och i förlängningen för våra kunder.

Sublimeringsskrivare på ingång

Maskinparken ska i höst få ännu en uppgradering och tre maskiner inom textiltryck byts då ut mot en. Det handlar om en ATP OneTex 2600 Pro 4 som är så ny att den knappt finns på marknaden än, tillverkad av italienska ATP Color. En sublimeringsskrivare som printar direkt på tyget och har inbyggd fixering.

Förhoppningen är att maskinen ska kunna levereras i oktober-november, även den av Color Systems. Den kommer att ersätta Grizzlys gamla Durst Rhotex som har gjort sitt och en Roland DG som använts till storformatstryck. Även en värmepress från Monti blir överflödig i och med att ATP:n har en inbyggd värmeenhet, men behålls i produktionen som en backup vid jobb som kräver transferpapper.

– Generellt kan man säga att vi vill göra satsningar som förbättrar och gör vår produktion mer miljövänlig. Kunderna ska inte ens behöva fundera på vem som kan göra det bäst och mest miljövänligt, det ska vara en självklarhet att vända sig till oss, säger Björn Wahlberg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Slut med oadresserad reklam i brevlådan

Postnord avvecklar sin verksamhet för oadresserad direktreklam (ODR) som riktar sig till hushåll. Det är inte längre en lönsam affär för företaget, som pekar på en prispressad marknad och stigande papperspriser som bakgrund till beslutet. Istället ska fokus ligga på mer målgruppsanpassad adresserad reklam.

Publicerat av: 

Planprint: ”En plattform med stora möjligheter för användaren”

Fujifilm har kraftsamlat för att ta fram en helt egenutvecklad storformatsportfölj till marknaden globalt. Spandex är ensam återförsäljare av Fujifilms storformatsskrivare i Sverige och produktansvarige Tomas Källroos ser stor potential för flatbädden Acuity Prime.

Publicerat av: