Pappersbruket står still när elpriserna rusar

Lessebo Paper tvingades den 31 augusti att pausa produktionen till följd av de höga elpriserna. Foto: Pressbild

Pappersindustrin är elintensiv och den senaste tidens skenande elpriser har drabbat bruken hårt. Lessebo Paper tog onsdagen den 31 augusti beslut om att tillfälligt pausa sin produktion, som en direkt följd av det höga elpriset i södra Sverige.

Jens Olson, vd Lessebo Paper.

Denna dag låg spotpriset i SE4, elområde 4, på i snitt 5,57 kronor per kilowattimme, enligt den nordiska elbörsen Nord Pool. För Lessebo Papers del skulle det innebära en daglig elkostnad på mer än 611 000 kronor. Därför tog det småländska pappersbruket beslut om att pausa produktionen. Företaget kommer fortsättningsvis att ta beslut dag för dag om papperstillverkningen ska återupptas, beroende på hur utvecklingen ser ut.

Rekordhöga priser

Jens Olson, vd för Lessebo Paper, kommenterar situationen i ett pressmeddelande:

– Elpriserna har sedan hösten 2021 ökat successivt för att nu nå orimliga höjder, och vi kan inte se att prisökningarna väntas avta. Historiskt sett brukar vinterperioden innebära höga elpriser och det faktum att vi redan i augusti har rekordhöga priser är oroväckande.

Snabba åtgärder

I en intervju med Smålandsposten kräver han politisk handlingskraft i frågan.

– Vi behöver få ett hyggligt snabbt besked. Politiken måste agera när det gäller elområdesfördelningen, säger Jens Olson till tidningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Slut med oadresserad reklam i brevlådan

Postnord avvecklar sin verksamhet för oadresserad direktreklam (ODR) som riktar sig till hushåll. Det är inte längre en lönsam affär för företaget, som pekar på en prispressad marknad och stigande papperspriser som bakgrund till beslutet. Istället ska fokus ligga på mer målgruppsanpassad adresserad reklam.

Publicerat av: 

Planprint: ”En plattform med stora möjligheter för användaren”

Fujifilm har kraftsamlat för att ta fram en helt egenutvecklad storformatsportfölj till marknaden globalt. Spandex är ensam återförsäljare av Fujifilms storformatsskrivare i Sverige och produktansvarige Tomas Källroos ser stor potential för flatbädden Acuity Prime.

Publicerat av: