Horizon kapar ställtider

PUBLICERAD: 17 oktober 2022
UPPDATERAD: 3 november
Horizons tredagarsevent Finishing First bjöd på massor av automatiserad efterbehandlingsutrustning. Foto: Claes Nordström

Enstycksexemplar eller miljonupplagor spelar ingen roll och kontrollen sker ner på varje enskilt ark. När Horizon var tillbaka med eventet Finishing First i Quickborn utanför Hamburg bjöds det på produktnyheter och mer automation än någonsin tidigare.

Tidskrävande inställningstider i efterbehandlingen, att manuellt ställa in format, papperstjocklek, falsning, skärning med mera från ett jobb till ett annat jobb, ska inte vara operatörens huvudvärk. Det är maskinsystemens uppgift, automatiserade för att snabbt komma igång och producera. Det var den röda tråden när Sign&Print besökte Horizons event Finishing First 2022, i Quickborn utanför Hamburg.

Den minskade handpåläggningen visades sig dels i fristående maskiner när ett jobb ställs in med några få tryck på en pekskärm. Dels i större produktionsflöden, uppbyggt på streckkodsavläsning som håller koll på nödvändig information ner till varje ark och omslag. Allt skannas, utförs och övervakas automatiskt i Horizons alla efterbehandlingssystem.

Paul Jakobson, general manager på Horizon i Norden. Foto: Claes Nordström

– Vi vill kunna ge kunden kontroll på varje arkdel vi producerar. Det kan vi göra oavsett om det är broschyrhäftning, limbindning eller falsning, förklarar Paul Jakobson, general manager på Horizon i Norden, när han visar runt bland alla maskiner.

Ny limbindare i flödet

I företagets stora boklimbindningslinjer är arbetsflödet helt uppbyggt på automatisering och integrering av system med mjukvaror och smarta systemlösningar. Information om varje, ark, inlaga och omslag – utskjutning i prepress och skärmärken – skannas av automatiskt i flödet. För att förena bokblocken med mjuka pärmar visades en nyhet i den långa bokbindningslinjen – limbindaren iCE Binder BQ-500.

Horizon samarbetar med robottillverkaren Omron i Norden. Foto: Claes Nordström

Horizon visade också prov på hur man ytterligare kan komma ifrån repetitiva arbetsuppgifter och tunga lyft. För inmatning, avläggning och packning av böcker och broschyrer i lådor var det genomgående kollaborativa robotar som fick jobba vid maskinsystemen. De stod uppställda för att sköta såväl inmatning, avläggning och packning.

För att kontrollera och övervaka produktionen, ner till varje enskild maskin, visades Horizons senaste version av arbetsflödessystemet iCE LiNK. Det är en molnbaserad plattform uppkopplad mot 5G-nätet som gör det möjligt att integrera allt i en tryckeriproduktion.

Foto: Claes Nordström
Senaste generationens klammersystem

På Finishing First visade Horizon även femte generationens klammersystem – iCE Stitchliner Mark V. Maskiner ur StitchLiner-serien är en vanlig syn ute på svenska och nordiska tryckerier för att producera sadelhäftade broschyrer. Det nya systemet är kompatibelt med inkjetpressar från de flesta tillverkarna på marknaden och kan hantera volymer från både ark eller rulle, tryckta i offset eller med digital teknik.
6 000 färdiga broschyrer kan produceras i timmen.

– Hela flödet är otroligt produktivt och väldigt enkelt. Väldigt få störningar kan uppstå i det här systemet.
Broschyrer med varierande antal sidor kan bearbetas helt automatiskt utan att operatören behöver ingripa. Varje ark registeras, bigas och falsas individuellt för att sedan samlas ihop, sorteras rätt och därefter åka vidare fram i ett nyutvecklat transportsystem till sadelhäften.

 

– Istället för att biga och falsa ett helt set så bigar och falsar vi ark för ark. Det ger mycket högre kvalitet. Ryggen får en snygg tillplattad look, säger Paul och liknar det vid Horizons egen version av fyrkantsrygg.

”Du ställer in allt väldigt enkelt”

Maskinsystemet håller styr på alla ark från plocktornen genom streckkodsavläsning. Detta är centralt och fyller flera funktioner, dels hur många ark som ska ingå i ett set, dels den kompletta maskininställningen av broschyrhäftningen.

– Du ställer in allt väldigt enkelt. Du behöver inte gå in med något verktyg i maskinsystemet utan allt sker automatiskt. Skulle du behöva finjustera något mått så gör du det med den här, säger han och pekar på maskinens display.

Helautomatisk falsmaskin

Att vika ett papper är inte så lätt som det låter. En manuell falsmaskin behöver till exempel ställas in på ett 30–tal punkter för att det hela ska fungera att fungera, enligt Jakobson. Med Horizons senaste helautomatiska B2-falsmodell, som dessutom kan integreras med Horizons arbetsflöde IceLink, är den tiden förbi. På displayen väljer operatören storleken på papperet, vilken typ av falsning som ska utföras och hur det ska se ut när trycksakerna kommer ut ur maskinen.

– Du behöver inte pilla med några verktyg – ingenting. Du talar om hur stort papperet ska vara och hur litet papperet ska bli när det har vikts ihop.

Horizons senaste helautomatiska B2-falsmodell. Foto: Claes Nordström

Maskinen läser av en provbit av papperet som ska falsas för att få fram dess tjocklek. Därefter kalibreras maskinen automatiskt, inte bara guidningen av arken och korsfalsningen utan även alla valsarnas avstånd mellan varandra. Dessa varierar beroende på hur många gånger papperet har vikts i processen. Fickfalsning, dragspelsfalsning och altarskåpsfalsning för att skapa bipacksedlar, broschyrer eller vikta flygblad är några exempel på vad som kan produceras.

– Den här produkten är helt outstanding på hela falsmarknaden.

Setup-tiden uppskattas, enligt Horizon, att vara 20 procent snabbare än maskinens företrädare.

– Många känner till den sen tidigare och har kanske haft föregående modell. Men den är uppåt 15–20 år gammal. Så har de varit nöjda med den automatiken så har de ännu lite mer automatik i den här, säger Paul Jakobson.

Det första som välkomnade besökarna var Smart Stacker. En maskin som skär digitaltryckta B2-ark och sedan samlar upp och staplar produkterna. Passande för exempelvis affischer, fotoböcker, broschyrer, omslag och bruksanvisningar. Foto: Claes Nordström

Horizons molnbaserade arbetsflödestjänsten iCE LiNK demonsterades på Finishing First. Systemet möjliggör övervakning, analys och visualisering av produktionsprocesser i realtid. Foto: Claes Nordström
Buckle Folder är ett högproduktivt system som gör bipacksedlar i ett svep. Ett inspektionssystem övervakar allt och sorterar ut eventuella defekta tryckta produkter. Foto: Claes Nordström
Foto: Claes Nordström
Foto: Claes Nordström
Limbindaren iCE Binder BQ-500 var en av de stora nyheterna på Finishing First. Foto: Claes Nordström
Foto: Claes Nordström
Foto: Claes Nordström
Foto: Claes Nordström

 

Läs vidare

Uppdämt behov banade väg för skånska wrapparnas succé

Ystad wrapping har på bara tre år lyckats fylla ett hål på den lokala marknaden och folierar både fordon och interiör. Nu börjar de printa vinylerna i huset.
DSC_5337

Elitidrottaren som trycker och graverar till bröllop

Jessica Ekvall lämnade tv-branschen för att få vara kreativ på riktigt. I villan utanför Stockholm har 25-åring byggt upp företaget Silver Leaf som trycker på allt från kläder till glas för alla tillfällen. Företaget har en särskild inriktning mot bröllop.
Silver-Leaf-collage

Franskt högtryck i Sörmland – kan laminera direkt på bordet

När nystartade inDekor skulle investera i ett monteringsbord så fastnade de för franska Kala. Tillverkaren skapar ett högt och jämnt tryck i bommen med hjälp av elmotorer vilket gör att det går att laminera direkt på bordet.
inDekor-Kala-applicator

Oppboga Bruk gör sin största investering på över femtio år

Tillverkaren av laminerade kartongmaterial, Oppboga Bruk, bygger en ny produktionslinje för laminering för att fortsätta växa in på nya marknader och material.
Oppboga-from-abovex

Senaste nytt

Uppdämt behov banade väg för skånska wrapparnas succé

Ystad wrapping har på bara tre år lyckats fylla ett hål på den lokala marknaden och folierar både fordon och interiör. Nu börjar de printa vinylerna i huset.
DSC_5337

Ny prooflösning gör det billigare att provtrycka HP Indigo

GMG har tagit fram en prooflösning speciellt för HP Indigo-användare. Med GMG ColorProof blir processen både billigare och mer pålitlig, enligt företaget.
HP_DesignJet_Z9_Driver_Printer

Brand Factory Printhouse ansöker om konkurs

Brand Factory har de senaste åren haft stora ekonomiska problem och genomgått en rekonstruktion. Nu meddelar bolaget att man ansöker om konkurs för affärsområdet Printhouse. De lönsamma affärsområdena Signs & Graphics Sverige och Norge samt Logistics drivs vidare.
Jakob 1_1600

Lockar med färgbesparingar i ny RIP-version

Den franska mjukvaruutvecklaren Caldera har precis släppt den senaste versionen av Caldera RIP. Från och med nu kommer användare att kunna uppgradera sin RIP till version 17 för att uppleva alla nya funktioner och förbättringar.
caldera