Personalen driver vidare det lilla familjetryckeriet

Foto: Anja Degerholm
PUBLICERAD: 8 november 2022
UPPDATERAD: 24 november
Ystad-Tryck drivs numera av Monica Lövqvist (till vänster), Marie Kotte Lindén och ägaren Alice Öberg.

Ingvar Öberg var ett välkänt namn, bland annat som tryckeriägare och som mångårig ordförande i Företagarna Ystad. När han hastigt gick bort hösten 2021 bestämde sig personalen ganska snabbt för att fortsätta driva Ystad-Tryck vidare i hans anda.

Det gick så fort att vi nog inte hann tänka så mycket, det var bara att köra på, säger Marie Kotte Lindén som numera sköter det dagliga på Ystad-Tryck tillsammans med kollegan Monica Lövqvist.

Ingvars fru Alice Öberg är ensam ägare av företaget och har också fått gå in och ta en mer aktiv roll.
– Tidigare skötte jag bokföring och löner och gjorde det hemifrån. Jag kunde ingenting om tryckeriet. Nu hjälper jag till med det jag kan, till exempel fakturering, berättar hon.

Ett par hjälpande händer

Alice Öberg är på plats två dagar i veckan, annars är det Monica och Marie som håller tryckeriet igång. Med lite hjälp av två pensionärer som rycker in och hjälper till när det behövs. Sven-Erik Pettersson var tidigare tryckare på Ystad-Tryck men gick i pension för tre år sedan. I alla fall delvis.

– Jag kommer in när de behöver mig, säger han medan han viker foldrar som ska häftas. För dagen sköter han även en gammal vinge från Heidelberg, som varken Monica eller Marie blivit vän med än.

– Vi är väldigt glada för den hjälpen. Den äldre generationen kan de gamla maskinerna som jag och Marie inte hunnit lära oss, säger Monica.

En annan pensionär, Tonny Persson, kommer också in ibland för att hjälpa till med bland annat falsning, häftning och skärning.

Tryckaren Sven-Erik Pettersson, som gick i pension för tre år sedan, kommer in ibland och ger en hjälpande hand.
Lång erfarenhet i branschen

Både Marie och Monica har en bakgrund inom prepress. Arbetet som grafiker såg ganska annorlunda ut på den tiden.

– Det var mycket handarbete, mycket klippande och klistrande på ljusbordet. På den tiden brände vi även plåtarna för hand och när vi skulle trycka fyrfärgsfoto fick vi skicka bilderna till Helsingborg för färgseparering. När väl digitaliseringen kom så gick det fort, minns Marie.

– Det är roligt att ha varit med om det, men jag skulle inte vilja gå tillbaka till det, fyller Monica i.

Marie Kotte Lindén har varit i branschen sedan 1989 och lärde sig yrket på sin pappas tryckeri redan från barnsben. Hon började på Ystad-Tryck 2006 och blev fastanställd några år senare när pappans tryckeri lades ned.

Monica Lövqvist började på Ystad-Tryck som 19-åring 1988:

– Folk undrar ibland varför jag har stannat på samma ställe så länge, men det är för att det är så kul, så varför skulle jag byta? Det är skapande och kreativt. Det roligaste är när vi får fria händer att ta fram till exempel en jubileumsinbjudan.

I Konica Minolta Bizhub Press C1060 trycks bland annat broschyrer och olika medlemstidningar.
I familjen sedan 1950-talet

Ystad-Tryck startades 1954 av Ingvars far John Öberg och en kollega från AB Alltryck, Bertil Andersson. Då tryckte de i huvudsak på plastpåsar och säckar och gjorde jobbet till större delen för hand i egenhändigt påbyggda boktryckningsmaskiner.

Tryckeriet startades i ett gammalt sockerbruk på Aulingatan i Ystad och där höll man till ända till 2011 när flytten gick till de nuvarande lokalerna på Södra Zinkgatan.

Ingvar Öberg kom in som delägare 1984 och drev företaget i många år. Under årens lopp har tryckeriet moderniserats, förutom att originalarbetet blev allt mer digitalt genomgick trycket samma resa.

– Vi hade en gammal fyrfärgspress innan, men den slutade vi använda för ett år sedan. Nu har vi en tvåfärgspress som vi använder ibland och då är det Sven-Erik som sköter den, berättar Monica.

Den gamla Heidelberg-vingen går än.
Det digitala tar över

Den första digitalpressen köptes in innan flytten från Aulingatan, en Konica Minolta. Sedan dess har maskinparken uppdaterats med två digitala tryckpressar av samma märke och modell, Konica Minolta Bizhub Press C1060. Den ena är lite äldre och i den trycks framför allt kuvert. I den andra, som har en del inbyggd efterbehandling, trycks bland annat färdiga broschyrer.

– Vi trycker mycket personal- och klubbtidningar, men även vanliga trycksaker som visitkort, program och broschyrer, berättar Marie.

– Digitaltrycket har gjort att vi kan leverera snabbare eftersom trycket är torrt när det kommer ut ur maskinen. Kunderna har också vant sig vid att det går snabbt, säger Monica.

Många kunder är återkommande och majoriteten är från Ystadstrakten.

Mycket arbete i tryckeriet görs manuellt, som när det tryckta materialet ska sättas upp på plexiglas.
Gör det mesta själva

För sex-sju år sedan utökades tryckavdelningen med en storformatsskrivare, en Epson SureColor S30600. I den trycks affischer av större format, dekaler som kan figurskäras och eventmaterial som banderoller och rollups.

Bredden är det lilla tryckeriets styrka och Ystad-Tryck försöker göra så mycket de kan i huset.

– Vissa moment kan vi inte göra, andra hinner vi inte med och då behöver vi anlita någon. Det gäller om det är riktigt stora upplagor, eftersom vi inte har den stora offsetpressen igång längre, och om det handlar om bokbinderi, säger Marie.

Lösa praktiska problem

Nu har det gått drygt ett år sedan Ingvar Öberg gick bort. Marie, Monica och Alice säger att de vill fortsätta att driva tryckeriet vidare utan några större förändringar.

– Vi kör på så länge Alice vill. Jag vill gärna jobba här ända fram till pensionen, säger Marie och Monica nickar instämmande.

Det senaste året har varit utmanande. Ingvar var till stor del synonymt med Ystad-Tryck och med honom försvann mycket kunskap och erfarenhet.

– Vi kunde fråga Ingvar ”vad kostar det här” och så hade han det i huvudet. Vi hade ingen koll alls på prissättningen, säger Monica Lövqvist.

Marie har tagit fram en prissättningsmodell, i alla fall för de återkommande jobben, och Monica beställer papper och annat material. Tillsammans får de det praktiska att fungera.

– Vi har fått klura ut hur vi ska sätta priserna och vad som ska beställas – och varifrån. Vi har fått lära oss efterhand, men det är hela tiden nya saker som dyker upp, vi blir nog aldrig fullärda, säger Marie Kotte Lindén.

En falsmaskin från Horizon är en av alla efterbehandlingsmaskiner i tryckeriet.

Läs vidare

Mimaki om Montera får välja

Montera har satsat på Mimaki i maskinparken. De har både en planskrivare och en riktigt bred storformatsskrivare. Det gör att de kan producera många olika typer av applikationer i samma maskiner.

montera-collage

Inkjet i höga hastigheter är framtiden för Ricoh

Arkbaserad toner är fortfarande ett viktigt segment för Ricoh, men det är inom inkjet som det finns verklig potential för både utveckling och tillväxt. Det säger Eef de Ridder, vice vd för Ricoh Europes segment för grafisk kommunikation, i en intervju med Sign&Print.

Ricoh Eef 2

Köpsugna kunder när NIZE Equipment höll öppet hus

Den grafiska återförsäljaren NIZE Equipment demonstrerade nya swissQprint Nyala 5, två skärbord från Elitron och en kompakt flatbäddsskrivare från Direct Color Systems under sitt Öppna hus.

nize-open_01

Nytt upplägg gav inblick i automatiseringens fördelar

Under Grafiska dagarna hos Gibon Borås visades automatiserade flöden tillsammans med flera maskinnyheter. Besökarna fick se sina skapelser vandra från design och tryckbeställning genom maskinparken fram till färdig produkt i ett strömlinjebaserat flöde.

DSC_9698

Senaste nytt

Canon-chefen: ”Inkjet är rätt väg att gå”

Canon har under flera mässor ställt ut under mottot ”The power to move”. För Canons Jennifer Kolloczek handlar den rörelsen om ett ökat fokus på arkbaserad inkjet i höga hastigheter.

Canon Jennifer Matteus

Stort logistikföretag för tryckt kampanjmaterial byter namn

Namnbytet är ett led i att företaget under många år vuxit från att vara en distributör till att bli en fullskalig logistiker med ett komplett erbjudande av avancerade verktyg och digitala tjänster.

Fredrik_Ringstrom

Mimaki om Montera får välja

Montera har satsat på Mimaki i maskinparken. De har både en planskrivare och en riktigt bred storformatsskrivare. Det gör att de kan producera många olika typer av applikationer i samma maskiner.

montera-collage

SPG investerar i automatiskt skärprogram

Scandinavian Print Group (SPG) har nyligen investerat i det automatiska skärprogrammet CompuCut från Polar. CompuCut är ett program som automatiskt ställer in skärmaskinen och vägleder operatören genom hela processen.

PolarCut_01