Personalen driver vidare det lilla familjetryckeriet

Foto: Anja Degerholm
PUBLICERAD: 8 november 2022
UPPDATERAD: 24 november
Ystad-Tryck drivs numera av Monica Lövqvist (till vänster), Marie Kotte Lindén och ägaren Alice Öberg.

Ingvar Öberg var ett välkänt namn, bland annat som tryckeriägare och som mångårig ordförande i Företagarna Ystad. När han hastigt gick bort hösten 2021 bestämde sig personalen ganska snabbt för att fortsätta driva Ystad-Tryck vidare i hans anda.

Det gick så fort att vi nog inte hann tänka så mycket, det var bara att köra på, säger Marie Kotte Lindén som numera sköter det dagliga på Ystad-Tryck tillsammans med kollegan Monica Lövqvist.

Ingvars fru Alice Öberg är ensam ägare av företaget och har också fått gå in och ta en mer aktiv roll.
– Tidigare skötte jag bokföring och löner och gjorde det hemifrån. Jag kunde ingenting om tryckeriet. Nu hjälper jag till med det jag kan, till exempel fakturering, berättar hon.

Ett par hjälpande händer

Alice Öberg är på plats två dagar i veckan, annars är det Monica och Marie som håller tryckeriet igång. Med lite hjälp av två pensionärer som rycker in och hjälper till när det behövs. Sven-Erik Pettersson var tidigare tryckare på Ystad-Tryck men gick i pension för tre år sedan. I alla fall delvis.

– Jag kommer in när de behöver mig, säger han medan han viker foldrar som ska häftas. För dagen sköter han även en gammal vinge från Heidelberg, som varken Monica eller Marie blivit vän med än.

– Vi är väldigt glada för den hjälpen. Den äldre generationen kan de gamla maskinerna som jag och Marie inte hunnit lära oss, säger Monica.

En annan pensionär, Tonny Persson, kommer också in ibland för att hjälpa till med bland annat falsning, häftning och skärning.

Tryckaren Sven-Erik Pettersson, som gick i pension för tre år sedan, kommer in ibland och ger en hjälpande hand.
Lång erfarenhet i branschen

Både Marie och Monica har en bakgrund inom prepress. Arbetet som grafiker såg ganska annorlunda ut på den tiden.

– Det var mycket handarbete, mycket klippande och klistrande på ljusbordet. På den tiden brände vi även plåtarna för hand och när vi skulle trycka fyrfärgsfoto fick vi skicka bilderna till Helsingborg för färgseparering. När väl digitaliseringen kom så gick det fort, minns Marie.

– Det är roligt att ha varit med om det, men jag skulle inte vilja gå tillbaka till det, fyller Monica i.

Marie Kotte Lindén har varit i branschen sedan 1989 och lärde sig yrket på sin pappas tryckeri redan från barnsben. Hon började på Ystad-Tryck 2006 och blev fastanställd några år senare när pappans tryckeri lades ned.

Monica Lövqvist började på Ystad-Tryck som 19-åring 1988:

– Folk undrar ibland varför jag har stannat på samma ställe så länge, men det är för att det är så kul, så varför skulle jag byta? Det är skapande och kreativt. Det roligaste är när vi får fria händer att ta fram till exempel en jubileumsinbjudan.

I Konica Minolta Bizhub Press C1060 trycks bland annat broschyrer och olika medlemstidningar.
I familjen sedan 1950-talet

Ystad-Tryck startades 1954 av Ingvars far John Öberg och en kollega från AB Alltryck, Bertil Andersson. Då tryckte de i huvudsak på plastpåsar och säckar och gjorde jobbet till större delen för hand i egenhändigt påbyggda boktryckningsmaskiner.

Tryckeriet startades i ett gammalt sockerbruk på Aulingatan i Ystad och där höll man till ända till 2011 när flytten gick till de nuvarande lokalerna på Södra Zinkgatan.

Ingvar Öberg kom in som delägare 1984 och drev företaget i många år. Under årens lopp har tryckeriet moderniserats, förutom att originalarbetet blev allt mer digitalt genomgick trycket samma resa.

– Vi hade en gammal fyrfärgspress innan, men den slutade vi använda för ett år sedan. Nu har vi en tvåfärgspress som vi använder ibland och då är det Sven-Erik som sköter den, berättar Monica.

Den gamla Heidelberg-vingen går än.
Det digitala tar över

Den första digitalpressen köptes in innan flytten från Aulingatan, en Konica Minolta. Sedan dess har maskinparken uppdaterats med två digitala tryckpressar av samma märke och modell, Konica Minolta Bizhub Press C1060. Den ena är lite äldre och i den trycks framför allt kuvert. I den andra, som har en del inbyggd efterbehandling, trycks bland annat färdiga broschyrer.

– Vi trycker mycket personal- och klubbtidningar, men även vanliga trycksaker som visitkort, program och broschyrer, berättar Marie.

– Digitaltrycket har gjort att vi kan leverera snabbare eftersom trycket är torrt när det kommer ut ur maskinen. Kunderna har också vant sig vid att det går snabbt, säger Monica.

Många kunder är återkommande och majoriteten är från Ystadstrakten.

Mycket arbete i tryckeriet görs manuellt, som när det tryckta materialet ska sättas upp på plexiglas.
Gör det mesta själva

För sex-sju år sedan utökades tryckavdelningen med en storformatsskrivare, en Epson SureColor S30600. I den trycks affischer av större format, dekaler som kan figurskäras och eventmaterial som banderoller och rollups.

Bredden är det lilla tryckeriets styrka och Ystad-Tryck försöker göra så mycket de kan i huset.

– Vissa moment kan vi inte göra, andra hinner vi inte med och då behöver vi anlita någon. Det gäller om det är riktigt stora upplagor, eftersom vi inte har den stora offsetpressen igång längre, och om det handlar om bokbinderi, säger Marie.

Lösa praktiska problem

Nu har det gått drygt ett år sedan Ingvar Öberg gick bort. Marie, Monica och Alice säger att de vill fortsätta att driva tryckeriet vidare utan några större förändringar.

– Vi kör på så länge Alice vill. Jag vill gärna jobba här ända fram till pensionen, säger Marie och Monica nickar instämmande.

Det senaste året har varit utmanande. Ingvar var till stor del synonymt med Ystad-Tryck och med honom försvann mycket kunskap och erfarenhet.

– Vi kunde fråga Ingvar ”vad kostar det här” och så hade han det i huvudet. Vi hade ingen koll alls på prissättningen, säger Monica Lövqvist.

Marie har tagit fram en prissättningsmodell, i alla fall för de återkommande jobben, och Monica beställer papper och annat material. Tillsammans får de det praktiska att fungera.

– Vi har fått klura ut hur vi ska sätta priserna och vad som ska beställas – och varifrån. Vi har fått lära oss efterhand, men det är hela tiden nya saker som dyker upp, vi blir nog aldrig fullärda, säger Marie Kotte Lindén.

En falsmaskin från Horizon är en av alla efterbehandlingsmaskiner i tryckeriet.

Läs vidare

Inkjetskrivare kapar både tid och kostnader

I våras installerades en Riso-skrivare hos Mediaservice i Kristianstad. Ett halvår senare ser företaget både förtjänster och konkurrensfördelar med att en stor del av produktionen flyttats över från toner till inkjet.
Mediaservice3.1

Stor bredd i det lilla: ”Flexibiliteten är det viktigaste”

Som ett litet grafiskt företag gäller det att kunna erbjuda lite av varje, leverera snabbt och framför allt att fokusera på service. Det har varit framgångsreceptet för Tjoffe Nilsson, som sedan 1994 drivit Daroni Reklam och fritid i skånska Svalöv.
Trio

Wasa Grafiska går igång på krångliga trycksaker

Ett arkmatat skärbord har tagit plats hos familjeföretaget Wasa Grafiska i Bromma. Nu ser tryckeriet möjligheter att kapa flaskhalsar och kunna göra fler jobb i eget hus.
Wasa Grafiska

Skyltföretag har tillväxt i sikte

Efter två års samarbete förtätas Skyltfokus och HM Screen helt och hållet. Nu väntar namnbyte, bolagsfusion och satsningar.
Skyltfokus

Senaste nytt

Gibon bjuder in till öppet hus

Gibon i Borås bjuder in till Grafiska dagarna, 6–8 december, och bullar upp med förädlingsmöjligheter och efterbehandling till besökarna.
Gibon

Signcom breddar det pvc-fria utbudet

Signcom blir återförsäljare för Taya Groups pvc-fria bannermaterial i Kavalan-serien. De två parterna har ingått ett distributionssamarbete som börjar gälla omgående.
Signcom Kavalan

Först i Europa med prisbelönt flatbädd

Screenbolaget i Stockholm är först ut i Europa med Vanguards nya flatbäddsskrivare som premiärvisades på Fespa i maj. Investeringen ska möta förändrade marknadskrav och ett ökat behov av digital produktion i hög volym.
Oscar Lagerstedt_media

Gop utökar med pappersbaserat

Kungsbackaföretaget Gop får distributionsrätt i Skandinavien för två av Swedboards pappersbaserade premiumskivor för den grafiska displaybranschen. Avtalet ska innebära ett ännu bredare erbjudande av välkända varumärken inom detta segment. 
Gop Swedboard 2.1