Stor bredd i det lilla: ”Flexibiliteten är det viktigaste”

Foto: Anja Degerholm
PUBLICERAD: 14 november 2022
UPPDATERAD: 24 november
I de nuvarande lokalerna på Industrigatan i Svalöv har Daroni huserat i sedan 2018. Här jobbar förutom Tjoffe Nilsson (till vänster) även Jenny Lindahl Nyberg och Fredrik Kortsson. På bilden saknas kollegan Mette Österholm.

Som ett litet grafiskt företag gäller det att kunna erbjuda lite av varje, leverera snabbt och framför allt att fokusera på service. Det har varit framgångsreceptet för Tjoffe Nilsson, som sedan 1994 drivit Daroni Reklam och fritid i skånska Svalöv.

På sin hemsida beskriver Daroni sig som ”Det lilla reklamföretaget med den stora bredden”. I de 440 kvadratmeter stora lokalerna ryms ett litet tryckeri, en monteringshall för foliering, lagerutrymme, butik för arbetskläder och profilprodukter, kontor, skyltverkstad och utrustning för textiltryck och brodyr.

– Vi är väldigt breda och har nästan alla maskiner i huset. Ju mer vi kan göra själva, desto mer kan vi styra leveranserna, säger Tjoffe Nilsson, som sedan några år tillbaka faktiskt heter så enligt folkbokföringen. Han är döpt till Dan Robert Nilsson, därav företagsnamnet DaRoNi, men alla har alltid känt honom som Tjoffe.

– Flexibiliteten är det viktigaste och vi försöker alltid hjälpa våra kunder om vi kan, stora som små. Service är det vi lever av.

Förbrukningsvarorna på dekorsidan kommer i huvudsak från Hexis och Spandex.
Köpte upp lokalt tryckeri

Allt började i garaget hemma hos föräldrarna i närliggande byn Billeberga. Tjoffe började arbeta med sin pappa och gjorde några jobb inom skylt och dekor. När han fick hem ett större jobb tog han beslutet om att starta eget.

– Den första maskinen jag hade var en gammal skärplotter, en Roland Camm-1. På den tiden målade vi skyltar för hand genom att tejpa och använda en overhead-maskin, minns Tjoffe.

Sedan starten har skylt och dekor varit kärnan i Daroni och det står fortfarande för cirka 70 procent av verksamheten. Längs vägen har det dock lagts till saker. 2016 utökades företaget med ett eget tryckeri genom uppköpet av Svalövstryckeriet Jåbo Print, som varit verksamt sedan 1984.

– De kom till mig 2015 och berättade att de ville lägga ner. Eftersom jag köpte trycktjänster av dem som jag sedan sålde vidare till mina kunder, så tänkte jag att jag lika gärna kunde sköta det själv. Jag köpte inkråmet med maskinerna och startade i samband med det ett aktiebolag.

I tryckerihörnan är det oftast Jenny Lindahl Nyberg och kollegan Mette Österholm som oftast sköter maskinerna.
Uppdaterat maskinparken

Med köpet följde en del lite ålderstigna maskiner, men som fortfarande gör jobbet tillsammans med några maskiner av modernare snitt. I ”tryckerihörnan” står bland annat en gammal vinge från Heidelberg, en manuell hålborr och en äldre skärmaskin från Schneider.

– När jag tog över hade vi en Canon C1 som var helt slut. Jag hade ingen aning om vad jag skulle investera i men fick ett bra erbjudande från Konica Minolta som innehöll en del efterbearbetning.

Från visitkort till broschyrer

Digitalpressen Konica Minolta AccurioPress C3070 används till att trycka allt ifrån block, broschyrer och visitkort till valmaterial till de lokala partierna inför årets val. Maskinen kan producera färdighäftade broschyrer.

Jenny Lindahl Nyberg är ny på Daroni och har huvudsakligen hand om tryckeriet. Tryckpressen ska inom kort utrustas med ytterligare skärverktyg och i samband med det ska Jenny gå en operatörsutbildning för att lära sig mas­kinen in i minsta detalj.

– De nya funktionerna ska göra att det krävs mindre handpåläggning, säger hon.

Under pandemin gjordes en investering i en Duplo DC616, Slitter-Cutter-Creaser, som ska minska det manuella arbetet ytterligare genom automatisk skärning, bigning och perforering.

Fredrik Kortsson har jobbat med vinyler i 30 år, bland annat hos Hexis. Hos Daroni ägnar han dagarna åt att foliera fordon och att tillverka skyltar.
Företagets egen folieringsexpert

Skylt och dekor är som sagt kärnverksamheten för Daroni som har några större återkommande kunder. Bland annat folierar de i princip alla de flera hundratalet lastbilar som rullar i företaget Norrvidinges transportverksamhet. Även Arema, som är en avknoppning från Norrvidinge och håller på med maskinuthyrning, är en stor kund liksom rivningsföretaget Remoove Demolering.

Fredrik Kortsson är företagets specialist när det gäller foliering. Han har 30 års erfarenhet från branschen och jobbade tidigare som utbildare på Hexis.

– Vinyler är min specialitet och jag har en bred kunskap om olika material och vilka användningsområden de lämpar sig för, berättar han.

Han är den som i huvudsak sköter uppdrag inom dekor och foliering, men även skylttillverkning. Storformatsskrivaren Mutoh ValueJet 1638X är en viktig arbetshäst och ett av Fredriks dagliga arbetsverktyg.

– Det är en riktig solvent-skrivare som man kan använda för att skriva ut på en mängd olika material, som folier, banderoller, frostade vinyler och vissa textilier. Hon är driftsäker och pålitlig gamla Bettan, säger Fredrik Kortsson.

Textilhörnan med transferpress, kepspress och en brodyrmaskin ska få mer utrymme efter flytten i början av nästa år.
Ny brodyrmaskin under pandemin

Kollegan Mette Österholm, som är ledig när Sign&Print är på besök, har jobbat på företaget i åtta år och sitter på en stor kunskapsbank såväl när det gäller papperssidan samt profilkläder och presentreklam. Hon är den som sköter textiltryck och brodyr. I en hörna bakom kontoret står en transferpress från Demon, en kepspress och en brodyrmaskin. Den sistnämnda köpte Tjoffe in för ett par år sedan.

– I början av pandemin stod tryckpressen stilla i nästan sex månader, så jag var tvungen att hitta på något annat. Få ett annat ben att stå på även om dekorjobben rullade in stabilt.

Det resulterade i en Tajima-maskin, levererad av ACG Nyström.

– Med den kan vi brodera mindre serier av till exempel hästtäcken och schabrak. Hade jag haft plats så hade jag köpt in en brodyrmaskin till.

I de nya lokalerna kommer det att finnas en dubbelt så stor butik för yrkeskläder. Daroni har även tagit in ett nytt stort varumärke nu när det blir mer plats: Texstar.
Flytt till större lokaler

Och mer plats är det tänkt att det ska bli. Den 1 februari går flyttlasset till helt nybyggda lokaler med 60 procent större golvyta. Med läge intill landsvägen mellan Teckomatorp och Svalöv hoppas Tjoffe att synligheten ska öka och fler kunder ska hitta till Daroni, förutom de runt 800 som företaget redan har.

– Vi behöver mer plats helt enkelt, framför allt till montering av bilar. Vi får även en högre porthöjd i de nya lokalerna. Flytten kommer att bli ett jättelyft för oss tror jag.

Det kan alltså även bli aktuellt att införskaffa ytterligare en brodyrmaskin, när textilavdelningen får mer utrymme. Textilsidan utgör ungefär 20 procent av verksamheten och papperstryckeriet 10 procent.

Det finns planer att växa, men Tjoffe vill gärna behålla den familjära känslan i det lilla företaget. Och han vill inte bara bli sittande med papper på kontoret.

– Jag gillar att vara ute i produktionen. Det är väldigt varierat och ingen dag är den andra lik. Det gör att jag trivs bra med mitt jobb.

– Och eftersom det har fungerat i 28 år så måste jag göra något rätt, säger han och skrattar.

I det lilla tryckeriet finns både gammalt och nytt.
Letar personal

För att kunna växa krävs dock fler händer. I dagsläget består personalstyrkan av fyra som jobbar heltid och tre deltidare.

– Vi är väl rustade med maskiner, men vi behöver minst en montör på heltid. Det är inte helt lätt att hitta personal så nu har vi anlitat en rekryteringsfirma och hoppas att det ger resultat.

Tjoffe Nilsson utesluter dock inte fler maskininvesteringar.

– Jag har inga problem med att investera så länge jag ser en nytta med maskinen. Allt handlar om att bli effektivare och minska antalet mantimmar.

Läs vidare

Inkjetskrivare kapar både tid och kostnader

I våras installerades en Riso-skrivare hos Mediaservice i Kristianstad. Ett halvår senare ser företaget både förtjänster och konkurrensfördelar med att en stor del av produktionen flyttats över från toner till inkjet.
Mediaservice3.1

Personalen driver vidare det lilla familjetryckeriet

Ingvar Öberg var ett välkänt namn, bland annat som tryckeriägare och som mångårig ordförande i Företagarna Ystad. När han hastigt gick bort hösten 2021 bestämde sig personalen ganska snabbt för att fortsätta driva Ystad-Tryck vidare i hans anda.
Alla tre

Wasa Grafiska går igång på krångliga trycksaker

Ett arkmatat skärbord har tagit plats hos familjeföretaget Wasa Grafiska i Bromma. Nu ser tryckeriet möjligheter att kapa flaskhalsar och kunna göra fler jobb i eget hus.
Wasa Grafiska

Skyltföretag har tillväxt i sikte

Efter två års samarbete förtätas Skyltfokus och HM Screen helt och hållet. Nu väntar namnbyte, bolagsfusion och satsningar.
Skyltfokus

Senaste nytt

Gibon bjuder in till öppet hus

Gibon i Borås bjuder in till Grafiska dagarna, 6–8 december, och bullar upp med förädlingsmöjligheter och efterbehandling till besökarna.
Gibon

Signcom breddar det pvc-fria utbudet

Signcom blir återförsäljare för Taya Groups pvc-fria bannermaterial i Kavalan-serien. De två parterna har ingått ett distributionssamarbete som börjar gälla omgående.
Signcom Kavalan

Först i Europa med prisbelönt flatbädd

Screenbolaget i Stockholm är först ut i Europa med Vanguards nya flatbäddsskrivare som premiärvisades på Fespa i maj. Investeringen ska möta förändrade marknadskrav och ett ökat behov av digital produktion i hög volym.
Oscar Lagerstedt_media

Gop utökar med pappersbaserat

Kungsbackaföretaget Gop får distributionsrätt i Skandinavien för två av Swedboards pappersbaserade premiumskivor för den grafiska displaybranschen. Avtalet ska innebära ett ännu bredare erbjudande av välkända varumärken inom detta segment. 
Gop Swedboard 2.1