Amazon väljer Canon och Hunkeler

PUBLICERAD: 1 mars 2023
UPPDATERAD: 1 mars
Tekniken för den nya Prostream 3000 var detaljerad. Foto: Søren Winsløw

Under första dagen av Hunkeler Innovation Days lanserade Canon deras nya inkjet rullprinter – Prostream 3000, som är en uppföljare till 1000-serien som lanserades 2017.

Prostream 3000 finns tillgänglig i två versioner – Prostream 3080, som producerar 80 meter i minuten, och Prostream 3133 som klarar av 133 meter i minuten. I den nylanserade serien kan pappersrullen ha en bredd på 558 millimeter och en printlängd på 1524 millimeter.

Den nya Prostream-serien klarar av att printa 11 300 4+4 B2-ark i timmen eller 1790 4+4 A4-sidor i minuten, vilket enligt Canon motsvarar 54 miljoner A4 i månaden. Detta är möjligt på en rad olika substrat och ytvikter inklusive standardoffset, både bestruket och obestruket, samt inkjetopptimerat papper på upp till 300 gram per kvadratmeter – utan att det påverkar hastigheten.

Uppdaterat torksystem

För att kunna leverera offsetkvalitet vid höga hastigheter och över ett brett utbud av substrat har Prostream 3000-serien ett nytt och förbättrat tork- och kylsystem. Systemet är baserat på luftflotation över hela pappersbanan och i och med den nya asymmetriska designen torkar färgen jämnt och kontrollerat utan att pappret vidrörs under processen.

Torksystemet har även blivit mer energieffektivt, vilket gör maskinen bättre anpassad för elinfrastrukturen i mindre tryckerier.

Justerar efter färgtäckning

Bildens kvalitet säkerställs av inbyggda 1 200 dpi piezo drop-on-demand printerhuvuden i kombination med beprövat vattenbaserat polymert färgpigment samt Smart Colorgrip, det sistnämnda finns nu även i en ny och förbättrad version. Med Smart ColorGrip, som också är tillgänglig som extrautrustning till Prostream 1000-serien, kan mängden ColorGrip-lösning som appliceras justeras till specifika områden på utskriftsarket för att anpassa efter hög eller låg färgtäckning.

Kamersystemet Inline Quality Control ger också automatisk kvalitetssäkring. Detta minskar tiden för operatörens kvalitetskontroll och förbättrar systemproduktiviteten.

Amazon väljer Canon och Hunkeler

På presskonferensen tog Canon tillfället i akt att berätta att Amazon, som ursprungligen startade som en onlinebokmarknad, precis investerat i en ny full digital bokproduktion, som inkluderar ytterligare en rullskrivare, nämligen Colorstream. Den kommer att installeras på deras produktionsanläggning i Paris. Målet är en helautomatisk produktion av böcker on-demand.

Nästan hela upplägget går att se på Hunkeler Innovation Days som just nu tar plats i Luzern, Schweiz, där Canon och Hunkeler har montrar precis bredvid varandra.

I Canons monter finns som sagt den splitternya Prostream 3000, men precis bredvid står också den utrustningen som Amazon kommer använda sig av. Hunkeler kallar den för Starbook Plowfolder Book Solution med en Book Sorting Module och även de presenteras för första gången här på Hunkeler Innovation Days.

Efter print leds pappersbanan in i en Plowfolder PF8 som först läser av streckkoderna och sedan sätter falsverkytget igång. Det gör att man kontinuerligt kan ändra falsprofilen och därigenom producera böcker i olika format och med olika sidnummer utan att behöva stanna och ändra inställningar i maskinen. Detta görs helt automatiskt när streckkoden dikterar det. Det innebär dock att det kommer finnas ett litet svinn med papper i växlingen mellan två olika falsprofiler.

De falsade arken beskärs sedan och sätts ihop till bokblock i den helt nya Starbook-enheten innan de, enligt förinställda instruktioner, sorteras i lådor i den helt nya boksorteringsmodulen.

Direkt från printern, eller som här via en avrullare, kommer boksidorna in i bokproduktionssystemet.
Streckkoderna läses i Plowfolderen, som automatiskt ställer in falsparametrarna.
I Starbook-enheten sätts sidorna ihop till bokblock som skärs och limmas.
Innan de sorteras i olika distributionslådor. Allt sker automatiskt.

Läs vidare

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Uppdämt behov banade väg för skånska wrapparnas succé

Ystad wrapping har på bara tre år lyckats fylla ett hål på den lokala marknaden och folierar både fordon och interiör. Nu börjar de printa vinylerna i huset.
DSC_5337

Ny prooflösning gör det billigare att provtrycka HP Indigo

GMG har tagit fram en prooflösning speciellt för HP Indigo-användare. Med GMG ColorProof blir processen både billigare och mer pålitlig, enligt företaget.
HP_DesignJet_Z9_Driver_Printer

Lockar med färgbesparingar i ny RIP-version

Den franska mjukvaruutvecklaren Caldera har precis släppt den senaste versionen av Caldera RIP. Från och med nu kommer användare att kunna uppgradera sin RIP till version 17 för att uppleva alla nya funktioner och förbättringar.
caldera

Senaste nytt

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Muller Martini köper Hunkeler

Efter noggrant övervägande har familjerna bakom de två företagen beslutat att slå samman Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1