Amazon väljer Canon och Hunkeler

PUBLICERAD: 1 mars 2023
UPPDATERAD: 1 mars
Tekniken för den nya Prostream 3000 var detaljerad. Foto: Søren Winsløw

Under första dagen av Hunkeler Innovation Days lanserade Canon deras nya inkjet rullprinter – Prostream 3000, som är en uppföljare till 1000-serien som lanserades 2017.

Prostream 3000 finns tillgänglig i två versioner – Prostream 3080, som producerar 80 meter i minuten, och Prostream 3133 som klarar av 133 meter i minuten. I den nylanserade serien kan pappersrullen ha en bredd på 558 millimeter och en printlängd på 1524 millimeter.

Den nya Prostream-serien klarar av att printa 11 300 4+4 B2-ark i timmen eller 1790 4+4 A4-sidor i minuten, vilket enligt Canon motsvarar 54 miljoner A4 i månaden. Detta är möjligt på en rad olika substrat och ytvikter inklusive standardoffset, både bestruket och obestruket, samt inkjetopptimerat papper på upp till 300 gram per kvadratmeter – utan att det påverkar hastigheten.

Uppdaterat torksystem

För att kunna leverera offsetkvalitet vid höga hastigheter och över ett brett utbud av substrat har Prostream 3000-serien ett nytt och förbättrat tork- och kylsystem. Systemet är baserat på luftflotation över hela pappersbanan och i och med den nya asymmetriska designen torkar färgen jämnt och kontrollerat utan att pappret vidrörs under processen.

Torksystemet har även blivit mer energieffektivt, vilket gör maskinen bättre anpassad för elinfrastrukturen i mindre tryckerier.

Justerar efter färgtäckning

Bildens kvalitet säkerställs av inbyggda 1 200 dpi piezo drop-on-demand printerhuvuden i kombination med beprövat vattenbaserat polymert färgpigment samt Smart Colorgrip, det sistnämnda finns nu även i en ny och förbättrad version. Med Smart ColorGrip, som också är tillgänglig som extrautrustning till Prostream 1000-serien, kan mängden ColorGrip-lösning som appliceras justeras till specifika områden på utskriftsarket för att anpassa efter hög eller låg färgtäckning.

Kamersystemet Inline Quality Control ger också automatisk kvalitetssäkring. Detta minskar tiden för operatörens kvalitetskontroll och förbättrar systemproduktiviteten.

Amazon väljer Canon och Hunkeler

På presskonferensen tog Canon tillfället i akt att berätta att Amazon, som ursprungligen startade som en onlinebokmarknad, precis investerat i en ny full digital bokproduktion, som inkluderar ytterligare en rullskrivare, nämligen Colorstream. Den kommer att installeras på deras produktionsanläggning i Paris. Målet är en helautomatisk produktion av böcker on-demand.

Nästan hela upplägget går att se på Hunkeler Innovation Days som just nu tar plats i Luzern, Schweiz, där Canon och Hunkeler har montrar precis bredvid varandra.

I Canons monter finns som sagt den splitternya Prostream 3000, men precis bredvid står också den utrustningen som Amazon kommer använda sig av. Hunkeler kallar den för Starbook Plowfolder Book Solution med en Book Sorting Module och även de presenteras för första gången här på Hunkeler Innovation Days.

Efter print leds pappersbanan in i en Plowfolder PF8 som först läser av streckkoderna och sedan sätter falsverkytget igång. Det gör att man kontinuerligt kan ändra falsprofilen och därigenom producera böcker i olika format och med olika sidnummer utan att behöva stanna och ändra inställningar i maskinen. Detta görs helt automatiskt när streckkoden dikterar det. Det innebär dock att det kommer finnas ett litet svinn med papper i växlingen mellan två olika falsprofiler.

De falsade arken beskärs sedan och sätts ihop till bokblock i den helt nya Starbook-enheten innan de, enligt förinställda instruktioner, sorteras i lådor i den helt nya boksorteringsmodulen.

Direkt från printern, eller som här via en avrullare, kommer boksidorna in i bokproduktionssystemet.
Streckkoderna läses i Plowfolderen, som automatiskt ställer in falsparametrarna.
I Starbook-enheten sätts sidorna ihop till bokblock som skärs och limmas.
Innan de sorteras i olika distributionslådor. Allt sker automatiskt.

Läs vidare

De visade linjer med helautomatisk bokproduktion

Efterbehandlingsexperterna Horizon visade hur man skapar den smarta fabriken på Drupa.
_DSC0615

Kongsberg Ultimate: "Det snabbaste skärbordet på marknaden"

Skärbordstillverkaren Kongsberg Precision Cutting Systems var stolta över att deras Kongsberg Ultimate hade utsetts till ”Best Wide Format Cutting Solution” i EDP Awards i samband med en ceremoni på Drupa.
PXL_20240530_121951472.MP

"Solida lösningar som tål hög belastning"

En helautomatisk linje med linjär motor för skärning av skivor i exempelvis wellpapp, en uppgraderad etikettstans med laser och skärbord i olika storlekar. Det är något av det Jwei visade under Drupa.
Primotek 1

Produktregn hos jubilaren Plockmatic

Plockmatic radar upp rekordmånga produktnyheter under årets Drupa. Inte minst en ny generation av trotjänaren Morgana DigiFold som fått tillägget Ultra.
Plockmatic 1

Senaste nytt

Storaffär för företaget som förlänger livet på tidningspressar

Företaget från Västsverige som tillverkar styrsystem för tidningspressar gjorde en affär på plus 1 miljon euro på Drupa. De sålde också flera kamerasystem under mässan.
FotoJet-(86)

De visade linjer med helautomatisk bokproduktion

Efterbehandlingsexperterna Horizon visade hur man skapar den smarta fabriken på Drupa.
_DSC0615

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Åtta45 ver 2