Fack och arbetsgivare överens om industrimärket

PUBLICERAD: 3 april 2023
UPPDATERAD: 3 april
Arbetsgivare och fackliga organisationer har enats om ett industriavtal för de nästkommande två åren. Foto: Arkivbild/Claes Nordström

Industrins parter har kommit fram till ett tvåårigt industriavtal med löneökningar på sammanlagt 7,4 procent.

Det nya avtalet gäller mellan 1 april i år fram till 31 mars 2025. Första året är löneökningstakten 4,1 procent och det efterföljande året 3,3 procent. I avtalet finns också en höjning av de lägsta lönerna på 1 350 kronor samt avsättningar till deltidspension.

Enligt Grafiska Företagen är det ett avtal utan vinnare. Avtalsrörelsen beskrivs som den svåraste på många år på grund av hög inflation och ett besvärligt konjunkturläge vilket lett till ett avtal med de högsta nivåerna i industriavtalets historia för företagen, samtidigt som det inte ger några reallöneökningarna för medarbetarna.

Anna Freij, förhandlingschef Grafiska Företagen:

– Det visar på industriavtalets styrka att vi nått en överenskommelse under dessa svåra omständigheter. Ett tvåårigt avtal bidrar positivt till den samhällsekonomiska återhämtningen, vilket också kommer att gynna företagen och deras anställda på sikt.

Läs vidare

Anrikt tryckeri i konkurs

Nu hoppas företagsledningen att någon annan vill ta över.
FotoJet-(80)

Kraftiga annonstapp för tryckta tidningar och direktreklam

Papperstidningar och direktreklam backar kraftigt som kanaler för annonsinvesteringar. Madeleine Thor, vd på Institutet för reklam- och mediestatistik tror att det tvåsiffriga tappet för tryckta tidskrifter kommer att fortsätta.
FotoJet-(79)

Swissqprint visar hela produktlinjen

Mycket vatten har flutit under broarna sedan Drupa arrangerades senast för åtta år sedan. Swissqprint, som har sitt huvudkontor vid Rhens västra sida i Schweiz, kommer på årets mässa att visa de innovationer som utvecklats under de åren.
swissqprint-fespa

För få utbildas – "Läget börjar bli kritiskt"

Att för få utbildas pekas ut som ett stort orosmoln för den grafiska industrin. Det gör att antalet som rekryteras utan formell utbildning för branschen ökar.
0023_210921

Senaste nytt

Anrikt tryckeri i konkurs

Nu hoppas företagsledningen att någon annan vill ta över.
FotoJet-(80)

Epson satsar på fotoskrivare på Drupa

Bland annat kommer nya vattenbaserade storformatsskrivaren SureColor SC-P20500 att visas.
P20500

ECO3 visar prepresslösningar

ECO3 vill vara en partner för kundernas resa mot högre produktivitet, lägre kostnader och grönare resultat.
Arkitex

Kraftiga annonstapp för tryckta tidningar och direktreklam

Papperstidningar och direktreklam backar kraftigt som kanaler för annonsinvesteringar. Madeleine Thor, vd på Institutet för reklam- och mediestatistik tror att det tvåsiffriga tappet för tryckta tidskrifter kommer att fortsätta.
FotoJet-(79)