Stockholmstryckerier går ihop

PUBLICERAD: 2 juni 2023
UPPDATERAD: 2 juni
Leo Lundberg Lilliér och Stefan Ekblom blir partners. Foto: Privatbild

Två tryckerier, baserade i Sundbyberg och Bromma, inleder ett samarbete och samlar sina styrkor och resurser i en ny verksamhet.

Vi har tidigare berättat i längre reportage om vad som händer hos Wasa Grafiska i Bromma och Print Run i Sundbyberg. Tryckeriföretagen meddelar nu att de kommer att kombinera sina resurser och expertiser för att driva dessa verksamheter tillsammans. Det nyfunna samarbetet innebär också ägarförändringar. De nuvarande ägarna blir delägare i båda bolagen. En ny verksamhet som kommer att drivas av Leo Lundberg Lilliér (Print Run) och Stefan Ekblom och Carina Andersson (Wasa Grafiska).

Dags för nytt kapitel

Leo Lundberg Lilliér har tillsammans med sin kollega Tony Malmqvist drivit Print Run under flera år. I samband med att Tony under en tid planerat att gå i pension började tankarna gro hos Leo kring ett nytt kapitel för tryckeriverksamheten.

– Jag har tittat på lite olika scenarier och alternativ hur jag skulle driva Print Run vidare. Det har funnits lite olika uppslag och idéer.

”Klickade helt enkelt”

Så småningom fick Leo upp ögonen för Wasa Grafiska och hur de båda företagen skulle kunna komplettera varandra. Den korta historien är att han ringde och frågade Stefan Ekblom rakt ut om Wasa Grafiska låg ute till försäljning men det hela slutade i stället med att ett samarbete växte fram – och en tryckerisammanslagning.

– Vi träffades och fattade så bra tycke för varandra. Vi klickade helt enkelt och kände att vi ska ju jobba ihop.

Kunderna har fram tills nu skiljt dem åt. Wasa Grafiska arbetar ganska mycket mot privatpersoner vilket inte Printrun gör, säger han och tillägger att han ser möjligheter till merförsäljning av trycksaker mellan företagens kunder.

– Vi har kollat litegrann och vi krockar faktiskt inte på en enda kund. Vi har så pass lika verksamheter och ändå har vi inte trampat varandra på tårna någon gång.

Har liknande verksamheter

Tryckeriernas produktioner är i mångt och mycket samma. Ledord de arbetar efter är att ha en nära dialog med kunder, hög servicenivå och att kunna erbjuda snabba leveranser av trycksaker. Exempelvis att lösa tryckjobb med förädling som inte är som gjorda och stöpta för att köras online, säger han.

– Vi har ganska snarlik digital utrustning, men Wasa Grafiska har även lite småoffset och boktryck samt en monteringshall för bildekor.

– Tanken är att vi snart som möjligt ska komma in i samma lokal och målet blir i det här fallet att vi flyttar vår verksamhet till Bromma (Wasa Grafiska, reds anm).

– I den bästa av världar blir det någon gång till hösten.

– Vi är väldigt glada över att inleda detta samarbete och ser fram emot att kombinera våra styrkor för att kunna erbjuda ännu bättre tjänster till våra kunder.

Flyttar ihop på sikt

Tryckeriverksamheterna i Bromma och Sundbyberg fortsätter än så länge – men på sikt blir det ett produktionsställe. Totalt sex anställda och en omsättning på drygt 15 miljoner kronor.

– Vi kommer till en början att fortsätta som vanligt men så snart som möjligt vi kan ska vi flytta in i gemensamma lokaler.

Stefan Ekblom på Wasa Grafiska:

– Det här är en spännande möjlighet för oss och vi tror starkt på samarbetet med Print Run. Större produktionsavdelning, smidigare administration och en gemensam säljverksamhet ger det nya samarbetet goda förutsättningar för framtida tillväxt.

Läs vidare

Storformatsjätten Ackert Reklam börjar med småformat

Storformatsjätten på västkusten, Ackert Reklam, har lite i smyg börjat med småformat. Företaget vill alltid ligga i framkant oavsett om det gäller nya maskiner, automatisering och noggrannhet i både stort och smått. Omsättningen och vinsten ligger på imponerande siffror år efter år, men varför tar de inte nästa kliv?
Acker-stor

BCB Tryckeri & Media skalade ner och studsade upp

För tre år sedan stod anrika BCB Tryckeri & Media inför ett avgörande beslut – lägga ner eller anpassa kostymen. Efter att ha sålt av sina offsetpressar, dragit ner på personal och flyttat till mindre lokaler har nu verksamheten studsat uppåt med fina stabila siffror. Det gör att Varbergstryckeriet senare i år kan fira sin 120:e födelsedag.
BCB5

Graphic Profile: ”Nu är vi med bland de större drakarna”

Graphic Profile i Motala har flyttat till större lokaler och investerat i två skärbord och en planprinter. Den kraftigt förstärkta kapaciteten gör att de kan utmana större konkurrenter om jobben.
– Zündborden är själen i verksamheten där allting passerar, säger Tom Jacobsson, vd och delägare.
GP1

Den ofrivillige tryckeridirektören: "Vi är uppväxta med stickers"

Tobias Martinsson är grundare till stickersvarumärket Prettygoodstickers och Motoproworks som säljer dekalkit under licens. Från början var inte tanken att bygga upp egen produktion men han tröttnade på ett arbetsflöde som var lite föråldrat.
collage

Senaste nytt

De närmar sig 50 miljoner i omsättning – Inleder utbyggnad

Nilssons Tryckeri närmar sig drömgränsen 50 miljoner kronor i omsättning. Företaget har flyttat sitt nya varumärke Jako till Skåne och håller nu på att bygga ut lokalerna.
nilssons-1

Marabu stöttade sina leverantörer under Fespa

Marabu hade ingen egen monter på årets Fespa-mässa men fanns på plats för att bistå sina leverantörer. Sign&Print följde med Victor Bildsten, digital säljchef på Marabu Scandinavia, på en rundtur i montrarna.
Vanguard 1

Epson lanserar storformatsskrivare för fotoutskrifter

Epson lanserar en ny storformatskrivare för de professionella fotografi-, konst- och affischmarknaderna.
Epson_P20500Series

Fujifilm visar sin förstärkta B2-uppsättning på Drupa

Tillsammans med en stor del av Fujifilms omfattande sortiment kommer ett par nya B2-skrivare att visas upp i Fujifilms monter på Drupa, som inte är mindre än 2 420 m2 stor, vilket motsvarar ungefär tre handbollsplaner.
drupa24_fujifilm