
Håvard Grjotheim tilldelas GYF:s (Grafiska Yrkenas Främjande) specialpris 2023. Han får det bland annat för att han ”gjort sitt yttersta i möten med politiker och andra intressenter i syfte att stärka det tryckta ordet”.
Priset delades ut i samband med heldagskonferensen Print Next i Stockholm i slutet av november.
– Jag är ödmjuk inför det, men jag känner både ära och glädje. Jag visste inte att jag skulle få priset, men hade mina aningar om att något var på gång eftersom de hade pushat mig att komma till eventet, säger Håvard Grjotheim.
Håvard Grjotheim har en diger meritlista och började som chef för det som i dag heter IGM Designskolen i Norge. Han har även varit koncernchef för Elanders och varit med och byggt upp norska 07-gruppen. Fram till 2017 jobbade han för 07 Media, som numera är en del av Aksell-koncernen. Sedan dess har han varit arbetande styrelseordförande för svenska börsbolaget Scandbook där han ansvarar för bland annat marknads- och utvecklingsfrågor. Han är även ordförande i NOPA, The Nordic Printing Association, och har tidigare varit ledare för den internationella branschorganisationen Intergraf under sex års tid.
Engagerat sig brett
I juryns motivering beskrivs Håvard som en person som ”personifierat skandinavisk ledarstil”, bland annat som ordförande i Intergraf. På frågan hur han ser på den beskrivningen säger han så här:
– Jag tror jag har en engagerad ledarstil där jag har lätt för att prata med folk och skapa ett bra klimat för utveckling.
Som ledare i de olika branschorganisationerna, både internationellt och på hemmaplan, har han engagerat sig i områden som inte enbart gäller ett snävt grafiskt område.
– Jag har under mina år som aktiv i branschen intresserat mig för samhällsfrågor som gäller det grafiska och publicering i stort, säger Håvard.
Han förklarar vikten av att som bransch se sitt uppdrag ur ett bredare perspektiv och samarbeta på tvärs, oavsett om du levererar papper, trycker eller är en annan del av kedjan.
Vikten av tryckta skolböcker
Ett exempel på det är det tryckta ordets betydelse i skolan och hur det påverkar ungas kunskapsutveckling. Tryckta skolböcker är något som Håvard Grjotheim under lång tid varit en förkämpe för och som åter blivit aktuellt efter årets PISA-undersökning som visar att läsförståelsen sjunker, bland annat i de nordiska länderna. Forskning har också visat fördelarna med fysiska böcker och att pappersbaserad läsning lämpar sig bäst för längre och mer komplexa texter som kräver en djupare förståelse.
– Jag höll ett föredrag för ett förlag nyligen och jag berättade för dem att min viktigaste kund är en pojke eller flicka som är 6 år gammal och ska lära sig att läsa. Mitt budskap till dem var att vi redan har förlorat en generation, men har inte råd att förlora en generation till. Allt fler länder börjar inse vikten av pappersbaserad läsning i skolan.
Det betyder inte att de digitala läromedlen ska försvinna helt, poängterar han.
– Jag är inte negativ till digitala verktyg, men det måste finnas en balans mellan det analoga och digitala. Det måste även finnas olika modeller för olika nivåer i utbildningssystemet och man måste komma överens om en nationell strategi för hur det ska se ut.
Juryns motivering:
Håvard har under sin långa tid i branschen bland annat lett de största grafiska koncernerna i Sverige och Norge. Han är sällsynt multinationell i en bransch som till största delen förblivit inhemsk och har personifierat skandinavisk ledarstil som flerårig ordförande för Intergraf och i olika branschföreningar gjort sitt yttersta i möten med politiker och andra intressenter i syfte att stärka det tryckta ordet. Det är en ära för Stiftelsen för de Grafiska Yrkenas Främjande att få premiera Håvard.