Zone Systems levererar 50-talsskyltar till tunnelbanestation

PUBLICERAD: 7 februari 2024
UPPDATERAD: 7 februari
Hötorgets tunnelbanestation byggdes 1952.

Zone Systems i Vadstena fick jobbet att tillverka skyltar i 1950-talsstil när tunnelbanestationen Hötorget i Stockholm restaureras till sitt ursprungsuppförande.

Zone Systems har levererat skyltar till Stockholms lokaltrafik och Hötorgets tunnelbanestation. Den invigdes 1952 och var på den tiden ändstation när spåren drogs till Vällingby.

Tunnelbanestationen har mycket av originalarkitekturen bevarad som det ursprungliga kaklet i sju blå nyanser, gjutna originalskyltar med reliefbokstäver och rödorangea papperskorgar som var vanliga förr i huvudstaden.

Med åren har materialet på stationen slitits och nu är det dags att restaurera stationen till ursprungsutförande så långt som det är möjligt. I samband med det fick Zone Systems uppdraget att ta fram skyltar i ett specialutförande som liknar de ursprungliga ramar som fanns på stationen när det byggdes.

Olof Viklund, vd på Zone Systems.

– Det är ett uppdrag som har passat oss väldigt väl då vi är duktiga på att vara flexibla, snabbfotade och kunna anpassa våra produkter efter det kunden önskar. Vi är väldigt nöjda och stolta över resultatet, säger Olof Viklund, vd på Zone Systems, i en presskommentar.

Höga krav

Zone System i Vadstena, som faktiskt startade som ett markisföretag i Vallentuna utanför Stockholm 1975, har levererat flertalet skyltar till stationen.

Arbetet har ställt höga krav på både finish och kvalitet. Till exempel har det varit viktigt att skapa den karakteristiska rostfria ytan som nu går att se på skyltarnas ramar.

– Eftersom just tunnelbanestation Hötorget är utvald som den station som till stora delar skall återställas och restaureras till 1950-talsutförande, var det viktigt att även nya ramar skulle vara så lika de ursprungliga som möjligt. Det var därför glädjande att dessa ramar gick att producera som en speciallösning för just denna station, säger Markus Eisler, projekt- och projekteringsledare på SL.

Läs vidare

Orafol ska producera klimatskyddsfilm

Orafol har köpt en andel i den belgiska specialfilmsproducenten Group Michiels Advanced Materials (Group M.A.M.) med målet att ta över 100 procent av företaget under de kommande åren.
orafol_01 (1)

Matiga maskinnyheter under Marabus öppna hus

Maskinåterförsäljaren Marabu utlovar en dag full med inspiration, innovation och nätverkande under sitt öppna hus i Malmö. 
FotoJet---2024-10-29T111739.913

Storbildsfabriken blir Brave och tar täten för cirkulär omställning

Storbildsfabriken i Linköping byter namn och växlar upp sin satsning på cirkulära affärsmodeller och klimatberäkningar för kundernas CO₂-utsläpp. Genom sitt arbete vill de nu inspirera andra i branschen att ställa om för att värna om miljön.
Outlook-z5n5xcms

Nytt småländsk tryckeri med butik: "Vi satsar rejält"

Verksamheten fyller ett hål på den lokala marknaden.
– Många har velat handla av oss, säger Malin Lembke, delägare i Lembke brodyr och reklam som satsar stort på flera Mimaki-maskiner.
FotoJet---2024-10-18T095144.288

Senaste nytt

Lyckad norsk-svensk union

Printagon Graphics startade 2013 av några tidigare anställda vid Aller Tryck och JMS som såg en framtid för det anrika veckotidningstryckeriet och ett behov av rotationstryck i Sverige. Sedan dess har det varit både upp- och nedturer.
Printagon 3

Orafol ska producera klimatskyddsfilm

Orafol har köpt en andel i den belgiska specialfilmsproducenten Group Michiels Advanced Materials (Group M.A.M.) med målet att ta över 100 procent av företaget under de kommande åren.
orafol_01 (1)

Summa lovar ökad precision i skärningen av textil

Summa lanserar L1810 Gen 2.6 som är en laserskärare för textila applikationer. Den riktar sig till användare som har höga volymer och kräver hög precision i skärningen.
Summa 1

Så många fler utställare och besökare deltog på Scanpack

Norra Europas ledande förpackningsmässa lockade i år både fler besökare och utställare än senast.
IMGL5020