Agfa presenterar tre nya "odjur" på skyltmarknaden

Foto: Søren Winsløw
PUBLICERAD: 21 mars 2024
UPPDATERAD: 21 mars
Den nya Jeti Bronco är uppkallad efter de vilda hästarna som till exempel används för rodeo.

Agfa avslöjade tre nya maskiner i sin portfölj för skylt- och displaymarknaden under dagens Fespa.

Det är uppdateringar av befintliga maskiner i portföljen, som i samma veva får nya namn från djurriket. Dessutom har de gjort om två andra maskiner i sitt utbud.

Agfas presschef Mike Horsten säger att deras strategi är att vara bäst inom high end-segmentet. Det bästa sättet att uppnå det är att ha full kontroll över alla aspekter av lösningen som de presenterar för kunden.

Det är därför Agfa själv utvecklar maskiner, programvara och skrivarbläck. Agfas president för Printing Solutions, Vincent Wille, förklarar hur han ser på verksamheten.

– Vi är ett helt nytt företag. Vi har uppfunnit oss själva många gånger i vår mer än 150-åriga historia, och nu har vi gjort det igen.

Ett odjur för alla behov

Under titeln ’Powerful by Nature’ höjer de ribban med nya Anapurna Ciervo, samt de två nya Jeti-skrivarna Condor och Bronco. Tre djurarter inom familjerna rådjur, örn respektive vildhäst.

Jeti Condor RTR5200 HS

”Örnen” Condor RTR5200 är det senaste tillskottet bland Agfas bläckstråleskrivare. Denna rulle-till-rulle bläckstråleskrivare med ett ”vingspann” på 5,2 meter. Hastigheten är på upp till 672 m² i timmen.

Condor är faktiskt den första produkten som är ett resultat av det kommersiella samarbetet med EFI, där Agfa säljer skrivaren under eget namn.

Condor hanterar ett brett utbud av flexibla underlag med upp till tre rullar samtidigt. Den kan uppgraderas i fält med ytterligare färger (ljus CMYK) och har vitt och lack för ökade design- och användningsmöjligheter. Skrivaren har flera mediahanteringslösningar för stora och tunga rullar.

Jeti Bronco H3300 S

Med hybridskrivaren Jeti Bronco H3300 lägger Agfa till ytterligare en kraftfull skrivare till sitt sortiment. Baserad på Tauros hårdvara och mjukvara kan denna UV LED-bläckstråleskrivare skriva ut 3,3 meter i bredd på ett antal skylt- och displaymaterial i sex färger plus vitt med valfri primer.

Primern är en nyhet som skapar en grund för produktion av ännu fler applikationer. Mediematningen är mycket flexibel och klarar kontinuerlig matning av plåtar samt tryckning av flera rullar av olika storlekar eller material samtidigt.

I den första fasen kommer Bronco att finnas tillgänglig med två rader skrivhuvuden. Den kan dock uppgraderas till en fyrradsversion, vilket kommer att höja tryckeriets produktivitet avsevärt.

Anapurna Ciervo H3200

Sedan introduktionen av den första Anapurnan för över 20 år sedan har familjen fortsatt att utvecklas. Den nya 3.2 hybriden Ciervo är redo för nästan vad som helst, och den passar perfekt för tryckerier som letar efter en mångsidig skrivare för att hantera ett brett utbud av utskriftsjobb.

Ciervo ger förbättrad utskriftskvalitet och en mycket högre produktivitet än sin föregångare – med en ökning på nästan 70 procent i produktionsläget. Den kontinuerliga kartongmatningen ger effektiv utskrift på fasta material på upp till fyra plåtar samtidigt.

Utöver dessa tre nya skrivare kommer Agfa även att visa två av sina andra bestar på FESPA:

Jeti Tauro H3300 UHS

Agfa visar sin snabbaste hybridbläckstråleskrivare för storformat på FESPA. Den är byggd för 24/7-produktion. Utskriftsbredden är 3,3 m bred och topphastigheten inte mindre än 905 m² i timmen. Dess många automationsalternativ kan öka produktionseffektiviteten ännu mer.

TauroH3300 kan trycka wellpapp och applicera lack. Den är lämplig för både förpacknings- och displaybehov. Med sina mångsidiga konfigurationer frigör denna robusta skrivare en imponerande prestanda, vilket ger tryckerierna möjlighet att fortsätta med det Agfa beskriver som en urkraft.

Med sin hastighet på upp till 1 450 m² i timmen är Onset Grizzly X3 HS verkligen ett produktionsodjur. På FESPA visas den med robotisk lastning och lossning.
Onset Grizzly X3 HS

Onset Grizzly X3 HS är en avkomma från Inca, som Agfa köpte från Screen 2022. Det är en extremt snabb flatbäddsbläckstråleskrivare som kombinerar industriell digital produktion med hög utskriftskvalitet. Med en hastighet på upp till 1 450 m² per timme, snabb inställning och flera automatiseringsalternativ – inklusive på- och avlastningsrobotar – låter den tryckerier ryta sig genom produktionen.

Agfa satsar hårt på den digitala bläckstrålemarknaden inom områden som förpackningar, skyltar, tryck och industritryck. Dels köpte de Inca 2022 och dels har de nyligen ingått ett kommersiellt samarbete med EFI för att de båda ska kunna nå nya marknader. Förra året växte Agfa med över 10 procent i intäkter och förväntningen är att digitala utskriftslösningar kommer att vara den största divisionen i Agfa i slutet av 2024.

Läs vidare

Marabu stöttade sina leverantörer under Fespa

Marabu hade ingen egen monter på årets Fespa-mässa men fanns på plats för att bistå sina leverantörer. Sign&Print följde med Victor Bildsten, digital säljchef på Marabu Scandinavia, på en rundtur i montrarna.
Vanguard 1

Epson lanserar storformatsskrivare för fotoutskrifter

Epson lanserar en ny storformatskrivare för de professionella fotografi-, konst- och affischmarknaderna.
Epson_P20500Series

Fujifilm visar sin förstärkta B2-uppsättning på Drupa

Tillsammans med en stor del av Fujifilms omfattande sortiment kommer ett par nya B2-skrivare att visas upp i Fujifilms monter på Drupa, som inte är mindre än 2 420 m2 stor, vilket motsvarar ungefär tre handbollsplaner.
drupa24_fujifilm

HP lanserar fyra nya digitalpressar

HP meddelade nyligen lanseringen av fyra nya digitalpressar, HP Indigo 120K, Indigo 18K, Indigo 7K Secure och Indigo V2 för den kommersiella marknaden.
FotoJet-(65)

Senaste nytt

De närmar sig 50 miljoner i omsättning – Inleder utbyggnad

Nilssons Tryckeri närmar sig drömgränsen 50 miljoner kronor i omsättning. Företaget har flyttat sitt nya varumärke Jako till Skåne och håller nu på att bygga ut lokalerna.
nilssons-1

Marabu stöttade sina leverantörer under Fespa

Marabu hade ingen egen monter på årets Fespa-mässa men fanns på plats för att bistå sina leverantörer. Sign&Print följde med Victor Bildsten, digital säljchef på Marabu Scandinavia, på en rundtur i montrarna.
Vanguard 1

Epson lanserar storformatsskrivare för fotoutskrifter

Epson lanserar en ny storformatskrivare för de professionella fotografi-, konst- och affischmarknaderna.
Epson_P20500Series

Fujifilm visar sin förstärkta B2-uppsättning på Drupa

Tillsammans med en stor del av Fujifilms omfattande sortiment kommer ett par nya B2-skrivare att visas upp i Fujifilms monter på Drupa, som inte är mindre än 2 420 m2 stor, vilket motsvarar ungefär tre handbollsplaner.
drupa24_fujifilm