Canon inför Drupa: ”Nu kommer ju allt!”

PUBLICERAD: 14 maj 2024
UPPDATERAD: 14 maj
”Vi försöker ge en positiv injektion i businessen. Det finns gott om möjligheter och det är på inget sätt för sent att komma i gång.” säger Canons Sverigechef Matteus Celinski. Foto: Felix Alnemark

Canon presenterar teknik- och affärsinnovationer på Drupa och har en lång rad nya skrivare att visa upp.

Med 4600 kvadratmeter kommer Canon ha mässans tredje största monter. Och det är ett långt batteri med nya maskiner som ställs ut.

– När jag fick se de här första skisserna tänkte jag ”ja, ja… vi får se hur mycket som kommer”. Men nu kommer ju allt! Det är verkligen en späckad portfölj som man kommer att få ta del av på Drupa, säger Matteus Celinski, Sverigechef på Canon Svenska.

Canons monter kommer att bli en plattform för att visa upp kombinationen av affärs- och teknikinnovationer. Företaget ska demonstrera hur de samarbetar med kunderna för att forma deras framtida verksamhet. Året slogan från Canon är ”The power to move”.

– Med det vill vi visa att vi är i startgropen att förflytta den här affären till helt nya möjligheter med digitalprint. Dels för oss, dels för kunderna. Det kommer produkter som gör att fler företag har möjlighet att steppa in på de här möjligheterna med vår teknikportfölj. Inte bara hårdvarumässigt utan också alla arbetsflöden, mjukvarulösningar och produktionsmjukvaror. Det är ett fantastiskt helhetsgrepp så vi är väldigt taggade, säger Matteus Celinski.

Visar brett utbud

På mässan ska hela Canons tekniksvit för produktionstryck visas. Det innebär allt från arkmatade toner- och inkjetpressar till inkjet-enheter med kontinuerlig matning och höga hastigheter, flatbäddsskrivare, rullmatade storformatsskrivare och etikettskrivare. Här finns också Canons utskriftsmaterial att beskåda och omfattande produktionsarbetsflöden.

I strålkastarljuset syns också en rad affärsinnovationer och spetstekniker, nya produkter och produktionslinjer för olika utskriftslösningar.

Arizona 2300 FLXflow har nya funktioner som underlättar operatörernas jobb med tjocka utskriftsmaterial.
Flera premiärvisningar

Flera produkter kommer att visas för första gången för en global publik som till exempel imagePROGRAF Pro-serien för fotoutskrifter och konsttryck, imagePROGRAF GP-serien för affischproduktion, den arkmatade inkjetpressen varioPRINT iX1700 (tillgänglig kommersiellt 2025) i SRA3-format och LabelStream LS2000 samt den nya storformatsskrivaren för flatbädd Arizona 2300 med det mycket flexibla vakuumsystemet FLXflow, som automatiskt väljer var det ska sugas och med ett tryck med foten kan växla mellan att suga och blåsa.

LabelStream LS200 är Canons första vattenbaserade inkjet-etikettpress och lämpar sig för etikettryck i industriell skala.

För första gången någonsin kommer Canon att visa sin nya etikettskrivare Labelstream LS2000 utanför Japan. Det är en vattenbaserad rullskrivare som trycker med CMYK + vitt. Banbredden är 34 cm och hastigheten är 40 m/min. Den förväntas vara på marknaden 2025.

”Spänd på förpackningserbjudandet”

Canon är på väg med flera intressanta nyheter som riktar sig specifikt mot etikett- och förpackningsmarknaden.

– Jag är väldigt spänd på att se det här nya förpackningserbjudandet och vad det innehåller för möjligheter. Det är lite ny mark för oss. Det är jag mest nyfiken på rent personligen. Jag tror att det fortfarande är så att den marknaden är rätt analog. Dels ställs fler och fler krav på allt från individualisering till förenklade arbetsflöden. Snabbare serier och enklare att ställa om till nya produkter. Man kan göra de stora produktionerna idag men man kan inte svara på de snabba jobben för där är man inte tillräckligt flexibel, säger Matteus Celinski.

I montern finns också de rullmatade inkjetpressarna Canon ProStream 2000 och ColorStream 8200.

Nya ColorStream 8200 är seriens mest produktiva modell. Den har en maxhastighet på upp till 200 meter per minut.

– Vi har haft rätt stora framgångar med ProStream-serien. Den är vi glada att det kommer lite nya varianter på.

ProStream 2000 är en ny serie rullmatade inkjetpressar för användare som söker en attraktiv prestanda och prisbild på material upp till 150 g/m2 och på obestrukna papper. Serien består av två modeller, ProStream 2080 och ProStream 2133.

ProStream 2000-serien skriver ut upp till 133 meter per minut på bestruktet standardoffsetpapper, på obestruket inkjetoptimerad material från 28 till 150 g/m2.

Andra nyheter i portföljen

Canon lanserar samtidigt den nya flaggskeppsmodellen för ProStream 3000-serien: ProStream 3160 med 160 meter per minut. Den har en ny pigmentbaserad uppsättning polymerbläck som också finns i 2000-serien. Den säkerställer enligt tillverkaren en hög, konsekvent offsetliknande utskriftskvalitet till beräknad hastighet och utökar ytvikts- och hastighetsområdet för utskriftsmaterialet.

Canons nya flagskeppsmodell för ProStream 3000-serien är ProStream 3160 som klarar att producera i upp till 160 meter per minut.

Både ProStream 2000-serien och ProStream 3160 möjliggör väldigt snabb produktion så att tryckerierna kan förflytta ännu större arbetsvolymer från offset och äldre tekniker.

Dessutom går det att stifta bekantskap med färgskrivarna i serien ImagePRESS V och de monokroma skrivarserierna varioPRINT TITAN och QUARTZ liksom Colorado M-serien med fler.

– Vi har fått väldigt mycket förfrågningar om demos och möjligheter att besöka vår monter och boka tid för att titta på de nya lösningarna. Det är ett enormt sug från svenska kunder att få ta del av de nya lösningarna. Det är superroligt, säger Matteus Celinski.

Tips från experterna

I montern finns möjlighet till rådgivning och samtal med experter på affärsutveckling och intressanta fallstudier om olika framgångsexempel.

– Det finns en vilja i branschen att lära sig något nytt och ta del av det nya. Det är väldigt roligt med tanke på att det annars är en blandad stämning i branschen med konkurser och allt vad som pågår. Vi försöker ge en positiv injektion i businessen. Det finns gott om möjligheter och det är på inget sätt för sent att komma i gång. Det är bara att våga ta steget, tycker jag, säger Matteus Celinski.

Hur maskinerna används kommer visas upp med produktionslösningar för produktiva arbetsflöden, utskriftsmaterial, pressar med för- och efterbehandlingsutrustning från mer än tio teknikpartners. Hållbarhet är ett annat ämne som är i fokus i Canons monter.

Här kan du läsa mer om vad Canon berättade på en presskonferens inför Drupa.

 

 

 

Läs vidare

Högpresterande inkjetpress i strålkastarljuset hos Kodak

Kodak kommer visa upp en mängd produkter som är konstruerade för att hjälpa tryckerier att bli mer lönsamma när branschen förändras.
Kodak_drupa-2024-booth_

Alvöen förstärker teamet efter ökad orderingång

Alvöen är inne på sitt femte verksamhetsår i Sverige och utvecklingen har gått i snabb takt. Nästa steg är att stärka serviceteamet och utöka lokalerna utanför Borås. 
alvoen_kennethnilsson ver 2

Vilda maskinnyheter från Ricoh

Med en drake, en örn och en jaguar låter Ricoh besökarna få en virtuell och högteknologisk naturupplevelse i österländsk miljö i sin monter på Drupa.
webb-ricoh

Storbildsbolaget vill synas mer mot detaljhandeln

Storbildsbolaget har under många år producerat olika typer av mässmaterial. Nu är det dags för Helsingborgsföretaget att själva ställa ut.
Jonas-Hellke

Senaste nytt

Högpresterande inkjetpress i strålkastarljuset hos Kodak

Kodak kommer visa upp en mängd produkter som är konstruerade för att hjälpa tryckerier att bli mer lönsamma när branschen förändras.
Kodak_drupa-2024-booth_

Alvöen förstärker teamet efter ökad orderingång

Alvöen är inne på sitt femte verksamhetsår i Sverige och utvecklingen har gått i snabb takt. Nästa steg är att stärka serviceteamet och utöka lokalerna utanför Borås. 
alvoen_kennethnilsson ver 2

Vilda maskinnyheter från Ricoh

Med en drake, en örn och en jaguar låter Ricoh besökarna få en virtuell och högteknologisk naturupplevelse i österländsk miljö i sin monter på Drupa.
webb-ricoh

Storbildsbolaget vill synas mer mot detaljhandeln

Storbildsbolaget har under många år producerat olika typer av mässmaterial. Nu är det dags för Helsingborgsföretaget att själva ställa ut.
Jonas-Hellke