Sign&Print har besökt Heidelbergs nya Print Media Center ”Home of print” i Tyskland. Med sitt nya arbetsflödessystem och nya maskiner som Jetfire 50 och Boardmaster stakar de ut en allt mer automatiserad och AI-styrd framtid för tryckerier världen över.
Heidelberg håller på och bygger upp sitt nya Print Media Center i de 9 000 kvadratmeter stora lokalerna i Wiesloch-Walldorf i sydvästra Tyskland. The Home of print ska vara klart våren 2025, då Heidelberg firar 175 år.
Under ”Heidelbergdagarna” samlade företaget 150 gäster från 15 länder för att visa upp sina tekniska framsteg. Sign&Print var på plats och tog en närmare titt på den nya rullmatade flexopressen Boardmaster och digitalpressen Jetfire 50 som utvecklats i samarbete med Canon.
Imponerande maskiner men faktum är att Heidelberg just nu kanske mest framhåller betydelsen av sitt nya arbetsflödessystem Prinect Touch Free.
– Det har installerats hos de första kunderna för två veckor sedan och vi är helt exalterade. Det ger kunderna en tydlig vision om vart vi är på väg, säger Axel Zöller, chef för produktledningen för Prinect.
Han beskriver mjukvaran som en revolution inom tryckbranschen.
– Det här är framtiden. Du ställer in ditt tryckeri och programvaran vet vad du kan göra. Den beräknar alla möjliga produktionsvägar och sedan är nästa steg beslutsfattande med hjälp av din kostnadsstruktur, för varje tillgänglig maskin – till lägsta kostnad, säger Axel Zöller.
Mjukvaran är designad för att köras med både digitalpressar och offsetmaskiner eller en kombination av teknikerna.
Det gemensamma Prinect-flödet beräknar automatiskt den mest optimala vägen för varje tryckjobb genom tryckeriet i realtid, med beaktande av vilka andra jobb som ska produceras så jobbar mjukvaran för maximal effektivitet och bästa leveranstider.
Vad jobben kostar att producera i olika maskiner räknas in för bästa möjliga produktionskostnad. Det menar Heidelberg kommer bidra till att öka marginalerna i en bransch där många kämpar med lönsamheten.
– Prinect Touch Free är unikt inom industrin eftersom det automatiskt överför jobb utan mänsklig inblandning. Den här lösningen visar hur branschen rör sig in i framtiden. Rom byggdes inte på en dag, det kommer att ta tid innan lösningen är helt färdig. Prinect Touch Free förväntas vara i storskaligt bruk från slutet av 2025, säger Axel Zöller.
I mjukvaran analyseras orderstocken och nyckeltal för produktionen. Prinect Touch Free lär sig av datan och optimerar beslutsfattandet efter hand för framtida jobb.
Prinect Touch Free är kopplat till Heidelbergs programsvit Prinect Production Manager.
Offset dominerar än
Majoriteten av alla jobb, sett till kvadratmeter, trycks offset men det digitala trycket ökar. Heidelberg vill möjliggöra att båda teknikerna kan samspela hos tryckerierna för maximal effektivitet.
Heidelberg sätter stor tilltro till att kunna förse kunderna med data. Analys är också viktigt för att komma med rätt produkter och lösningar.
Prinect Touch Free är det första steget i ett AI-präglat och molnbaserat arbetsflöde.
Vägen mot automation har också att göra med att Heidelbergs kunder vittnar om att det är svårt att hitta kompetent personal.
Inledningsvis är Prinect Touch Free bara tillgängligt för digitala pressar men det ska implementeras även på offsetsidan.
Heidelberg återkommer om och om igen till att de är en helhetsleverantör av trycklösningar.
– Vi erbjuder hela spektrumet. Från toner till inkjet till offset och flexotryck. Allt styrt från ett gemensamt Prinect-arbetsflöde, säger David Schmedding, strategichef.
Heidelberg har just nu runt 4 000 installationer av Prinect Production Manager i världen och runt 1 500 tredjepartsenheter är redan anslutna.
– Vi måste lyssna på våra kunder och utveckla rätt produkter. I slutändan handlar det om kunderna, säger David Schmedding.
”Vi har valt Canon”
Den nya B3 inkjetpressen Jetfire 50 visades först på Drupa som en del av Heidelbergs nya samarbete med Canon.
– Kunderna har sagt att de verkligen vill ha en digitalpress från Heidelberg. Det är en ”no brainer”. Ett andra budskap var att vi inte kan vänta fem år på att en sådan ska komma så vi måste agera nu. Det här ledde till samarbetet som offentliggjordes på Drupa. Vi gjorde en undersökning över potentiella partners och vi har valt Canon och Canon har valt oss, säger Axel Zöller.
Heidelberg kommer att stå för försäljning och service medan tekniken kommer från Canon.
– Vi har hittat den bästa partnern för att fylla utrymmet mellan offset och digitalt, säger Axel Zöller.
Jetfire 50 är en digitalpress för kommersiella kunder och uppfyller enligt tillverkaren själv industriella krav på produktivitet, flexibilitet och kvalitet. Den använder vattenbaserad ink-jetteknik och trycker i 1200×1200 dpi i CMYK. Maskinen kan skriva ut upp till 8 700 ark i timmen och passar bäst för små och medelstora volymer. Maskinen ska vara enkel att använda.
– Vi har redan flera kunder som grottar ner sig i detaljerna. De tar med papper och jobb och testar, säger David Schmedding.
– Canon har reducerat antalet touch points. Idén är att du bara ska fylla den med papper och hämta det för efterbehandling. Allt annat ska skötas automatiskt som färgkorrigeringar. Gränssnittet är Prinect så om du redan kommer från en Versafire eller offsetpress så krävs inte mycket utbildning för att sköta den, säger Axel Zöller.
Den första Jetfire 50-maskinen ska levereras i början av nästa år och Heidelbergs kunder kan beställa en maskin redan nu.
Jetfiren kan hantera både bestruket och obestruket papper. Den har ett kamerasystem som granskar varje ark och ser till att endast bra ark går in i maskinen. Maskinen hittar själv munstycken som inte fungerat korrekt.
– Det är ett vattenbaserat bläck som innehåller mycket vatten, säger Matthias Langer, produktchef.
Under dagarna kunde besökarna också jämföra samma jobb utskrivet på Jetfire 50, tonerpressen Versafire LP och den arkmatad offsetpressen Speedmaster Xl 75.
– Det är en stor styrka att vi jämför och visar utskrivna sidor i en Speedmaster XL 75 och samma jobba i Versafire och Jetfire för våra kunder. Vi kan med färghanteringen och Prinect bakom ha jämförbara produkter. Å andra sidan vill vi också visa styrkorna med varje teknologi, säger David Schmedding.
Den kommande Jetfire 75 håller på att utvecklas och ska vara tillgänglig i mitten av 2026.
– Jetfire 75 har ännu bättre prestanda för höga volymer, säger Axel Zöller.
Framtiden stavas förpackning
När Heidelberg tittar på statistiken över tryck tillsammans med sina egna framtidsprognoser tror de att den mest positiva utvecklingen inom tryckindustrin finns inom förpackningssegmentet.
– När man tittar på de olika segmenten som till exempel etiketter, flexible packaging och wellpapp så kommer den marknaden definitivt växa från 2027 och framåt. Jag tror att det kommer vara mindre skiften inom segmenten men marknaden kommer definitivt att växa, säger Felix Müller, chef för business management packaging.
Den självklara huvudspelaren under Heidelbergdagarna var förpackningspressen Boardmaster.
Boardmasters servodrivna design möjliggör så kallad non stop-produktion. Den har en topphastighet på 600 meter i minuten och kan producera 50 000 B1-ark i timmen.
– Här i slutet på skalan över det ”högvolymsoslagbara” har vi vår flexibla och snabba Boardmaster från Heidelberg. Boardmastern är en högeffektiv, högproduktiv, extremt flexibel maskin byggd för höga volymer. Den är väldigt hållbar eftersom vi skriver ut med vattenbaserat bläck men också UV-bläck och en mix av båda. De typiska produkterna från den här maskinen kan vara dryckesförpackningar eller flingpaket. 90 procent av alla produkter du köper på stormarknaden kan produceras i Heidelberghuset, i XL75 upp till Boardmastern, säger Jürgen Link, produktchef.
Visade jobbyte
När de startar maskinen kommer en plingande melodi. De demonstrerar ett jobbyte i lång-sammare fart eftersom att skulle vara svårt att uppfatta det lika bra i full hastighet.
– Sätt fast era säkerhetsbälten. Vi ska öka farten. Med mindre än två meter gör vi ett
jobbyte utan att stoppa maskinen, säger Jürgen Link.
Maskinens ljudbild höjs i frekvens och den som blinkar missar skiftet av jobb som sker ögonblickligen.
– Vi har visat Boardmaster med våra jobb. Nu kommer de stora tryckerierna med sina individuella jobb och testar vad som kan flyttas från arkoffset till flexoprinting, säger David Schmedding.
Pressen ska fördubbla produktiviteten och minska driftkostnaderna för industriellt förpackningstryck. Tack vare en hög grad av automatisering och enkel drift stödjer Boardmastern produktion med låg bemanning. Det finns en rad olika lösningar för att säkerställa utskriftskvalitén. Kameror analyserar tryckplåtarna in i minsta detalj. Dessutom utvärderas data med hjälp av algoritmer som stöds av AI.