Intressant första lösning från Canon och Océ

PUBLICERAD: 25 mars 2011
UPPDATERAD: 25 mars

(Uppdaterad) Den första gemensamma maskinen från Canon och Océ har nu sett dagens ljus. Det är Canons Imagepress C7010 VP som försetts med Océs styrsystem Prisma Sync och därigenom blivit en oerhört mycket vassare maskin. Den nya maskinen känns igen på att den fått ett S på slutet, för Prisma Sync. Utöver Imagepress C7010 VPS kommer även Canons lite mindre maskiner C6010 och C6010S att erbjudas med den här lösningen. Medan 7010 är en maskin som producerar 70 sidor minuten, så är 6010 en maskin som producerar 60 sidor i minuten. C6010S är en maskin med bara en värmeenhet. Den är ännu billigare än vanliga C6010, men måste i gengäld gå ner i hastighet när den används för tjockare papper.

Fortfarande är inte Canon och Océ helt hopslagna. Canon har bara lyckats få ihop 90 procent av aktierna i Océ och enligt de holländska reglerna (Océ är ett holländskt bolag) måste det köpande bolaget komma över minst 95 procent av aktierna för att kräva tvångsinlösen av resten. Under tiden måste de två företagen drivas var för sig.

Bredvid varandra

Detta hindrar dock inte bolagen från att samarbeta. På Printmässan i Stockholm låg montrarna bredvid varandra och hade gemensam matta och grafiskt språk, som knöt ihop det hela. På den nyligen avslutade Graphispag mässan i Spanien samt på On Demand i Washington presenterade de båda bolagen sina produkter i en gemensam monter. Det går också att köpa hela det samlade produktsortimentet från valfritt av de båda bolagen. Det är dock så att kunden måste välja ett eller båda bolagen som leverantör – det går inte att skriva ett gemensamt avtal eftersom bolagen juridiskt ännu inte hör ihop.

Serviceavdelningarna samarbetar redan. Den som köper en samlad lösning från en av leverantörerna, kan ha en servicetekniker som hanterar alltihop.

Prisma Sync

Prisma Sync, som den nya maskinen är utrustad med, innebär en mycket väsentlig förbättring i förhållande till de lösningar som hittills erbjudits Canonkunder. Fördelen med att komma in i Prisma är att maskinerna kan integreras i ett komplett administrativt- och arbetsflödessystem. Framför allt är det intressant med kopplingen till Prisma Planner, där jobben tas emot, skjuts ut och planeras så att beläggningen blir optimal på olika maskiner.

Men redan i medföljande Prisma Sync finns ett system som håller reda på arbetsplaneringen för åtta timmar framåt. Systemet varnar dessutom om inte produktionen kan vara optimal under en tidsperiod som operatören själv väljer, till exempel 15 minuter. Då meddelar maskinen att om 15 minuter måste papper X befinna sig i magasin Y för att maskinen ska kunna fortsätta arbeta i obruten hastighet.

Vid beräkningen av tidsåtgång, tar maskinen inte bara hänsyn till den tid själva utskriften tar, utan även till den fördröjning som eventuell onlinekopplad efterbehandling kräver.

Styr i detalj

Prisma Sync går hela vägen in och styr skrivaren i detalj. Rippning, färgstyrning, kalibrering – allt sköts av Prisma Sync, som även reglerar var varenda tonerpartikel ska placeras på sidan.

Redan tidigare har Océ sålt en Canonmaskin som kunnat integreras i Prisma arbetsflödet. Men då har det suttit en Creorip eller en Fiery Controller mellan Océs system och utskriftsenheten. Det har exempelvis begränsat Océs kunskap om vilka papper som ligger i maskinen, så operatören har behövt kolla detta för varje jobb istället för att, som nu, bara få meddelande när något inte är som det ska.

Océ har ställt stora krav på sig själva, för att maskinen aldrig ska gå ner i hastighet på grund av att rippningen inte har hunnit med. Lösningen ska också vara framtidssäkrad för en tid när varenda sida behöver rippas med unikt material.

192 processorer med GPU-teknik

– I rippen finns ett speciellt kretskort med 192 processorer (så kallad GPU-teknik) som rippar parallellt och gör färgstyrningen och säkerställer att du får korrekta utskrifter, säger Sander Hendrix från Océ.

– Kortet är inte specialgjort för Océ. Tvärtom – det är ett av Nvidias värstingkort för komplicerade, vetenskapliga 3D-beräkningar – eller för sanna spelentusiaster som är villiga att lägga 50 000 kronor på att få ett kort som alltid hinner med i realtid.

Rippningen sköts av en Adobe Color Management enhet, som är integrerad med Prisma Sync lösningen. Vill man, går det också bra att skicka data som en hot folder, som passerar orörd genom systemet ut till skrivaren. Givetvis kan också allting jdf-kopplas.

Variabeldata i betatest

Även den här superprocessorn förslår slätt när data ska bearbetas till Océs stora inkjetmaskiner, som befinner sig långt bort från Canons 70 sidor per minut. De största inkjetskrivarna producerar en bra bit över 2000 sidor i minuten, där varje sidas innehåll ska kunna vara unikt.

– Här väntar vi på en ny rip från Adobe som är speciellt anpassad för variabeldata. Den körs för närvarande i betatest och inget besked har givits om när vi får börja sälja den, säger Sander Hendrix.

Gappet mellan 70 och 2000 sidor är också stort. Det är helt uppenbart att det sammanslagna företaget har en stor utmaning framför sig, med att ta fram maskiner som ligger i mellanskiktet runt 500-1000 sidor i minuten, med inkjetteknikens lägre färgpris kombinerat med tonerteknikens högre tryckkvalitet och långt bättre urval av papper.

60 procent växte

– 60 procent av digitaltryckerierna hade växande omsättning under den nyss avslutade lågkonjunkturen. Det har gjort att Océ och Canon vågar fortsätta satsa framåt, säger David Prescott, som är Europachef för Canons professionella maskiner.

– Men detta är bara början, säger Nick Klitsie, som är chef för de professionella maskinerna hos Océ. Vi kommer att visa flera maskiner redan i år. Drupa nästa år är givetvis också viktigt för oss, även om vi väljer att vänta med att berätta om våra planer för den mässan.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan jag konkludera att även om inte den nya maskinen rent fysiskt producerar snabbare än föregångaren, så kommer operatörens upplevda produktivitet att bli väldigt mycket högre nu när lösningen kommit in i Océs arbetsflöde Prisma.

Att Canon börjat sälja Océs volymmaskiner passar bra för de kunder som vuxit med systemen och behöver en kraftfullare maskin istället för 5-6 Canonmaskiner. Sedan ett år tillbaka har Océ sålt Canonmaskiner, eftersom det tidigare samarbetet med Konica Minolta avslutades för cirka ett år sedan, när det blev känt att Canon planerade att köpa Océ.

– Den höga kvaliteten i Imagepress C7010VPS och att vi så snabbt kunnat lansera den på marknaden visar det goda samarbete som redan finns mellan Canon och Océ, säger Erik Åkenes, produktchef på Canon Svenska AB. Vi använder varandras expertkunskaper, blir starkare tillsammans och genom gemensamma innovationer som Imagepress C7010VPS står vi bättre rustade än någonsin för att hjälpa våra kunder ta steget in i nya affärsområden.

Peter Ollén

Läs vidare

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Antalis trycker på gröna alternativ

Den grafiska branschen har en del att göra när det gäller klimatpåverkan. Det vill Antalis vara med och ändra på. I sin monter under Sign&Print-mässan var det mycket som kretsade kring hållbara materialval.
Antalis 2

Färska nyheter och försäljningar hos Plockmatic

När Plockmatic summerar årets Sign&Print Scandinavia så omfattar det flera maskinförsäljningar.
– Jag har inte hunnit räkna än, men det är ett gäng, säger Tommy Jönsson, försäljningschef på Plockmatic Sverige.
Plockmatic 1

Affär hos Marabu under mässan

Allmedia i Malmö har förstärkt maskinparken med en flatbäddsskrivare från Vanguard. Under Sign&Print Scandinavias andra dag blev det en handskakning i Marabus monter och affären var i hamn.
Marabu 1

Senaste nytt

Hexis ger kunderna makten över laminaten

I Hexis monter var det stort fokus på skyddsfilmer i serien Bodyfence under Sign&Print. Företaget hade bilar både utanför och innanför entrén till Kistamässan. De visade också inredningsvinyler, folier och laminat. 
FotoJet

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Jako tryckeri flyttas – nya ägaren centraliserar

Jako tryckeri i halländska Torup ska stängas. I stället ska all verksamhet samlas tio mil bort hos ägaren Nilssons tryckeri i skånska Bjärnum utanför Hässleholm.
DSC_4406

Scandraft hjälper kunderna komma igång med DTF

Återförsäljaren Scandraft visade sitt utbud av material för bild- och dekorproduktion. Men man tryckte lite extra på sitt startkit för att komma igång med Direct to film-tryck på textil.
DSC_4449