Marknadschefens roll är hotad

PUBLICERAD: 17 augusti 2011
UPPDATERAD: 14 november

Den senaste tidens lavin av nya kanaler som kan användas för kommunikation ställer till med huvudbry för marknadschefen. Under våren har det gjorts ett antal undersökningar och hållits seminarier och paneldebatter om hur marknadsföringsyrket håller på att förändras.

En kort sammanfattning av läget är att marknadschefens roll är hotad. Förr kunde man gå till en reklambyrå och enkelt köpa marknadsföring men nu måste man engagera sig i kommunikationen med kunderna på ett helt nytt sätt. Vissa har till och med sagt att marknadsavdelningen har levt ett alldeles för bekvämt liv fram till idag.

Men plötsligt, när allt fler kanaler tillkommer, har fler avdelningar på ett företag kundkontakt och aspirerar på att få ta andelar av marknadsbudgeten. Med digitala kanaler och individanpassade trycksaker flyter säljbearbetning och offerter ihop med marknadföringsmaterialet. Kundtjänst blir allt viktigare när de direkt kan ge kunderna unika erbjudanden som kommer från CRM-systemen. Frågan är vem det är som tar ledningen i dagens multikanalmarknadsföring? Försäljningschefen, kundtjänstchefen eller marknadschefen? Och vilken roll får en eventuell kommunikationschef?

Många pratar om vikten av att mäta effekten av de pengar man investerar i marknadsföring. I tre oberoende undersökningar från Sveriges Marknadsförbund, Kapero och PMP Marknadskonsult framkommer att vd, försäljningschefer och byråer alla tycker att marknadschefen inte är tillräckligt bra på att mäta effekten av marknadsföringen.

Den stora skillnaden mellan dagens digitala marknadsföring mot gårdagens analoga är att man kan mäta effekt i realtid (när någon klickar på en länk på en webbsida ser man det direkt). Det gamla sättet gick ut på att först analysera och utifrån resultatet köpa medieutrymme. Nu sätter man igång direkt och testar i liten skala och samtidigt mäter man hela tiden effekten – i realtid. Fungerar det inte så ändrar man och ser vad som händer. I och med de digitala kanalernas direkta egenskaper höjs nu kraven på att kunna mäta effekten av varje investerad marknadskrona.

För den som jobbar med ett företags marknadsföring – som leverantör, konsult, säljare, marknadschef eller i någon annan roll – förändras spelreglerna. Det kommer att krävas ett större engagemang för att få med alla i den strategi som ska genomföras. Oavsett om den kanal som används är tryckt eller digital så kommer man att vilja se mer noggranna analyser av hur kommunikationen fungerar – och snabbhet kommer att vara viktigare än allt annat.

Här finns länkar till undersökningarna som nämns.

Läs vidare

Livet på en pinne för Epson: Lanserar ny fotoskrivare

Epson lanserar en ny foto- och fine-artskrivare som ska höja standarden för användbarhet och kvalitet. Den nya A2-skrivaren är utformad för att uppfylla kraven hos professionella fotografer.
Epson-fotoskrivare

V-TAB köper KB-MEDIA

Halländska digitaltryckeriet KBMEDIA uppgår i V-TAB men kommer finnas kvar som eget varumärke. Förhoppningen är en stark fullserviceaktör i regionen.
v-tab kbmedia

ZetaDisplay köper österrikiskt digitalt skyltföretag

Det digitala skyltföretaget ZetaDisplay gör ännu ett storförvärv i och med köpet av Österrikiska Peakmedia. Malmöföretaget vill vara drivande i konsolideringar på den europeiska marknaden inom digital signage.
ZetaDisplay-web

System för att automatisera produktionen

Automation, framtidssäkring och digitalisering står i fokus i Omikais monter. Företaget erbjuder ett molnbaserat ERP-system specialiserat för tryck- och förpackningsbranschen.
Omikai

Senaste nytt

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Muller Martini köper Hunkeler

Efter noggrant övervägande har familjerna bakom de två företagen beslutat att slå samman Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1