Prodoc får sydafrikanska ägare

PUBLICERAD: 19 februari 2014
UPPDATERAD: 14 november

Det sydafrikanska storföretaget Nashua Limited köper majoriteten i Prodoc Svenska AB, en it-leverantör inom informationshantering. Prodoc, med cirka 130 anställda, har mer än fördubblat sin omsättning sedan 2010. Nashua ser förvärvet som en strategisk utgångspunkt för en europeisk expansion.

Efter att ha träffat och fört diskussioner med runt 20 riskkapitalister valde Prodocs ägare att sälja 60 procent av innehavet till en stor utländsk aktör i samma bransch – Nashua, som är ett av Sydafrikas mest välkända it-företag.

– Vi behövde en partner för fortsatt tillväxt, men vårt engagemang är långsiktigt och därför kändes Nashua helt rätt. De ser det här som en långsiktig investering och nu kan vi växa tillsammans, säger koncernchefen Pär Arvidsson, en av de två huvudägarna som nu säljer huvuddelen av aktierna till Nashua.

Pär Arvidsson och hans affärspartner Kenneth Bengtsson har jobbat på Prodoc sedan slutet av 90-talet. Så sent som 2010 köpte de företaget från de föregående ägarna och därefter inleddes en snabb expansion. Totalt med övertagandet och ytterligare två förvärv har de investerat 100 miljoner kronor i företaget. 2010 omsatte Prodoc 147 miljoner kronor. 2013 hade omsättningen ökat till 330 miljoner kronor, med god lönsamhet. Priset som Nashua betalar för 60 procent av Prodoc är inte officiellt.

Både Prodoc och den nya ägaren Nashua är helt fristående, till skillnad från de flesta konkurrenter på den svenska marknaden som ägs och kontrolleras av de stora tillverkarna. Marknaden förändras snabbt och leveranserna blir mer avancerade.

Läs vidare

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Muller Martini köper Hunkeler

Efter noggrant övervägande har familjerna bakom de två företagen beslutat att slå samman Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Dubbeltema i nya numret av Sign&Print

Årets sista nummer av Sign&Print har landat i brevlådorna. Den här gången har vi tittat närmare på hur de mindre tryckerierna jobbar, men det blir även extra mycket läsning om olika efterbehandlingslösningar.
IMG_0694

Stort intresse för Brand Factory efter konkursen

Efter konkursen av Brand Factory Printhouse och Brand Factory Holding ser konkursförvaltaren goda förutsättningar för att hitta köpare till de två bolagen, alternativt delar av rörelsen. Processen väntas vara klar under december månad.
Brand Factory

Senaste nytt

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Muller Martini köper Hunkeler

Efter noggrant övervägande har familjerna bakom de två företagen beslutat att slå samman Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1