Svensk färgstyrning i norsk rulloffset

PUBLICERAD: 3 april 2014
UPPDATERAD: 14 november


Mattias Andersson och Ketil Danielsen.
Mattias Andersson och Ketil Danielsen.

Det norska tryckeriet Nr1 Adressa-Trykk har köpt ett svenskutvecklat färgstyrningssystem från Dcos i Kinna. De tolv trycktornen kommer att utrustas med vardera två kameror – en på vardera papperssidan. Dessa läser av och justerar automatiskt färgen.

Nr1 Adressa-Trykk, som ligger i Orkanger strax utanför Trondheim, är med sina 29 fasta tidningstitlar ett norskt rulloffsettryckeri. Bolaget ägs till häften av Polaris Media A/S och andra häften av Amedia A/S, två norska aktörer för tidningsutgivning och tidningsproduktion. Nr1 Adressa-Trykk Orkanger startades 2007 och man byggde då upp en ny tryckerianläggning i det lilla samhället Orkanger, som ligger strategiskt till för att hantera den logistik i mellan-Norge som krävs för det stora antal titlar man producerar. En ny Tensor T400 tryckpress installerades under 2008 med produktionsstart 1 januari 2009.

Nr1 Adressa-Trykk Orkanger har genom sina båda ägare en närmast unik erfarenhet av automatiska färgstyrningssystem. Redan innan Dcos introducerade sitt färgstyrningssystem hade Polaris färgstyrningssystem installerade i två av sina anläggningar, Ålesund 2007 och Heimdal 2011. A-Media i sin tur valde under 2012 att investera i Dcos Inspektionssystem till sin nya Manroland press i Biri.

– Med den erfarenhet av automatiska färgstyrningssystem som vår kund besitter är vi väldigt stolta att man väljer vår teknik och lösning till anläggningen i Orkanger som dessutom kommer att bli Nordens största installation med sina 12 banor, det är en viktig milstolpe och en fantastisk referens för oss”, säger Mattias Andersson, vd på DCOS.

Under ett par års tid har Nr1 Adressa-Trykk Orkanger utvärderat och förhandlat om en investering i ett automatsikt färgstyrningssystem och i mars i år tog styrelsen beslutet att köpa DCOS Inspektionssystem med färgstyrning.

Joar Staveli.
Joar Staveli.

– Vi har en mångårig relation med DCOS både här i Orkanger och på flera andra anläggningar inom gruppen som vi är väldigt trygga med. Sen är enkelheten i systemet lockande för oss och att systemet är självkalibrerande gör att driftkostnaderna är försumbara, det är en viktig parameter. Med erfarenheten och resultaten från DCOS installation på manroland pressen i Biri så är vi övertygade om att vi gör rätt investering, säger Ketil Danielsen, daglig leder på Nr1 Adressa-Trykk.

Samtliga tolv trycktorn kommer att utrustas med två DCOS CRC4 kameror på var sida av respektive pappersbana som kontinuerligt mäter densitet och färgregister i alla färgzoner. CRC4 kamerorna skickar sen kommandon till pressen för att finjustera öppningen av varje färgskruv samt registermotorer.

DCOS styrsystem tar emot data från prepress över färgtäckningen på respektive tryckplåt och vid varje produktion lär sig systemet hur pressens färgöverförningskarakteristik ser ut genom att koppla samman samtliga data från pressen, CRC4 kamerornas mätning och pre-press.

Den samlade datan bidrar till att systemet kan för-inställa färglådorna inför en ny tryckning, vilket medför att man i princip startar pressen med rätt färgvärden och kommer snabbt till godkänt tryck.

Joar Staveli, produktionsledare på Nr1 Adressa-Trykk, säger följande om investeringen:

– De två viktigaste argumenten för oss är givetvis besparing i makulatur samt att kunna garantera en jämn och hög kvalité. Sen har vi redan en ganska låg bemanning och investeringen kommer frigöra mycket tid som vi kan lägga på förberedelser av nästa produktion och i kombination med kortare uppstartstider ökar vi tillgänglig tid på pressen och får möjlighet att belägga den med ytterligare produktion.

– Statistik och rapporteringsfunktionerna i systemet kommer också bli viktiga för oss, inte minst för optimering av pressen, tillägger Ketil Danielsen.

Systemet kommer att installeras till sommaren och blir den 5:e tryckpressen att utrustas med DCOS CRC4 inspektionssystem sedan den första installationen i Januari 2013, just nu pågår två installationer i Tyskland.

 

Läs vidare

Tryckcentrum växer digitalt genom förvärv

Tryckcentrum i Blekinge förvärvar Altefur Development och den 1 mars öppnas en ny avdelning som kommer att fokusera på digital kommunikation.
Tryckcentrum

Profilföretaget Printer gör satsning i Finland

Brover Group-ägda Printer, e-handlare inom reklam- och trycksaker, har verkat på den svenska marknaden under några år. Nu tar företaget steget över Östersjön och går in i grannlandet Finland.
Printer Finland

Hexis förstärker med tidigare världsmästare

Jonas Sjöström, tidigare vinnare av World Wrap Masters, blir ansvarig för Hexis affärsområde Automotive, som bland annat omfattar wrapfolier, solfilm och varumärket Bodyfence.
Foto_Jonas_Sjöström_2

Det händer på årets Fespa-mässa

När Fespa Global Print Expo återvänder till Amsterdam RAI i mars så är det med välkända inslag som Sustainability Spotlight och World Wrap Masters, men även med nyheter som rör digital signage, personalisering och ett initiativ för att minska spillet.
Fespa kollage

Senaste nytt

Spandex lanserar ny folieserie

Spandex introducerar varumärket AUTO och ett produktsortiment som riktar sig till professionella aktörer inom bilfoliering. Den första produkten är en serie PPF-folier.
AUTO PPF PR-Images 2

TAG Reklam: "Vi vill ha så lite som möjligt på hyllan"

TAG Reklam är en veteran bland Karlstads många profilföretag och uppnådde sin högsta omsättning senaste året 2022/2023. I sitt nattklubbssvarta showroom satsar de på minimalism för att underlätta för kunderna.
– Vi vill ha så lite som möjligt på hyllan, säger Andreas Gustafsson, vd.
DSC_5547

Tryckcentrum växer digitalt genom förvärv

Tryckcentrum i Blekinge förvärvar Altefur Development och den 1 mars öppnas en ny avdelning som kommer att fokusera på digital kommunikation.
Tryckcentrum

Profilföretaget Printer gör satsning i Finland

Brover Group-ägda Printer, e-handlare inom reklam- och trycksaker, har verkat på den svenska marknaden under några år. Nu tar företaget steget över Östersjön och går in i grannlandet Finland.
Printer Finland