Blinda barn får 3d-printade böcker

PUBLICERAD: 25 juni 2014
UPPDATERAD: 14 november

tactile_book_project

På University of Colorado Boulder har en grupp studenter tagit fram ett intressant barnbokskoncept för barn med nedsatt syn. Boksidorna är 3d-printade i plast och rymmer enkla figurer och saker som katter, hundar och vantar – ting som barnen kan känna med händerna.

Studenterna är med i projektet Tactile Picture Books Project och har utgått från boken ”Goodnight room, goodnight moon. Goodnight cow jumping over the moon…” av Margaret Wise Brown. Boken har tryckts i över 40 miljoner exemplar och har översatts till ett dussin språk.

– Idén med att producera taktila böcker är inte ny, säger Tom Yeh, docent i datorvetenskap. Det nya är att 3d-printtekniken gör boken mer tillgänglig och interaktiv.

I produktionen av boken har man utgått från tvådimensionella bilder och sedan förstorat och förenklat dessa. Därefter har man konverterat bilderna till 3d-filer som kan 3d-printas.

– Idealet vore om en förälder kunde välja ut en bok, ta bilder på varje sida och skicka bilderna till en 3d-skrivare, säger Yeh. Vi undersöker nu alla de frågor kring en sådan lösning innan vi kan konkretisera tekniken.

Tactile Picture Books Project fick föra året en blygsam finansiering av universitetet och kunde då inleda ett samarbete med en förskola för blinda barn i Denver. Fördelen med taktila böcker är att många barn lär sig läsa braille först när de är runt sex år.

Läs vidare

Dataline vill växa i Norden

Under Sign&Print Scandinavia gick Dataline ut med nyheten att företaget förvärvat finska mjukvaran Arkki ERP. Det firades i montern under mässans sista dag.
Dataline

Papyrus visade upp wrappingfolier och ny canvas av plast från haven

Papyrus som riktar sig till hela den grafiska branschen visade bland annat upp sina wrappingfolier  som tagits fram efter intervjuer med användare. De visade också en canvas av återvunnen plast från haven.
F4725B8D-C27F-464C-A8DD-2F9F1652B6E6

Sign&Print-mässan har öppnat

2023 års upplaga av Sign&Print Scandinavia har nu slagit upp portarna. Under tre späckade mässdagar bjuds det på ett pärlband av produktlanseringar, intresseväckande seminarier och dessutom ska Sveriges bästa wrappare koras.
Fasad+flaggor2_S&P2023

"Roligt att få höra hur det går för våra medlemmar"

Fespa Swedens ordförande tycker att Sign & Print Scandinavia är ett sätt att både träffa medlemmar – och potentiella nya sådana. Föreningen framhåller också de personliga mötena som viktiga för att sprida kunskaper mellan branschkollegor.
Johan-Höckert-Fespa

Senaste nytt

Color Systems såg ny kundgrupp

Color System har satt tänderna i en ny kundgrupp med UV-storformatsskrivaren från Epson. – Det är jätteroligt, säger Magnus Edfeldt, säljs och marknadsansvarig. Återförsäljaren från Vällingby visade också flera maskiner för Direct to film.
DSC_4386

Print Supplies hoppas på succé i grannlandet

Live-wrapping och flera produktnyheter stod i rampljuset i Print Supplies monter. Den norska fullserviceleverantören gör i och med sin medverkan på Sign&Print Scandinavia entré på den svenska marknaden.
Print Supplies

Dataline vill växa i Norden

Under Sign&Print Scandinavia gick Dataline ut med nyheten att företaget förvärvat finska mjukvaran Arkki ERP. Det firades i montern under mässans sista dag.
Dataline

Världspremiär för ny tonermaskin

Den flögs in från Japan fredagen innan mässan och visades för första gången publikt när Sign&Print Scandinavia öppnade under tisdagen. Nya Ricoh Pro C7500 som ska ge kommersiella tryckerier fler kreativa användningsområden.
Ricoh8