Skum minskar kartongvikten

PUBLICERAD: 28 maj 2015
UPPDATERAD: 28 maj

Matsa-small

Pappersleverantören Metsä Board blir först med att testa skumformering i produktionsskala i sitt kartongbruk i finska Kyro. Genom skumbildning vid arkformeringen av kartongskikt blir det möjligt att öka tjockleken av falskartong och samtidigt sänka ytvikten utan att förändra kartongens egenskaper.

Metsä Board har under flera år bedrivit ett omfattande utvecklingsarbete för att kommersialisera den nya tekniken, vilket kunderna kan dra stor nytta av.

Tekniken för skumformering går i praktiken går till så att mälden, som är en suspension av fibrer och tillsatser, luftas med en ström av mycket små bubblor. Med hjälp av skumformering blir kartongens struktur tjockare.
Dessutom fördelas fibrerna jämnare i kartongskiktet, vilket ger en bättre formation som i sin tur bidrar till jämnare egenskaper och utseende.

Tekniken uppges även minska behovet av råvaror, energi och vatten, vilket förbättrar den miljömässiga hållbarheten ytterligare.

– Vi har redan sett att tekniken fungerar i såväl laboratorieskala som i pilotmaskiner, Som en följd av lyckade laboratorieresultat och våra detaljerade förstudier har vi beslutat att investera i att utveckla tekniken ytterligare och nu i verklig produktion. Målet är att kunna erbjuda våra kunder falskartong som är ännu effektiva och miljöanpassad i framtiden.

Läs vidare

Anmäl dig till "Wrap & Remix by Antalis"

Antalis lanserar en helt ny tävling utöver det vanliga, med helt fantastiska priser att vinna. Bl.a en ikonisk 1965 Ford Mustang 350GT V8, HP Latex 630 Print & Cut eller VIP biljetter för Formel 1 Grand Prix i Italien. Tävlingen pågår från 1/2 till 30/6 2024.
3-main

Livet på en pinne för Epson: Lanserar ny fotoskrivare

Epson lanserar en ny foto- och fine-artskrivare som ska höja standarden för användbarhet och kvalitet. Den nya A2-skrivaren är utformad för att uppfylla kraven hos professionella fotografer.
Epson-fotoskrivare

V-TAB köper KB-MEDIA

Halländska digitaltryckeriet KBMEDIA uppgår i V-TAB men kommer finnas kvar som eget varumärke. Förhoppningen är en stark fullserviceaktör i regionen.
v-tab kbmedia

ZetaDisplay köper österrikiskt digitalt skyltföretag

Det digitala skyltföretaget ZetaDisplay gör ännu ett storförvärv i och med köpet av Österrikiska Peakmedia. Malmöföretaget vill vara drivande i konsolideringar på den europeiska marknaden inom digital signage.
ZetaDisplay-web

Senaste nytt

NI Solutions blir återförsäljare för Flora

NI Solutions och Flora har skakat hand om ett nytt samarbete på den nordiska marknaden.
Floraweb

Västerbottnisk tryckerikoncern går bra i Umeå – tappar i Lycksele

Original tryckeri i Umeå gör ett starkt 2023 men dotterbolaget Original tryckeri i Lycksele har det svårare. Orsaken är minskad annonsförsäljning till bolagets annonsblad.
FotoJet-(50)

Summerar nyttan med automation

Summa demonstrerar inte bara en utan två arbetsflödeslösningar under Fespa. Detta för att visa kunderna hur de kan effektivisera sina processer.
Summa

Storformatstryckeri gör rekordresultat

Oron för minskande volymer visade sig var obefogad. Storformatsspecialisterna Ackert Reklam gör sin högsta vinst på tio år. 
DSC_6055-2