Skum minskar kartongvikten

PUBLICERAD: 28 maj 2015
UPPDATERAD: 28 maj

Matsa-small

Pappersleverantören Metsä Board blir först med att testa skumformering i produktionsskala i sitt kartongbruk i finska Kyro. Genom skumbildning vid arkformeringen av kartongskikt blir det möjligt att öka tjockleken av falskartong och samtidigt sänka ytvikten utan att förändra kartongens egenskaper.

Metsä Board har under flera år bedrivit ett omfattande utvecklingsarbete för att kommersialisera den nya tekniken, vilket kunderna kan dra stor nytta av.

Tekniken för skumformering går i praktiken går till så att mälden, som är en suspension av fibrer och tillsatser, luftas med en ström av mycket små bubblor. Med hjälp av skumformering blir kartongens struktur tjockare.
Dessutom fördelas fibrerna jämnare i kartongskiktet, vilket ger en bättre formation som i sin tur bidrar till jämnare egenskaper och utseende.

Tekniken uppges även minska behovet av råvaror, energi och vatten, vilket förbättrar den miljömässiga hållbarheten ytterligare.

– Vi har redan sett att tekniken fungerar i såväl laboratorieskala som i pilotmaskiner, Som en följd av lyckade laboratorieresultat och våra detaljerade förstudier har vi beslutat att investera i att utveckla tekniken ytterligare och nu i verklig produktion. Målet är att kunna erbjuda våra kunder falskartong som är ännu effektiva och miljöanpassad i framtiden.

Läs vidare

Flexa utlovar innovativa lösningar

Flexa deltar på Drupa 2024 för första gången. Det italienska företaget ska visa innovativa lösningar inom skärning, laminering och rullskärning.
Easy-plus

V-Tab har gått i konkurs

Tryckerikoncernen V-Tab har gått i konkurs. 150 anställda är berörda.
FotoJet-(64)

Livet på en pinne för Epson: Lanserar ny fotoskrivare

Epson lanserar en ny foto- och fine-artskrivare som ska höja standarden för användbarhet och kvalitet. Den nya A2-skrivaren är utformad för att uppfylla kraven hos professionella fotografer.
Epson-fotoskrivare

V-TAB köper KB-MEDIA

Halländska digitaltryckeriet KBMEDIA uppgår i V-TAB men kommer finnas kvar som eget varumärke. Förhoppningen är en stark fullserviceaktör i regionen.
v-tab kbmedia

Senaste nytt

”Det känns verkligen som vi växlar upp”

Efter en förrädisk vattenläcka har materialåterförsäljaren KA Olsson & Gems i Mölndal fått en nystart. Lokalerna har renoverats, flera nyrekryteringar har gjorts och man tror starkt på den prisvärda inredningsfolien CoverStyl som är ny i sortimentet.
DSC_6159

Parajett byter offset mot rullmatad inkjet

Nyligen stängde tryckerikoncernen Parajett ner sina offsetpressar för gott. Nu investerar företaget istället i en rullmatad press med kontinuerlig inkjet. Detta för att kunna öka såväl effektiviteten som printkvaliteten. 
Parajett

HP lovar nyheter inom storformat till hösten

I HP:s monter under Drupa var det nyheter inom Indigo- och PageWide-serierna som fick stå mest i rampljuset. Men inom kort utlovas nyheter även inom storformatssegmentet.
HP Paula

Storaffär för företaget som förlänger livet på tidningspressar

Företaget från Västsverige som tillverkar styrsystem för tidningspressar gjorde en affär på plus 1 miljon euro på Drupa. De sålde också flera kamerasystem under mässan.
FotoJet-(86)