TEST: När bildkvaliteten är avgörande

PUBLICERAD: 22 juli 2015
UPPDATERAD: 22 juli

test_epson_stylus_pro_9900_main

Epson Stylus Pro 9900 är Epsons toppmodell när det gäller utskrifter av yppersta bildkvalitet inom områden som fotografi, konst och material för lyxprodukter.

Enligt Christina Møss, Marketing Services Specialist, och Martin Hansen, Pre & Post Sales Specialist, hos Epson i Danmark är försäljningen rätt jämnt fördelad mellan ovanstående målgrupper. Att printern nu funnits på marknaden i drygt fem år tyder på att den tillfredsställer ett behov, både på marknaden och i Epsons produktportfölj.

Pantone-certifierat
9900-modellen är rullbaserad. Det första som slår en är att den printar med elva färger. För att maximera färgrymden är den utrustad med orange, lila, grön, ljus magenta, ljus cyan samt matt och blank svart. Skrivaren har dock endast tio färgplatser, så den printar antingen med den matta eller den blanka svarta, beroende på vilket papper man kör på.

– Man bör planera sin produktion noggrannt, så att man inte behöver byta så ofta mellan den matta och den blanka svarta färgen, säger Martin Hansen. Inte för att det tar särskilt lång tid att byta bläckbehållare, men eftersom maskinen tömmer alla slangar så blir det ett onödigt färgspill.

Epson har fått 9900-modellen Pantone-certifierad, det är också ett slags dokumentation över den stora färgrymden. Certifieringen innebär att Pantone har undersökt och dokumenterat att Epson Stylus Pro 9900 (och modellen 7900) kan återge 98 procent av Pantones färgskala.

Vattenfast bläck och lång hållbarhet
9900-modellen använder pigmenterat, vattenbaserat bläck. Det betyder att färgen är vattenfast efter utskrift om materialet stödjer det. Martin Hansen demonstrerar genom att hälla ett glas vatten över en utskrift för att därefter gnugga på den. Vi ser ingen åverkan på utskriften. Färgäktheten är imponerande – hundra år, enligt Martin Hansen, vilket är en viktig egenskap för konstnärer och muséer.

Skrivhuvudena har Epson själva utvecklat. De är baserade på mikropiezo-teknik och har till skillnad från termiska skrivhuvud en förväntad livslängd som motsvarar skrivarens livslängd, vilket är minst fem år, enligt Martin Hansen.

Utskrift på fotopapper, folie och kartong
Epson har under åren tagit fram ett betydande sortiment av papper som kan användas i skrivaren. När det gäller Stylus Pro-serien rör det sig främst om fotopapper, konstpapper och papper för förprovtryck i alla möjliga ytvikter och med alla möjliga ytbehandlingar. Det är också möjligt att skriva ut på självhäftande och transparenta material. Det går även att printa på kartong i upp till 1,5 millimeters tjocklek. Pappersmatningen är något lutad, vilket möjliggör att man kan printa på vissa rigida material.

Automatisk papperskontroll
Epson Stylus Pro 9900 klarar rullar i alla format upp till en meters bredd. Rullarna ska sitta på standardhylsor på två eller tre tum. Dessa monteras enkelt i skrivaren med adaptrar som sätts in i vardera ände av rullen och klickas fast. En rulle är vanligtvis på 20 meter, beroende på papperstjockleken. Maskinen har fast passning på höger sida och kontrollerar själv rullbredden och att papperet inte matas skevt.

Det finns en funktion för att registrera pappersförbrukning så om man behöver byta material mitt i en rulle, printas en streckkod som visar hur mycket material som återstår på rullen. Denna funktion kan dock inte användas på transparenta material.

Underhållet är minimalt så länge skrivaren är i bruk dagligen. Nödvändiga rengöringar utförs automatiskt.

Utfallande utskrifter
Epsons skrivare klarar utfallande utskrift när det gäller de vanligaste formaten, vilket gör att man inte behöver skära i längdriktningen. Man har löst utfallande utskrift genom en funktion som samlar upp överskottsbläck så att detta inte smetar i printern.

Utöver papper och bläck är det enda förbrukningsmaterialet så kallade waste-tanks – behållare som samlar upp det överskottsbläck som man får vid utfallande utskrift och från rengöringsprocesser.

Färgprecision spelar en avgörande roll för de målgrupper som Epson vänder sig till med 9900-skrivaren. Därför har företaget utvecklat en modul som de döpt till Spectroproofer. Det handlar om en spektrofotometer från X-Rite som kan monteras i skrivaren. Denna enhet mäter automatiskt färgerna och ser till att färghållningen håller måttet. När Spectroproofer aktiveras printas en färgstripp längst fram på arket som spektrofotometern sedan mäter efter utskrift.

Utskriftshastighet
Som de flesta andra inkjetprintrar kan man printa med flera olika inställningar. Vi väljer att göra vårt test på papperet Epson Premium Glossy Photo Paper 250 gram i två olika utskriftslägen. Det ena är i upplösningen 720 dpi, en inställning som vanligtvis används då det handlar om butiksmaterial, enligt Martin Hansen. Det andra utskriftsläget är i upplösningen 2880 dpi. Båda testkörningarna görs med profiler som matchar papperet.

Det är ingen kvick skrivare. Det tog knappt tio minuter att köra ut vår testfil på 1 kvadratmeter i 720 dpi och nästan 25 minuter i 2880 dpi. I 720-läget har maskinen en kapacitet på sex kvadratmeter per timme och i 2880 är den nere på två kvadratmeter per timme. I sammanhanget ska det nämnas att skillnaden mellan de båda utskrifterna upplevdes som obetydlig enligt vår uppfattning. Det kan vara så att skillnaden är tydligare vid utskrift av mer krävande konstnärliga jobb, men i vårt test vann vi inte något på att köra ut i den högre upplösningen.

testchart2_epson_stylus_pro_9900

Upplösning och färgregistrering
Epson Stylus Pro 9900 kan skriva ut i droppstorlekar på ned till 3,5 picoliter. Kombinerat med upplösningen 2880 dpi borde det ge förutsättningar för mycket fin återgicning av linjepar, till exempel. Men det är inte ett prioriterat område. Inte bara hos Epson, utan generellt när vi testar skrivare. Trots potentialen kommer vi inte upp i ett bättre resultat än 250 lpi. Det är något under andra inkjetmaskiner som vi testat. Bilderna framstår dock skarpa och läsbar text kan återges ner till en punkt i positiv utskrift och två punkter i negativ, vilket placerar skrivaren i toppskiktet. Vi har inga anmärkningar på färgregistreringen.

Bild- och färgkvalitet
Bildkvaliteten är utmärkt. Det är som att ha ett fotografi i handen. Knivskarpa detaljer, mjuka tonövergångar och naturtrogna färger. Kvaliteten kommer verkligen till sin rätt vid ett kort betraktningsavstånd. Om butiksmaterial ska signalera hög kvalitet och betraktas på kort avstånd är Epson Stylus Pro 9900 ett bra val. Som vi tidigare nämnt är maskinen Pantone-certifierad och kan därför återge dessa färger. I vårt test hade vi inte möjlighet att skriva ut på ett Pantone-certifierat papper med korrekta profiler, så vi kunde inte verifiera denna färgåtergivning.

Slutsats
Epson Stylus Pro 9900 kan i allra högsta grad ses som en fotoskrivare och kommer till sin rätt där det krävs hög bildkvalitet och fotoliknande utskrifter. Det gäller både för fotografer, konstnärer och konstorganisationer, men också i viss mån för butiksmaterial där det ställs höga krav på kvalitet och färgäkthet. Färgerna framstår som mycket naturtrogna, den jämna återgivningen av färgfält och tonövergångar är imponerande, samtidigt som detaljerna är knivskarpa.

Utskriftshastigheten innebär att den knappast kommer att ses i högvolymsmiljöer, men den spelar en viktig roll då det handlar om produktion av högkvalitativa trycksaker.


TEKNISK SPECIFIKATION
Leverantör: Epson
Modell: Stylus Pro 9900
Teknik: Epsons Micropiezo Inkjet
Ripp: Levereras med Epsons egen drivrutin.
Max utskriftsbredd: 44 tum / 110 cm
Färg: 11 färger med 10 skrivhuvuden. Vattenbaserat pigmentbläck som levereras i behållare på 350 eller 700 ml. Färgerna är CMYK, ljus cyan, ljus magenta, orange, grön och lila samt matt och blank svart.
Utskriftshastighet: Upp till 46 m2 per timme ( i testet endast upp till
6 m2 per timme)
Materialtjocklek: Upp till 1,5 mm
Material: Alla godkända Epson-material inklusive fotopapper, fine art, folier, canvas och kartong.
Maxupplösning: 2880 x 2880 dpi

 

 

 

Senaste nytt

Broder Tryck investerar i storformatsskrivare från Mutoh

Genom att köpa trasiga grafiska maskiner och reparera dem har Broder Tryck vuxit till ett tryckeri att räkna med. Med sin nya storformatsskrivare från Mutoh har tryckeriet för första gången investerat i en helt ny maskin.

Broder Tryck DSC_8390
Broder Tryck investerar i storformatsskrivare från Mutoh

Det här bjuder vi på i nya Sign&Print!

Sign&Print nummer 580 är här! Den nya tidningen innehåller bland annat din guide till Fespa i Berlin i maj.

IMG_1669
Det här bjuder vi på i nya Sign&Print!

Uppgraderingar av Colorcut-serien

För tre år sedan blev brittiska Intec Printing Solutions en del av Plockmatic. Det innebar ett tillskott av digitala skärmaskiner i Colorcut-serien.

Plockmatic Colorcut
Uppgraderingar av Colorcut-serien

Julkalendrar ny kategori i Packnorth award

Nu har portarna öppnats för bidrag till Nordens största förpackningstävling Packnorth Award.

Screenshot
Julkalendrar ny kategori i Packnorth award

Läs vidare

Test – digitala folieringssystem

Tre leverantörer, 14 olika testark och fyra papperskvaliteter ligger till grund för testet.

Foil_03
Test – digitala folieringssystem

TEST: Roland VersaUV LEJ-640S-B150 – flexibel hybridskrivare

Vi tittar närmare på hybridskrivaren Versa UV LEJ-640S-B150, och hittar en skrivare med imponerande flexibilitet för att vara en skrivare i mellanprisklassen.

collage435
TEST: Roland VersaUV LEJ-640S-B150 – flexibel hybridskrivare

TEST: Océ Colorado 1640 – skrivaren som gör allt i ett

Océ lanserar den rullbaserade skrivaren Colorado och har valt att sikta in sig på att fylla det hål de ser mellan high-end-maskinerna från de mer industriella leverantörerna och de mer konventionella rullbaserade skrivarna till skyltmarknaden.

Canon_Colorado_02
TEST: Océ Colorado 1640 – skrivaren som gör allt i ett

TEST: ICC-profileringen alla tryckerier drömmer om

Med de två nya skrivarna – C6085 och C6100 – introducerar Konica Minolta ersättarna till deras nuvarande toppmodeller när det gäller tonerutskrift.

6085
TEST: ICC-profileringen alla tryckerier drömmer om