TEST: SwissQprint Nyala 2: Storformat i lyxförpackning

PUBLICERAD: 20 april 2016
UPPDATERAD: 14 november
Provtrycken på glas, 3d-effekter med Droptix, partiell lackering och Silk Gloss-läget är exempel som stolt visas fram av marknadschefen Anne Præstegaard, vd Lars Nikolajsen och instruktör Stine Melin.
Provtrycken på glas, 3d-effekter med Droptix, partiell lackering och Silk Gloss-läget är exempel som stolt visas fram av marknadschefen Anne Præstegaard, vd Lars Nikolajsen och instruktör Stine Melin.

Schweiziska SwissQprint har på få år etablerat sig som leverantör av exklusiva uv-baserade storformatskrivare. Faktiskt pratar vi väldigt stora format, bland världens högsta hastigheter och en hög tryckkvalitet. Sedan de 2008 levererade sin första produkt – skrivare Impala – har de sålt över 600 enheter i världen. Bara i Norden står 48 enheter, varav nio är den senaste toppmodellen Nyala 2, som bland annat danska Lasertryk har investerat i.

När vi testar Nyala 2 är det dock inte hos kund utan i Nize Equipments lokaler vi gör det. Nize är nordisk återförsäljare och deras demolokal är samtidigt produktionslokal för interiörföretaget Illux. De delar helt enkelt lokal och utrustning med varandra – till nytta för båda.

Nyala 2 är gigantisk, med sitt bordformat på 320 x 203 cm. Den trycker på både hårda material och rullar. Rullarna kan vara 320 cm breda och maximalt 180 kilo eller 36 cm i diameter. På arksidan kan Nyala 2 printa upp till 320 x 400 cm – om man kompletterar med ett extra bord.

Intelligent och ljudsvagt vakuum
Två vakuumzoner täcker var sin zon längs bordet. Ska man printa på ett smalare medium kan man – med skjutbara gardiner – justera var vakuumet ska vara aktivt. SwissQprint har överhuvud taget funderat mycket på sina vakuumlösningar, som sedan november månad har ljuddämpats genom att lägga motorerna i skumfyllda aluminiumlådor. Ljudnivån har därigenom sänkts från 72 till 63 decibel.

De har dessutom utvecklat en teknik som gör att när det önskade undertrycket skapats, så sänks hastigheten på pumparna, med resultat att ljudnivån och energiförbrukning sjunker, samtidigt som vakuumet lättare släpper när man är klar. Elförbrukningen minskas därigenom med 75 procent och pumparnas livslängd ökar. Håller jag pedalen nere i en sekund, så vänder pumparna och blåser luft, så att jag lättare kan flytta tunga medier.

Tryck på besvärliga medier
Nyala 2 använder sig av Konica Minoltas avancerade KM 1024i printhuvuden. Bläcket specialgörs av Sun Chemical och styrningen av printhuvudena görs av mjukvara som SwissQprint själva har utvecklat. Ett resultat av detta är att bläcket kan läggas på i olika droppstorlekar. Med lackfärg kan de bygga små linser på arket och därigenom skapa 3d-effekter. Tekniken kallas Droptix.

Nyala 2 har överhuvud taget många olika spännande lösningar. Än är att utöver cmyk, light cyan och light magenta även kunna använda orange, blått, grönt och Pantonefärger.

På vissa medier krävs en primer, som de utvecklat. Vidare har de, som sagt, en lacklösning. Därutöver har de vit färg och en så kallad flush, som rensar de vita munstyckena med jämna mellanrum. Primern möjliggör tryck på särskilda medier såsom glas, anodiserad aluminium och rostfritt stål. Om man bara tänker sig att trycka på glas och metall, så har SwizzQprint utvecklat ett industriellt bläck, speciellt för det.

Fokus på stabilitet
När man pratar med Nize Equipments ägare Lars Nikolaisen, framgår det tydligt att både de och SwissQprint lägger stor vikt vid driftsäkerheten. Det görs genom att ha en i grunden driftsäker maskin, men också genom en online servicefunktion. Finns det exempelvis komponenter som trilskas, såsom ett defekt printhuvud eller en ostabil sensor, så kan Nize servicetekniker normalt rekonfigurera maskinen på distans. Det kan till exempel innebära att den får köra vidare med ett printhuvud (istället för två) eller att maskinen ignorerar den sensor som stoppar maskinen i onödan. Kunden kan därigenom producera vidare, tills en servicetekniker infinner sig.

I en annan intressant feature har de kombinerat säkerhet och produktivitet. Det händer när tryckningen är igång, att man vill böja sig in över bordet för att rätta till något. Eftersom printhuvudet rör sig fram och tillbaka i relativt hög hastighet, är detta inte riskfritt. Därför har SwissQprint – i likhet med de flesta andra – sensorer som känner av om någon rör sig in över bordet. Men istället för att stanna, så sänks hastigheten och släden med printhuvudena fortsätter röra sig – men i långsamt tempo. Du riskerar alltså varken att förstöra trycket eller få en fe smäll i huvudet – maximalt en liten knuff. Ligger det däremot något fast, som riskerar att skada printhuvudena, så stannar maskinen omedelbart.

Fina kalibreringsverktyg
En storformatsskrivare är ett precisionsverktyg. Nyala 2 är inget undantag från den regeln. Den har ett antal mekaniska justeringsmöjligheter, som alla stöds av intelligenta mjukvarulösningar. Till exempel känner den skillnad på om ett medium används som rulle eller som ark. Rullen utsätts för en viss sträckning när den rör sig genom maskinen. Det kan ge ränder i trycket, om mediet sträcks.
Detta är något som kan undvikas med hjälp av en kalibreringsrutin, där två linjaler printas bredvid varandra. Den ena printas medan materialet ligger still och den andra printas när materialet rör sig. Linjalen är konstruerad så att operatören med blotta ögat kan avläsa hur mycket materialet sträcker sig. De värdena knappas in i mediebiblioteket.

Stor flexibilitet
Nyala 2 kan printa på många olika typer av material. Genom att först lägga på en primer öppnas det upp för att använda ytterligare material, som annars hade ansetts vara problematiska. Det gäller exempelvis glas som ska sitta utomhus eller i en simhall, där det utsätts för klorångor.

Primern ökar bindningsförmågan – och därmed hållbarheten – markant. Tack vare den vita färgen är det också möjligt att producera ett dubbelsidigt tryck, som till exempel kan utnyttjas för att sättas upp på fönsterrutor. Färgerna printas först i omvänd ordning, därefter printas det vita mellanlägget och slutligen printas färgerna på vanligt sätt. Därigenom uppstår ett dubbelsidigt tryck.

Print med lack kan både användas för partiell lackering och för framställning av 3d-effekter med Droptix-tekniken.

Nyala 2 är utrustad med Calderas kraftigaste ripp – Grand Rip+ – och internt förs data fram genom optiska kablar, för att säkra maximal printhastighet.

Hastigheten
I likhet med de flesta andra storformatsskrivare kan Nyala 2 köras i en rad olika lägen, som varierar den möjliga hastigheten med den möjliga kvaliteten. Parametrarna handlar om
• vilken upplösning du vill ha
• hur stor färgmängd du önskar
• hur många lager färg du vill lägga på
• hur noga du vill torka färgen
• om du vill printa bi-directional (både när släden kör fram och tillbaka)
• om du vill hålla oanvända öppningar igång en aning under tryckprocessen, för att förhindra att de beckar igen.

Den högsta hastigheten nås normalt i det som kallas draft-mode, eller skissningsläge på svenska. Det är en kvalitet som helst ska betraktas på flera meters avstånd, för att se bra ut. Så är det dock inte på Nyala 2, för de har helt enkelt valt att inte ha något skissningsläge. Den lägsta kvalitet som de kan stå för heter speed-mode och med den kan du producera imponerande 206 kvm i timmen vid fullt utnyttjande av formatet.

Vårt testtryck på 1 x 1 meter gjordes i två upplösningar – speed och quality. Vi utnyttjar alltså inte det fulla formatet och får följande resultat:

• Speed läge: 0:39, motsvarar 92 kvm i timmen
• Quality läge: 2:23, motsvarar 20 kvm i timmen

testchart_524

Färg och bildkvalitet
Bildkvaliteten är hög, med både skarpa detaljer och mjuka och behagliga tonplattor och toningar. När man jämför resultatet från de två olika lägena, får man konstatera att bildkvalitén är bra även i speed läget. På en dryg meters avstånd är det svårt att skilja de två trycken från varandra. Men det finns en skillnad och man kan bokstavligen känna den. Punkterna står som små toppar i speedmode, medan färgen lagts på i flera lager i quality läget. I senare läget har punkterna också haft bättre möjlighet att plana ut på arket innan de har torkats. Det ger framför allt ett mjukare och mer fotografiskt intryck.

Det finns överhuvud taget inga spår av bandning i quality-läget, medan det finns enstaka synliga artefakter i tonplattorna i speedläget.

Testen innehåller också åtta Pantone-färger som sällan träffas särskilt exakt. Det gör de inte heller här, bortsett från ett par grå nyanser. Förmodligen kunde det dock blivit bättre om det funnits mer tid för att ställa in dem.

Upplösning och passning
Nyala 2 tillhör det absoluta toppskiktet vad gäller återgivning av text. Jag var tveksam till om en positiv en punkts stil skulle kunna läsas med lupp. Antagligen gick det bara för att jag kände texten i förväg. Men två punkter är fullt läsbart med positiv text och tre punkter när den står negativt (vit på svart bakgrund). Mycket imponerande.

Som så ofta förr, så är testbiten med parallella svartvita linjer i olika upplösning riktigt giftigt. Med lite god vilja kan jag godkänna 200 linjer.

Passningen mellan färgerna är helt utan anmärkning. Det syns både när det gäller färgad text på färgad bakgrund och i passningskryssen, som är nästan två meter långa i vårt andra testark.

Konklusion
Nyala är en stor men kompakt maskin, som gömt undan de delar som man inte behöver vara i daglig kontakt med. Den är relativt tyst. De verktyg man ofta använder, sitter centralt placerade på maskinen. Det gäller exempelvis pedaler och knappar till tryckluftspumpar och den antistatiska blåsanordningen.
SwissQprint har tänkt in stor flexibilitet i maskinen med användning av primer, vit färg och lack samt möjlighet att använda orange, grönt, violett eller Pantone-färger.

Hastighet och kvalitet ligger – som förväntat – i den högre delen av skalan. Speciellt återges mycket små texter på ett bra sätt. I gengäld behöver man jobba lite mer med att träffa Pantone-färgerna, när de produceras med hjälp av cmyk.

Läs vidare

Test – digitala folieringssystem

Tre leverantörer, 14 olika testark och fyra papperskvaliteter ligger till grund för testet.
Foil_03

TEST: Roland VersaUV LEJ-640S-B150 – flexibel hybridskrivare

Vi tittar närmare på hybridskrivaren Versa UV LEJ-640S-B150, och hittar en skrivare med imponerande flexibilitet för att vara en skrivare i mellanprisklassen.
collage435

TEST: Océ Colorado 1640 – skrivaren som gör allt i ett

Océ lanserar den rullbaserade skrivaren Colorado och har valt att sikta in sig på att fylla det hål de ser mellan high-end-maskinerna från de mer industriella leverantörerna och de mer konventionella rullbaserade skrivarna till skyltmarknaden.
Canon_Colorado_02

TEST: ICC-profileringen alla tryckerier drömmer om

Med de två nya skrivarna – C6085 och C6100 – introducerar Konica Minolta ersättarna till deras nuvarande toppmodeller när det gäller tonerutskrift.
6085

Senaste nytt

Anrikt tryckeri i konkurs

Nu hoppas företagsledningen att någon annan vill ta över.
FotoJet-(80)

Epson satsar på fotoskrivare på Drupa

Bland annat kommer nya vattenbaserade storformatsskrivaren SureColor SC-P20500 att visas.
P20500

ECO3 visar prepresslösningar

ECO3 vill vara en partner för kundernas resa mot högre produktivitet, lägre kostnader och grönare resultat.
Arkitex

Kraftiga annonstapp för tryckta tidningar och direktreklam

Papperstidningar och direktreklam backar kraftigt som kanaler för annonsinvesteringar. Madeleine Thor, vd på Institutet för reklam- och mediestatistik tror att det tvåsiffriga tappet för tryckta tidskrifter kommer att fortsätta.
FotoJet-(79)