TEST: Xerox iGen 5: Stabil maskin som vill knycka offsetjobb

PUBLICERAD: 14 december 2015
UPPDATERAD: 14 december

test523_main_img

Tusentals iGen-användare världen över är tecken på att modellen är populär. Nu släpper Xerox nästa uppgradering, en femfärgsmodell, som är tänkt att flytta fler användare från offset till digitaltryck.

I Uxbridge, strax utanför London, har Xerox sitt innovationscenter. Här har man installerat den största, eller snarare snabbaste, av de tre nya iGen-modellerna. Till det yttre ser man ingen skillnad, knappt inuti skrivarna heller. De tre modellerna heter 90, 120 respektive 150. Beteckningarna kommer från hur många A4-ark de kan printa per minut. Med denna namngivningsstrategi är det lätt för kunderna och för Xerox att uppgradera efter hand som behovet växer.

För att få plats med ett femte färgverk har Xerox gjort om konstruktionen inuti maskinen. Det betyder att man inte kommer att kunna uppgradera de tidigare släppta modellerna iGen 4 Diamond och iGen 150 till iGen 5. I och med lanseringen av version 5 så stoppar Xerox produktionen av övriga iGen-modeller.

Den stora nyheten är den femte färgen. Xerox har initialt sagt att det går att välja mellan orange, grön eller blå som femte färg. Dessa val är baserade på en analys av en rad olika varumärkesfärger. Resultatet från denna analys visar att det går att återge en hög andel av dessa varumärkesfärger genom att använda en av Xerox tre alternativ för det femte färgverket tillsammans med CMYK.

Väljer du alla tre alternativ kommer du att behöva byta färg då och då. Det är då du upptäcker att det inte bara är att ersätta tonern, utan hela den enhet som överför tonern till färgöverföringen. Det kräver både en specialkonstruerad lift och ett skåp för att förvara de färger som inte används. Processen är lite omständlig, men Xerox menar att det är bättre för maskinen och därmed, i förlängningen, även för kunden. Det tar cirka 20 minuter att skifta färg. Det betyder naturligtvis att du måste planera dina jobb varsamt så att du inte behöver byta färg för ofta.

När en ny färg väl är på plats i printern och du ska köra ut ett jobb med en Pantone-färg beräknar programvaran Efi Command Workstation automatiskt hur mycket av den femte färgen som ska användas för att uppnå bäst resultat. Programvaran beräknar hur kombinationen av CMYK och den femte färgen ska se ut för att komma så nära Pantone-färgen som möjligt. Den femte färgen köps separat som förbrukningsmaterial och ingår inte i ett avtalat klickpris.

När du har valt vilken färg du vill använda i kombination med CMYK för, låt säga, en logotyp, får du även möjligheten att använda färgkombinationen för övriga grafiska element. Genom en musklickning kan du välja att programvaran ska optimera bilder också. På så sätt beräknar programvaran all information i en ny fil och visar sedan resultatet på skärmen. Det är en rent visuell värdering huruvida denna beräkning fungerar för ändamålet. Det är ett enkelt sätt att se en utskjutning med en femte färg innan du trycker på printknappen.

Xerox filosofi är att många av de små tryckjobben kan flyttas från offset till digitaltryck med en femte färg. Det handlar om jobb som hittills producerats med offset eftersom det funnits dekorfärger. Försäljningen av de första iGen 5-maskinerna tyder på att det dock handlar om andra drivkrafter som styr investeringarna. Enligt Xerox är det för att maskinen ger en ren produktionsmiljö, en stabil och produktiv lösning med ett intressant format och en bra servicenivå.

Ett område som i hög grad är intressant för denna lösning med en femte färg är förpackningar, där man ofta använder specialfärger. Även Xerox har uppmärksammat denna bransch och inom en snar framtid kommer vi att få se en version av iGen 5 som klarar tjockare material. Det innebär möjligheten att printa på kartong i upp till 530 gram eller motsvarande 610 mikron. Nuvarande iGen 5-modeller klarar maximalt 350-gramspapper.

Formatet på 364 x 660 millimeter är ingen nyhet om vi ser till tidigare släppta iGen 4 Diamond eller iGen 150. Men det ger en möjlighet att producera mer komplexa A4-trycksaker och att få högre produktivitet i A4-format simplex. Du kan placera tre A4 på ett ark, vilket bör sänka priset per A4-trycksak. Förutsättningen är förstås att du dels kan köpa papper i rätt format utan att behöva betala väsentligt mer för det, dels att du kan skära arket utan extra arbetsinsats eller kostnad.

Xerox iGen 5 kan utrustas med upp till sex pappersmagasin som vardera kan husera två fack med mellan 2500-3000 ark, beroende på ytvikt. Ska du köra ut i det långa formatet, 364 x 660 millimeter, kan du endast använda de övre pappersmagasinen.

Maskinen är enkel att underhålla. Enligt Paul Bourner, showroomchef för iGen, rekommenderar Xerox att man rengör den på morgonen. Det innebär att du rensar de så kallad Corotrons med en borste, något som tar 5-10 minuter. Därefter kör du ett automatiskt underhållsprogram som avslutas med att ge dig en rapport på färgkvaliteten på en skala från 1-10. Värderingen baseras på en rad testark som uppmäts med en intern spektrofotometer. Underhållsprogrammet kan ställas in för körning vid en specifik tidpunkt. Enligt Bourner kör flera av företagets kunder programmet direkt på morgonen innan medarbetarna börjar arbetet. På så sätt kan de dels avgöra om maskinen behöver rengöras, dels se till att maskinen är klar för produktion.

Under produktionen fortsätter iGen 5 att granska kvaliteten. Mellan arken, på fotoreceptorbältet, placeras en rad testfält som en scanner granskar utifrån bandning och densitet. Skulle ett fel uppstå korrigeras det omedelbart och försvinner på ett till två arks körning. Skrivaren har en rad automatiska program för kvalitetssäkring, bland annat ett som garanterar passning mellan fram- och baksida.

Upplösning och detaljer
När det gäller återgivning av text kan iGen 5 återge positiv och negativ text tydligt ner till två punkter. Linjeparen är tydliga i 300 lpi, men i 350 lpi blir de otydliga och går inte riktigt att skilja på.

Xerox visar en intressant funktion i vår testbilden med röda linjer. Dessa linjer kommer gradvis närmare varandra, men istället för att låta dem flyta samman till en enda linje, förändras de och blir till ett rastermönster som ger ett bättre visuellt intryck vid normalt läsavstånd.

Bilder och färger
Bilder, färgplattor och tonövergångar är oklanderliga, om än något melerade, något som är typiskt för digitaltrycket. Den matta tonern ger en läcker effekt som påminner mer om offset än traditionell toner.

Passning och registrering
När vi fotograferar med vårt mikroskop kan vi se en mindre misspass mellan cyan och magenta. Fram- och baksidespassning kan justeras automatiskt och manuellt. I testet använder vi automatisk justering som ändrade avvikelsen från maxiamala 0,75 millimeter och i genomsnitt 0,5 millimeter, till 0,25 millimeter i genomsnitt och maximalt en halv millimeter.

Hastighet och enhetlighet
I vårt test körde vi ut 248 A3-ark på tre minuter och 55 sekunder. Det innebär 63 A3- eller 126 A3-ark per minut. Det är inte helt i linje med specifikationen, vilket kan skyllas på en intern kalibrering en bit in i vårt test. Xerox garanterar dock att maskinen klarar 75 A3-ark per minut. Enhetligheten är dock oöverträffad. Genom att jämföra var 25:e ark i en upplaga av 248 ark med det första arket i serien ser vi inga större avvikelser än 0,97 Delta E. Det är en avvikelse som inte kan uppfattas av det mänskliga ögat. Den genomsnittliga avvikelsen ligger på blygsamma 0,48 Delta E. Så vitt vi minns är detta det bästa resultatet någonsin i våra tester. Det handlar om en riktigt stabil digitalpress.

Slutsats
Xerox iGen 5 är ett stabilt och robust alternativ för de små offsetjobben. Kvaliteten är hög och framförallt ovanligt stabil. Användargränssnittet är enkelt och de olika halv- och helautomatiska kalibreringsfunktionerna ser ut att garantera en lång produktionstid. Den nya möjligheten med en femte färg har implementerats elegant i arbetsflödet. Det manuella arbetet med att byta färg är något omständligt. Frågan är om inte möjligheten till en femte färg slår igenom på allvar först när Xerox släpper sin förpackningsversion av iGen 5.

 

 

 

Läs vidare

Avery klippte bandet

Avery Dennison har invigt en produktionsanläggning i Luxemburg. Det slutförda projektet med en nota på 65 miljoner dollar ska stärka tillverkarens avtryck i Europa. 
ADPR437a

Memjet tar grepp om fler segment

Memjet släpper tredje generationens bläckhuvuden för utskrifter i ett pass, som kommer efter företagets prisade teknik Duralink. Målet är att göra sig ett större namn bland maskintillverkarna i Europa.
memjet4

Canon drar ut på turné

I våras på Fespa-mässan fick Canons senaste storformatsskrivare med uv-gel premiär. Nu drar företaget ut på turné med maskinen. 25 orter i landet ska besökas med ett rullande showroom.
ezgif.com-webp-to-jpg (13)

Systemtext säljer delar av verksamheten

Pågens helägda dotterbolag Systemtext säljer affärsområdet Skylt & Dekors verksamhet till det danska kommunikationsföretaget Nonbye. – Vi har länge tittat på affärsområdet Skylt & Dekor hos Systemtext, säger Marcus Nydén.
Marcus Nydén, Nonbye

Senaste nytt

Roland DG blandar stort och smått

Roland DG fokuserar på senaste släppen på årets Fespa-mässa med såväl mindre skrivbordsvarianter som storformatsskrivare med ”print and cut”-funktion.
Roland

Etikettmarknaden föll 25 procent

Efter Coronapandemin, där etikettmarknaden formligen exploderade, var fallet med 25,8 procent 2023 (enligt FINAT) kanske att vänta. Trots det beskriver Claus Søndergaard, från UPM Raflatac, det som ett tufft år, men säger samtidigt att förväntningarna på 2024 är positiva.
Claus_UPMRaflatac

Arbetshästar och neonutskrifter hos Swissqprint

Flatbädden Kudu och rullprintern Karibu tillsammans med iögonfallande neonutskrifter ska dra blickarna till Swissqprints monter under Fespa.
SQP trade fair

Zünd visar lösningar för ökad automation

Digitalisering, automation och innovation sammanfattar det skärbordstillverkaren Zünd visar under Fespa. Bland nyheterna finns ett kameratillval till deras största skärbord.
Zund Fespa 1 w