Tryckt dagspress tappar och digitalt ökar med miljoner

PUBLICERAD: 28 augusti 2015
UPPDATERAD: 14 november

Marknaden fortsätter att präglas av skiftet till digitala medier, skriver Institutet för reklam- och mediestatistik, IRM. Tappet för traditionella medier fortsätter dock, och tryckt dagspress har det värst – minus 13,8 procent jämfört med samma period i fjol.

– Vi kan konstatera att det är ett fortsatt tyngre fall för den tryckta dagspressen, säger Madeleine Thor, vd på IRM. Att vi inte ser en avtagande trend ännu kan bero på att dagspressen varit så pass dominant på vår marknad. Det utesluter dock inte att den internationella trenden med avtagande tapp kommer att gälla även Sverige, men vår stora svacka ser ut att bli längre.

Digitala medier ökar dock med 470 miljoner kronor under andra kvartalet 2015, vilket IRM menar kompenserar för det tapp som noteras i traditionella medier. Även utomhus- och butiksmedia visar positiv utveckling, med en tvåsiffrig ökning under det första halvåret 2015 jämfört med det första halvåret 2014.

– Det andra kvartalet är ganska typiskt för den utveckling som vi sett sedan början av 2014, kommenterar Madeleine Thor. Vi ser att de digitala medierna gynnas och tillväxten för dem är fortsatt kraftig. Det ser också ljust ut när det gäller utomhus, butiksmedia, radio och bio medan tryckt media fortsätter att tappa.

Läs vidare

Dataline vill växa i Norden

Under Sign&Print Scandinavia gick Dataline ut med nyheten att företaget förvärvat finska mjukvaran Arkki ERP. Det firades i montern under mässans sista dag.
Dataline

Papyrus visade upp wrappingfolier och ny canvas av plast från haven

Papyrus som riktar sig till hela den grafiska branschen visade bland annat upp sina wrappingfolier  som tagits fram efter intervjuer med användare. De visade också en canvas av återvunnen plast från haven.
F4725B8D-C27F-464C-A8DD-2F9F1652B6E6

Sign&Print-mässan har öppnat

2023 års upplaga av Sign&Print Scandinavia har nu slagit upp portarna. Under tre späckade mässdagar bjuds det på ett pärlband av produktlanseringar, intresseväckande seminarier och dessutom ska Sveriges bästa wrappare koras.
Fasad+flaggor2_S&P2023

"Roligt att få höra hur det går för våra medlemmar"

Fespa Swedens ordförande tycker att Sign & Print Scandinavia är ett sätt att både träffa medlemmar – och potentiella nya sådana. Föreningen framhåller också de personliga mötena som viktiga för att sprida kunskaper mellan branschkollegor.
Johan-Höckert-Fespa

Senaste nytt

Color Systems såg ny kundgrupp

Color System har satt tänderna i en ny kundgrupp med UV-storformatsskrivaren från Epson. – Det är jätteroligt, säger Magnus Edfeldt, säljs och marknadsansvarig. Återförsäljaren från Vällingby visade också flera maskiner för Direct to film.
DSC_4386

Print Supplies hoppas på succé i grannlandet

Live-wrapping och flera produktnyheter stod i rampljuset i Print Supplies monter. Den norska fullserviceleverantören gör i och med sin medverkan på Sign&Print Scandinavia entré på den svenska marknaden.
Print Supplies

Dataline vill växa i Norden

Under Sign&Print Scandinavia gick Dataline ut med nyheten att företaget förvärvat finska mjukvaran Arkki ERP. Det firades i montern under mässans sista dag.
Dataline

Världspremiär för ny tonermaskin

Den flögs in från Japan fredagen innan mässan och visades för första gången publikt när Sign&Print Scandinavia öppnade under tisdagen. Nya Ricoh Pro C7500 som ska ge kommersiella tryckerier fler kreativa användningsområden.
Ricoh8