Text: Bo Thulin, Brobygrafiska.
Det är i år 20 år sedan som Sweflex bildades på Brobygrafiska i Sunne. Det kändes därför naturligt att även 20-årsjubileumet hölls på Brobygrafiska. Detta skedde den 23-24 september med ett påkostat seminarium som hade föredragshållare från skilda platser på jordklotet.
Seminariet startade på onsdag eftermiddag med att Brobygrafiskas lärare på yrkeshögskoleutbildningarna Sara Larsson och Mats Olsson redogjorde för delar av den utbildning som de studerande genomgår innan de lämnar skolan för arbetslivet. Man kunde också redovisa att studerande som lämnar Brobygrafiska i mycket stor omfattning får arbete inom branschen.
Vidare var det en demonstration av Innovation Studio som nyligen installerats på Brobygrafiska och som ger möjlighet att i en virtuell butiksmiljö se förslag på förpackningar innan dessa lämnat idéstadiet. Spännande är också att även denna utrustning går att hyra via Brobygrafiska. En möjlighet som borde locka många framsynta byråer.
Onsdagens seminarium avslutades den sedvanliga Pytt i Pannan och till denna fick deltagarna lyssna till första rektorn på Brobygrafiska Inga-Lill Lindqvist och Leif Backman, VD på Marvaco som redogjorde för hur Brobygrafiska kom till och starten av Sweflex i skolans lokaler.
Dag två gav inspiration från olika delar av världen
Första föredragshållare på torsdagen var Mr. Toshio Arita, senior förpackningskonsult från Japan. Han tog deltagarna på en spännande resa om vilka förpackningar vi har att förvänta oss i framtiden. Alltså precis mitt i prick på arbetsnamnet för seminariet ”What’s around the corner”. Många svenska förpackningsföretag borde här kunnat hitta idéer för framtida utveckling.
Sedan fick deltagarna lyssna till Daniel Saltzer från design- och varumärkesbyrån BVD som gav oss tänkvärda saker kring våra val och att mängden av valmöjligheter också kan bli för stor.
Nästa programpunkt var ett entimmes block om hur den svenska pappersindustrin mår och vad som blir nästa steg när journalpapper minskar och förpackningspapper ökar. Föreläsare var Anders Nygårds, Anna Jonhed från Billerud/Korsnäs och Jimmy Nyström från Billerud/Korsnäs.
Charles Bouchard Siegwerk föreläste om färg och om vilka nya applikationer vi kommer att möta i kommande tryckta förpackningar. Här verkar möjligheterna nästan obegränsade. En spännande föreläsning som indikerar en ännu mer spännande framtid.
Det finns runt i världen många inställningsrullar från inställning av tryckpressar som idag endast går till återvinning. Men Mr. Jan Willem Boers Polymont visade på en ny möjlighet som ännu inte finns på marknaden. Möjligheten att tvätta filmmaterialet och återanvända det till inställningsmaterial. De kalkyler som Mr Boers redovisade indikerade på stora besparingar samt att materialet kunde återanvändas minst 10 gånger.
Från Tetra Pak kom Mr. Marcus Rehberger och redogjorde för nödvändiga kvalitetsteg som är ett måste om du har internationella kunder som vill trycka med samma resultat oavsett plats på jordklotet. En frågeställning som alltid är aktuell för Tetra Pak.
Tryckning med utökad färgrymd
För att hålla hög tryckkvalitet måste vi kunna mäta. Från Largo kom Mr. Stefan Sundvisson och visade på de hjälpmedel som som är nödvändiga i tryckeriet. Tryckning med utökad färgrymd blir alltmer högaktuellt och Mr. Dan Pulling från Esko redogjorde för hur vi får denna teknik på plats. Från Eskos håll förväntas marknaden för denna teknik utvecklas väldigt snabbt de kommande åren.
Efter denna föreläsning var det tid för praktiska demonstrationer och deltagarna kunde själva se möjligheter till snabba färgbyte utan att byta färg. Olof Eriksson kom från Mediaköket och redogjorde för hur man hade arbetat med repro och uppläggning av de dekorer som trycktes. Mycket bra för deltagarna.
Seminariet avslutades av Kaj Lankinen, vd för Marvaco, som redogjorde hur man använder utökad färgrymd i Finland. Sweflex ordförande Göran Dahl avslutade konferensen och kunde konstatera att de ca 90 deltagarna hade fått många idéer och intryck med sig hem.