Två Xerox bläckpressar på Drupa

PUBLICERAD: 2 juni 2016
UPPDATERAD: 2 juni

Xerox Brenva HD Production Inkjet Press

I mars lanserade Xerox två bläckpressar, som skulle visas första gången på Drupa – arkpressen Brenva för 197 färgsidor A4 i minuten och rullbläckpressen Trivor som kör 168 meter 50 cm brett material i minuten. Den senare ersätter en tidigare Impika maskin, men med 30 procent högre hastighet.

Arkpressen är helt ny och dess fulla namn är Xerox Brenva HD Production Inkjet Press. På presskonferensen på Drupa säger vd Ursula Burns:

– Tänk dig en iGen, men utrustad med teknisk kunskap från franska Impika, som Xerox köpte för några år sedan.

Brenva kräver obestruket eller på förhand bläckbehandlat papper. Den har ett listpris på 5,6 miljoner kronor och är tänkt för transaktionstryck samt böcker, manualer och direktreklam. Bläckhuvudena är från Kyocera och den kör med vattenbaserat bläck.

Brenva har fått sitt namn från en topp i Himalaya. Maskinen är utvecklad i Rochester, USA, där Xerox har sitt huvudkontor och där alla high-end maskiner utvecklas. De mellanstora produktionsmaskinerna utvecklas av Fuji och Xerox tillsammans och hos Fuji har man stor kompetens kring bläckhuvuden. Men av någon anledning har man, trots detta, inte valt Fujifilms utan Kyoceras huvuden.

Samarbetet har istället varit med Xerox dotterbolag Impika i Frankrike. Därifrån har vi tidigare fått bläckbaserade maskiner. Och i fjol flyttade Impika från Panasonics huvuden, som de inte varit helt nöjda med, över till Kyoceras huvuden. Det bytet är de glada för och det är Kyoceras huvuden som sitter i nya Brenva – precis som de sitter i Canons i300, som även den är en bläckpress som ska lanseras på Drupa.

I Sverige är Kistaföretaget Primotek en återförsäljare. Där kommenterade Hans Öberg de nya maskinerna så här, i samband med att de släpptes i mars:

– Brenva är en intressant press för tryckerier och servicebyråer som har behov av att bredda sin verksamhet samt tillgodose befintliga och nya kunders behov. Denna kostnads- och utrymmeseffektiva press tillför många nya möjligheter till marknaden.

– Vi har redan startat försäljningen av Brenva. Det finns ett behov i marknaden mellan tonerpressar och löpande bana med bläck, som Brenva kommer att fylla. Huvudapplikationerna kommer att vara böcker och manualer samt direktreklam- och transaktionsdataorienterade applikationer som idag trycks i offset eller är förtyckta i offset.

Brenva är storleks- och utseendemässigt ungefär som en iGen tonerpress.

Läs vidare

Kraftiga annonstapp för tryckta tidningar och direktreklam

Papperstidningar och direktreklam backar kraftigt som kanaler för annonsinvesteringar. Madeleine Thor, vd på Institutet för reklam- och mediestatistik tror att det tvåsiffriga tappet för tryckta tidskrifter kommer att fortsätta.
FotoJet-(79)

Canon inför Drupa: ”Nu kommer ju allt!”

Canon presenterar teknik- och affärsinnovationer på Drupa och har en lång rad nya skrivare att visa upp.
Matteus-Celinski

Swissqprint visar hela produktlinjen

Mycket vatten har flutit under broarna sedan Drupa arrangerades senast för åtta år sedan. Swissqprint, som har sitt huvudkontor vid Rhens västra sida i Schweiz, kommer på årets mässa att visa de innovationer som utvecklats under de åren.
swissqprint-fespa

Plockmatic firar jämnt med all time high

I år är det 50 år sedan Plockmatic startades. Sedan dess har företag växt till en stor global spelare inom dokumenthantering med en bred produktportfölj. Sign&Print har intervjuat vd:n Jan Marstorp om den resan och vägen framåt.
Plockmatic kollage

Senaste nytt

Högpresterande inkjetpress i strålkastarljuset hos Kodak

Kodak kommer visa upp en mängd produkter som är konstruerade för att hjälpa tryckerier att bli mer lönsamma när branschen förändras.
Kodak_drupa-2024-booth_

Alvöen förstärker teamet efter ökad orderingång

Alvöen är inne på sitt femte verksamhetsår i Sverige och utvecklingen har gått i snabb takt. Nästa steg är att stärka serviceteamet och utöka lokalerna utanför Borås. 
alvoen_kennethnilsson ver 2

Vilda maskinnyheter från Ricoh

Med en drake, en örn och en jaguar låter Ricoh besökarna få en virtuell och högteknologisk naturupplevelse i österländsk miljö i sin monter på Drupa.
webb-ricoh

Storbildsbolaget vill synas mer mot detaljhandeln

Storbildsbolaget har under många år producerat olika typer av mässmaterial. Nu är det dags för Helsingborgsföretaget att själva ställa ut.
Jonas-Hellke