Manroland visar ny version av 700-serien

PUBLICERAD: 3 juni 2016
UPPDATERAD: 3 juni

Manroland visar den nya versionen av 700-serien på Drupa. Den heter Roland 700 Evolution och är den enda tryckpressen som visas i montern.

Tryckpressen är upphöjd och anpassad för förpackningstryck. Den har foliering, säkerhetslack, fyrfärgstryck, drip-off lack, åtta tryckverk plus dubbla lackverk. Som alla andra tryckpressar trycker den snabbt, 18 000 rakt och 16 000 ark per timme med vändning.

Tryckpressen har en helt ny design och en massa förbättringar. Den har till och med fått ett fint designpris (för utsidan). Iläggare, färg-/fuktverk och avläggare är anpassade för höga hastigheter. Den förstnämda är helt nykonstruerad med dubbla sugband på bordet som automatiskt riktar upp tryckarken. Avläggaren har förbättrad arkbroms.

Tryckpressen har förstås  ”direct drive” och SPL – fully automatc simultaneous plate change. Den totala ställtiden för intag kan minskas ner till två minuter. Folieringsdelen har så kallad indexering vilket innebär att den inte flyttar folien mer än vad som behövs för att göra nästa foliering, istället för ett helt cylindervarv med mycket spill som resultat. Dock minskar då maxhastigheten till 12 000 per timme.

Vad jag tycker är mest intressant är att Roland 700 Evolution säljs med ett kvalitets- och produktionssäkringspaket som heter Proserv360° Performance. Paketet innebär att Manroland gör analys av tryckkvaliteten i omgångar under 24 månader och kommer med förslag på förbättringar. Det kan gälla både inställningar av tryckpressen och hur tryckarna klarar av handhavandet. Mätningar som Manroland har gjort visar att produktiviteten ökar och makulaturen minskar med cirka 30 procent.

Många gånger väljer tryckpressköparna en massa extrautrustning men snålar ner på utbildning och support av tryckarna vilket ofta resulterar i dålig tryckkvalitet och lönsamhet. Därför är det bra att Proserv360° Performance är ett paket som man inte kan välja bort.

 

IläggarbordMedDubblaBand_L

Illäggarbordet med dubbla sugband gör att alla tryckark riktas automatiskt innan tryck. Nere till höger i bilden sitter en bläckstråleskrivare för numrering av tryckarken. En viktig anordning för att kunna sortera bort felaktiga ark.

 

Ovansidan_L

Närmast är första lackverk sedan följer de åtta tryckverken med folieringsanläggningen längst bort som tar två tryckverk i anspråk.

 

Avläggarbord_L

Det nya avläggarbordet med den i dag obligatoriska bildskärmen i bakgrunden.

 

LängstaTryckpress_L

Manroland har mässans längsta tryckpress, Roland 700 Evolution i detta fall med åtta tryckverk och två lackverk i detta fall anpassad för förpackningstryck. Därav den höga konstruktionen.

NöjdaUtställare_L

Adrian Powala och Björn Gustavsson, nöjda utställare vid avläggaren till den prisbelönade Roland 700 Evolution.

Läs vidare

Antalis introducerar SwitchGreen Box för gröna materialval

Antalis tar fram en grön låda för att inspirera till hållbara materialval.
switchgreen-news-banner

Bok & Tryck satsar dubbelt på Ricoh

Bollnäsföretaget Bok & Tryck förnyar maskinparken med två nya digitalpressar från Ricoh. Möjligheten att trycka med en femte färg och på tjockare papper var viktiga faktorer i beslutet för tryckeriet som producerar mycket hängetiketter.
Bok Tryck 1

HP lovar nyheter inom storformat till hösten

I HP:s monter under Drupa var det nyheter inom Indigo- och PageWide-serierna som fick stå mest i rampljuset. Men inom kort utlovas nyheter även inom storformatssegmentet.
HP Paula

Onlinetryckeri börjar sälja material

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Senaste nytt

Alvöen breddar utbudet av fräs- och skärmaskiner

Alöven är nu skandinavisk distributör av Kimlas CNC-fräs- och skärbord för industriell produktion. Det ska komplettera de lösningar som företaget sedan tidigare erbjuder från MultiCam. 
CNC Alvöen

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnorth Award kommer nu in i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x

Wackes tror på starkt år – nyanställer tre

Produktmediaföretaget Wackes förstärker organisationen med tre anställda. Detta för att möta en ökad efterfrågan på bolagets produkter och tjänster.
Wackes 1

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
Lessebo Paper