Komori satsar på uv både i offset och digitaltryck

PUBLICERAD: 7 juni 2016
UPPDATERAD: 14 november

Roland Eriksson på Lundbergs Grafiska förespråkar Komori h-uv som den bästa uv-tekniken när man slår samman alla parametrar som körbarhet, miljö, tryckresultat och flexibilitet. H-uv genererar ingen ozon och drar bara 30 procent el jämfört mot konventionell uv. Led-uv har ofta problem med smalare vattenfönster och lacken gulnar lättare. Komori har också lång erfarenhet av h-uv med över 600 installationer i hela världen.

Lithrone GX40 är Komoris förpackningspress som klarar upp till 1 millimeter i 18 000 tryck/per timma, maxformat 740 x 1040 millimeter. Tryckpressen på mässan visas med 4 färger, dekorfärg, drip-off lack och uv-lack samt kontinuerlig matning av i- och avläggare.

Komori har ett mekaniskt system A-APC, Automatic Plate Changer för att byta alla tryckplåtar på maximum 85 sekunder. Fördelen är att man slipper ha motorer på alla plåtcylindrar som är känsliga och dyra att byta. Färgverket kan delas vid tryckning med låg färgtäckning för snabbare färgbalans. Vaskanläggningen för valsarna är konstruerad för pordjup rengöring så att exempelvis byte från mörka till ljusa färger går snabbt. I varje färgverk är det inbyggda filer för att minska färgryk och utsläpp av lösningsmedel.

Det finns ett helt paket för styrning av tryckpressens inställningar, färgbalans samt kontroll av tryckta ark som också är självlärande. Paketet KHS-AI både sparar och optimerar jobbinställningarna i tryckpressen från i- till avläggare. Färgmätningen PDC-SX kan uppgraderas där trycket jämförs mot pdf-original. Det minskar exempelvis behovet av i  efterhand manuell kontroll av tryckarken som exempelvis känsliga läkemedelsförpackningar.

Lithrone GX40RP är samma i format som GX40. Det är en tryckpress som trycker på båda sidor men utan vändning. Det ger ett säkrare tryck eftersom samma gripartag används både på över och undersidan.

Komori har också nya programvaror för kalibrering av tryckpressarna mot ISO-standarder och mot varandra med device link-profiler utöver förinställning och uppföljning av tryckningen.

Impremia IS29 är en bläckpress som använder uv-färg. Det gör enligt Komori att man inte behöver förbehandla papperet innan tryckning. Landapressen löser detta genom att torka bläcket innan det läggs över på papperet. Landapressen finns i montern under namnet Impremia NS40 eftersom det är Komori som står bakom mekaniken. 

Upplösningen i IS29 är 1200 x 1200 dpi, maximalt tryckformat 575 x 730 millimeter med 1500 ark per timme vid dubbelsidig tryckning. Maximal tjocklek 0,6 millimeter, men vid dubbelsidig tryckning 0,45 millimeter. Impremia IS29 (och alla andra tryckpressar) kan kalibreras mot samma färgrymd med device link-profiler. Impremia IS29 kan då användas som provtryckspress.

Det kraftiga iläggarhuvudet i Lithrone GX40 för kartongtryckning med extra blåsluft.

Filter_GX40_L_Filtren som är inbyggda i alla färgverk för att minska färgryk och utsläpp av lösningsmedel.

Tryckverk_GX40_L_Tryckplåtarna är laddade för byte av jobb på under en och en halv minut.

Avlaggarbord_GX40_L_Avläggarbordet med färgmätningen och arkkontrollen PDC-SX till vänster.

Lithrone_GX40_L_Lithrone GX40, Komoris flaggskepp för förpackningstryck med sex tryckverk och ett lackverk.

IS29_L_Impremia IS29 är en digital bläckpress i maximalt tryckformat 575 x 730 millimeter.

RolandEriksson_L-1_Roland Eriksson Lundbergs/Komori försöker med tryckta exempel övertyga om fördelarna med Komoris h-uv-teknik.

Läs vidare

Åtta45 förvärvar grafiskt företag

Åtta45 Print & Media öppnar plånboken och köper ett grafiskt bolag i Stockholm.
åtta45-webb

Hon startar ny era för Kaffe Skog & Tryck

Mia Vindelhed kommer senast från skidbranschen. Nu glider hon in och tar över tryckeriet och pappershandelns Kaffe Skog & Tryck i Västerbottniska Vindeln norr om Umeå.
mia1

Mässpremiär på Drupa för Zünds Q-Line

Den schweiziska skärbordstillverkaren Zünd ställer ut under mottot ”Performance across the board” och tar med sig Q-Line som lanserades förra våren och nu visas på en mässa för första gången.
Zund 2

Explosivt bidrag vinner Print Power Awards

Designstudenten Isabella Wretman i Stockholm vinner årets Print Power Awards. Årets tema var yttrandefrihet och 22-åringens bidrag "Sprängkraft" föll juryn i smaken. 
isabella1

Senaste nytt

Epson lanserar storformatsskrivare för professionella fotoutskrifter

Epson lanserar en ny storformatskrivare för de professionella fotografi-, konst- och affischmarknaderna.
Epson_P20500Series

Fujifilm visar sin förstärkta B2-uppsättning på Drupa

Tillsammans med en stor del av Fujifilms omfattande sortiment kommer ett par nya B2-skrivare att visas upp i Fujifilms monter på Drupa, som inte är mindre än 2 420 m2 stor, vilket motsvarar ungefär tre handbollsplaner.
drupa24_fujifilm

Åtta45 förvärvar grafiskt företag

Åtta45 Print & Media öppnar plånboken och köper ett grafiskt bolag i Stockholm.
åtta45-webb

HP lanserar fyra nya digitalpressar

HP meddelade nyligen lanseringen av fyra nya digitalpressar, HP Indigo 120K, Indigo 18K, Indigo 7K Secure och Indigo V2 för den kommersiella marknaden.
FotoJet-(65)