Olivoljetillverkare väljer Thinfilms NFC-teknik

PUBLICERAD: 3 november 2016
UPPDATERAD: 3 november

thinfilmolivolja

Thin Film Electronics ASA är ett norskt företag med produktutveckling och tillverkning i både Linköping och Kalifornien. Nu meddelar de att deras NFC Speedtap-tagg kommer att integreras i förpackningar för flera italienska olivoljor. Taggen gör det möjligt att verifiera olivoljans äkthet, skapa en relation med kunden samt att öka försäljningen i e-handeln.

Lokala odlare kommer att använda NFC-taggen tillsammans med en prisbelönad app som kallas Iolive. Med den kan man verifiera äktheten i fler än 150 olika olivoljor från Toscana som finns sparade i databasen.

Italiens olivoljeindustri har skakats av flera skandaler den senaste tiden, då sämre olja har sålts som extra jungfrulig. Sju av landets främsta märken har varit inblandade. De skador som orsakades av bedrägerierna har varit enorma för odlarna och lett till förlorat förtroende hos kunderna. Det är en av orsaken till varför Iolive togs fram.

– Olivoljeindustrin är väldigt lik vinindustrin, i och med att de har ett liknade kulturarv som är hundratals år gammalt. Men vinindustrin har varit mycket bättre på att utbilda kunderna i hur man utvärderar, köper och njuter av vinet. Det är bakgrunden till varför jag skapade Iolive och började samarbeta med olivoljeproducenterna säger Pietro Barachini, grundaren av Iolive och professionell olivoljeprovsmakare.

Thinfilms Speedtap-tagg är en tunn och flexibel film som, exempelvis, kan placeras ovanpå korken. Den kan kommunicera med en NFC-kompatibel mobil. Varje tagg är unik och i stort sett omöjlig att kopiera. Vid avläsning kommunicerar taggen med den molnbaserade databasen och gör det möjligt för producenten att koppla upp sig till köparens mobil och leverera äkthetscertifikat, produkt- och annan relevant information.

– Vi är mycket glada över att kunna leverera våra NFC-taggar till Toscana och hjälpa kunderna med att skydda sina varumärken, utbilda konsumenterna och bredda sin verksamhet. Iolive-appen är ett imponerande verktyg och behövs där olivolja framställs och konsumeras. Vi ser fram emot att samarbeta med Iolive för att introducera tekniken i hela Italien och i andra länder, säger Davor Sutija, Thinfilms vd.

Läs vidare

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Färska nyheter och försäljningar hos Plockmatic

När Plockmatic summerar årets Sign&Print Scandinavia så omfattar det flera maskinförsäljningar.
– Jag har inte hunnit räkna än, men det är ett gäng, säger Tommy Jönsson, försäljningschef på Plockmatic Sverige.
Plockmatic 1

Skärning med kollaborativa robotar

Automation med robotlösningar. Det står i fokus hos Zünd under Sign&Print Scandinavia.
– Vi vill få fler att inse att det är nästa steg i utvecklingen, säger Henrik Larsson Hedblom på Zünd Skandinavien.
Zund 2

Gop blickar framåt med nya pappersskivor för print

Gop har tagit fram två nya pappersskivor för den grafiska industrin. Den ena passar för utomhusbruk och den andra gör sig bäst inne. GoBond Ecopaper består till 60 procent av återvunnet material medan Paperboard by Oppboga består helt av träfibrer.
Gop collage

Senaste nytt

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Jako tryckeri flyttas – nya ägaren centraliserar

Jako tryckeri i halländska Torup ska stängas. I stället ska all verksamhet samlas tio mil bort hos ägaren Nilssons tryckeri i skånska Bjärnum utanför Hässleholm.
DSC_4406

Scandraft hjälper kunderna komma igång med DTF

Återförsäljaren Scandraft visade sitt utbud av material för bild- och dekorproduktion. Men man tryckte lite extra på sitt startkit för att komma igång med Direct to film-tryck på textil.
DSC_4449

Antalis trycker på gröna alternativ

Den grafiska branschen har en del att göra när det gäller klimatpåverkan. Det vill Antalis vara med och ändra på. I sin monter under Sign&Print-mässan var det mycket som kretsade kring hållbara materialval.
Antalis 2