Halv sekund ger dubbel effekt

PUBLICERAD: 4 november 2016
UPPDATERAD: 4 november

– Om du får ögat att stanna en halv sekund vid din produkt i hyllan, så ökas chansen för att din produkt ska bli köpt med 100 procent.

Det berättade forskaren Olov Hartmann, när han inledde årets Viscom-mässa i Frankfurt den 2 november.

Han pratade vidare om begreppet multisinne och visade att chansen att med marknadsföring tränga igenom ökar med 1 000 procent om både känsel, ögon och öron aktiveras. Aktiveras ”bara” ögon och öron så ökar responsen med 300 procent.

sapo1803%c2%achalv-sekund-1

Det här är fakta som flera utställare verkar tagit fasta på, för en stor trend på årets Viscom mässa är att man jobbar med reliefer, som skapas med hjälp av många lager klarlack som läggs på av särskilda bläckhuvuden i storformatskrivarna.

Mutohs ValueJet 1638 UH är en 160 centimeter bred maskin som arbetar med led och uv-härdning. Den är utrustad med två huvuden, där det på varje huvud också sitter en uv-härdare.

– 10 kvadratmeter kan produceras i timmen med fyrfärg, täckvitt och lack, säger Martin Möllborn från Sericomex, som är Mutohs svenska dotterbolag.

Maskinen klarar material som är maximalt 15 millimeter tjocka, så på Viscom kör storformatskrivaren både på plast, kartong och tjocka glasskivor.

sapo1803%c2%achalv-sekund-2

Swissqprint visar Nyala 2 och lägger fram exempel på en klocka som tryckts i relief. Här aktiveras både synen och känseln, när man känner klockan stiga fram ur bakgrunden.

sapo1803%c2%achalv-sekund-3

Vill man hellre trycka på tyg, så har Mimaki för andra gången lanserat TX300P med 180 centimeter bredd (standardbredd för tyger).

– Vi lanserade i fjol men var inte nöjda med färgerna. Nu har vi re-lanserat, med väldigt bra pigmenterade färger, säger Mike Horsten från Mimaki.

– Här behövs ingen sublimering. Du trycker direkt på bomullen, yllet eller vad du nu önskar att trycka på. Allt du behöver är en kalander för att med värme efteråt fixera färgen.

Maskinen kostar 300 000 kronor och är tänkt för tre målgrupper:

  • Storformatsproduktion
  • Toppskiktet i mode, med tyg till några få, exklusiva plagg
  • Hemtextilier

sapo1803%c2%achalv-sekund-4 sapo1803%c2%achalv-sekund-5

Österrikiska Trotec bygger lasrar och maskiner som skär med laser. I Sverige och Norge säljs de av ACT. På Viscom i Frankfurt visade de en laser som skar genom en fem millimeter tjock akryl, utan att några brännmärken uppstod. Då var det ändå en extremt komplex skärning, där en sågtand skapades runt en cirkel som sedan placerades i en utskuren kursiv text. Ungefär en timme bedömde de att det skulle ta att skära ut hela det tryckta akrylarket.

sapo1803%c2%achalv-sekund-6

Precis innanför ingången till vänster. Där hittar man alltid Ulf Helliksen och hans företag Crown Norway. De gör borr- och fräsverktyg till alla de stora tillverkarna av skär- och fräsbord. Ulf tyckte mässan var lite mer stilla än den brukar vara. Ändå kom det kunder ännu en halvtimme efter att mässan stängt.

sapo1803%c2%achalv-sekund-7

Roland DG har kommit med många nya maskiner under året och på Viscom var det dags att visa fram. På paradplats hade de ställt sin Truevis VG, som fick pris som bästa skrivare i sin klass av European Digital Press i somras. Den skär direkt i maskinen, så ingen efterbehandling krävs.

sapo1803%c2%achalv-sekund-8

Zünd fortsätter med sitt starka fokus på produktivitet. Det är givetvis helt nödvändigt när deras produktion brottas med en ständigt starkare Schweizerfranc. I fjol kom det automatiska verktygsbytet och i våras visades ett skärbord med två skärverktyg. På Viscom var det nu dags för en ny generation robotarm, som i ett moment plockar upp flera utskurna delar och lägger av dem.

sapo1803%c2%achalv-sekund-9

sapo1803-halv-sekund10

Polska Laboprint, som många svenska och norska signföretag samarbetar med, hade med sig digitaltryckta etiketter till Viscom.

– Det är vår nyaste produkt, berättade Agnieszka Boladc. Vi trycker både vitt och färg och gärna på transparenta material.

Etikettrullen satt i ett ställ som Laboprint själva konstruerat.

– Behöver du några hundra displayställ så är det lönt för oss att producera dem. Behöver du fler än så, lägger vi ut tryckning och stansning.

– På tal om display, så har vi även vårt patenterade ovala ställ Faster Display, där du med bara några snören skapar ett ställ som kan stå direkt på golvet.

sapo1803-halv-sekund11

Sedan ett år tillbaka är Seiko Instruments (SII) en del av OKI. Det markerade de genom att ha en monter som var fylld med olika skrivare. Då hade de ändå inte klarat att få med alla olika modeller. På bilden syns ColorPainter M-64s.

Läs vidare

Roland DG blandar stort och smått

Roland DG fokuserar på senaste släppen på årets Fespa-mässa med såväl mindre skrivbordsvarianter som storformatsskrivare med ”print and cut”-funktion.
Roland

Arbetshästar och neonutskrifter hos Swissqprint

Flatbädden Kudu och rullprintern Karibu tillsammans med iögonfallande neonutskrifter ska dra blickarna till Swissqprints monter under Fespa.
SQP trade fair

Snabb DTF-affär: ”Funderade bara en halvtimme”

Reklamlabbet i Glasriket hade i några år funderat på att uppgradera sitt textiltryck. När de fick höra talas om Mimakis DTF-lösning slog de till direkt. Företaget har även utökat med fler maskiner – och personal.
RL Fredrik Sara 2

Framtiden för SPG: "Nu accelererar vi igen"

Det har varit lite tyst kring Scandinavian Print Group (SPG) på sistone. Det finns en förklaring till det – och det kommer att hända saker framöver.
Esben_Mols_Kabell

Senaste nytt

Roland DG blandar stort och smått

Roland DG fokuserar på senaste släppen på årets Fespa-mässa med såväl mindre skrivbordsvarianter som storformatsskrivare med ”print and cut”-funktion.
Roland

Etikettmarknaden föll 25 procent

Efter Coronapandemin, där etikettmarknaden formligen exploderade, var fallet med 25,8 procent 2023 (enligt FINAT) kanske att vänta. Trots det beskriver Claus Søndergaard, från UPM Raflatac, det som ett tufft år, men säger samtidigt att förväntningarna på 2024 är positiva.
Claus_UPMRaflatac

Arbetshästar och neonutskrifter hos Swissqprint

Flatbädden Kudu och rullprintern Karibu tillsammans med iögonfallande neonutskrifter ska dra blickarna till Swissqprints monter under Fespa.
SQP trade fair

Zünd visar lösningar för ökad automation

Digitalisering, automation och innovation sammanfattar det skärbordstillverkaren Zünd visar under Fespa. Bland nyheterna finns ett kameratillval till deras största skärbord.
Zund Fespa 1 w