Ett valår innebär affärer för Tre Well som utvecklar produkter till kommunernas vallokaler. Nu hoppas de även stort på att exportföretag ser värdet av deras lättviktsbobiner i papper.
– Specialmått och känsliga produkter med höga värden kännetecknar oss, säger Tre Wells ägare Kathryn Arnborg.
Det nischade familjeföretaget Tre well producerar som namnet antyder olika produkter i wellpapp. För tredje valåret i rad producerar de egna patenterade valprodukter som syns ute i vallokalerna: valsedelsställ, valskärmar, valurnor och valbås.
Tidigare var det Valmyndigheten som skötte upphandlingen av ställ och skärmar som står ute i vallokalerna. Numera är det kommunerna själva som köper in sådana produkter. Kathryn Arnborg, ägare till Tre Well som grundades 1969 av hennes far, säger att efterfrågan på valsedelställ är god.
– Vi gör så fina valställ så när valen är över så packas de som inte blivit allt för slitna ner för att sedan återanvändas vid nästa val, säger Kathryn Arnborg, med viss ironi i rösten, och berättar att från att producera 45 000 stycken valställ vid starten så har det i dag blivit något mindre som beställs.
Det kan dock öppnas upp för ökad försäljning. Efter påtryckningarna från EU har justitiedepartementet förslagit att valhemligheten ska stärkas genom ett krav på att det ska finnas ”en avskärmad plats” i eller i anslutning till vallokalerna. Företaget har sedan tidigare exempel på sådana lösningar som skärmar och valbås i wellpapp i sin produktportfölj. Exempelvis fick de en sådan beställning 2014 av irakiska ambassaden inför det första parlamentsvalet i Irak.
– Jag tror att allt fler vill styra upp så det blir bra presenterat så inte valsedlarna döljer varandra. Att det blir demokratiskt bra presenterat, säger Kathryn Arnborg.
I portföljen finns två valställ – Valle som rymmer 36 fack och det lite mindre stället Valborg som består av 18 fack.
– Vi har upphovsrätten på dessa men vi vet att det finns piratkopior ute som säljs till dubbla priset.
Företaget med sina sju anställda har sitt säte i Arlandastad, Stockholm, och tillverkar och utvecklar lösningar inom främst tre produktområden – specialemballage för farligt och känsligt gods, design och inredning samt valprodukter. De trycker även wellpappen själva med flexotryck i två färger. I produktportföljen finns bland annat mäss- och inredningsmöbler, lampor och ljuddiffusorer som syftar till att få en bättre akustik i till exempel studior eller hörsalar. Företagets designavdelning, och att utveckla produkter i nära samarbete med kunden, har fått ökad betydelse med åren. Borta är standardförpackningar som var det som gällde när företaget startade.
– Specialmått och känsliga produkter med höga värden kännetecknar oss.
Tre Well har även utvecklat en bobin, kabeltrumma tillverkad i wellpapp som klarar mycket hög belastning trots sin låga vikt som fungerar ihop med vikt tråd, slang, folie, film och kabel. Här hoppas Kathryn Arnborg att många exportföretag vill hänga med på tåget.
– Vi har precis börjat sälja dessa bobiner och vi tror och hoppas att den kommer ersätta de som i dag görs i trä eller plast, säger Kathryn Arnborg.