Agfa har utvecklat ett systematiskt kvalitetsprogram som ska ge besparingar i produktionskostnaden på uppåt tio procent. Programmet kan användas på allt från mindre offsettryckerier upp till tidningskoncerner.
Man kan tro att riktigt stora företag har rationaliserat allt som går, men Agfa har tillsammans med den tyska tidningsgiganten Axel Springer tagit fram ett konceptet, som även hos Springer lett till årliga besparingar i miljonklassen. Det säger Agfas nordiska vd Björn Allskog.
Agfa kallar själva sitt program för Eco 3. I grunden handlar det om att reducera förbrukningen av inställningsmakulatur, mängden förbrukad tryckfärg och att kunna öka tryckhastighet och kvalitet. Det är inte bara ett moment som gås igenom, utan en lång rad små punkter, som tillsammans leder till kombinationen av kvalitetsförbättring och ökad lönsamhet.
Jag besökte nyligen Axel Springers tryckeri i Berlin, för att mer i detalj gå igenom deras förbättringsarbete. Jag mötte ett tryckeri där 30 procent av prenumeranterna försvunnit under de senaste fem åren. Ändå trycks här i snitt fortfarande över en miljon tidningar per dygn. Trycket görs med Agfas Sublimaplåtar och man använder ett FM-raster för att få så fina detaljer som möjligt i bilderna.
Thomas Drensek är tryckerichef och han ger mig exempel på de små förbättringar som tillsammans givit stora besparingar under de tre år som projektet pågått.
– Varje tryckverk har mätts upp. Det kan vara så att tryckverken med tiden satt sig så att passet ligger någon eller några tiondelar fel i förhållande till övriga tryckverk. Det har Agfa mätt upp och låter sedan rippen justera för det när plåtar till just det tryckverket ska framställas. Resultatet är att man vid intag snabbare kommer fram till ett godkänt tryck.
Axel Springer förbrukar årligen nära 100 000 ton tryckpapper, 1 700 ton tryckfärg och 2,45 miljoner tryckplåtar. De har 20 stora Manroland Colorman-tidningsrotationer, fördelade på tre tryckerier i Tyskland. Genom kalibreringen och införande av GCR har de exempelvis kunnat reducera färgförbrukningen med 15 procent. GCR (grey component replacement) innebär att man reducerar mängden cyan, magenta och gul färg och ersätter med en kraftigare svart i de gråa ytorna. Det ger minskad färgmängd på papperet. Dessutom är svart en betydligt billigare tryckfärg.
Besparingarna har kommit gradvis under de tre år som det gemensamma projektet med Agfa har pågått.
– Nu tjänar vi också lite pengar på att åka till andra tidningstryckerier och hjälpa dem med deras effektivisering, säger Thomas Drensek.
Ett område som tryckeriet sparar pengar på är avdelningen med 3D-skrivare. Från början sågs den som en utgift, men nu har den blivit en viktig producent av reservdelar till maskinerna.
– De unga medarbetare som arbetar med maskinerna är mycket entusiastiska. Men leverantörerna (Manroland på pressar och Ferag på efterbehandling) knorrar, så just nu diskuterar vi en lösning där de också får lite betalt när vi producerar en reservdel. Ändå kan jag säga att vi på fyra månader hade tjänat in investeringen i 3d-skrivare. Och i flera fall har vi kunnat förbättra reservdelen, så att den är lite bättre än den del som ersätts. Vi har också startat ett samarbete med företag som har andra typer av skrivare, så att vi hjälper varandra att få optimal produktion av varje del.
Axel Springers innovativa medarbetare driver också utvecklingen på andra sätt. Nu testar de functional printing, där tanken är att du ska kunna peka på en annons och se klädesplagget eller bilen i en annan färg. Du ska också kunna rikta mobilen mot en annons och genast ser du rörlig film – till exempel hur målet i fotbollen gjordes, och inte bara den ögonblicksbild som visas i tidningen.
Annan teknik som tryckeriet utnyttjar sig av är AR-glasögon. Eftersom det är samma typ av tryckpressar i Berlin, Essen och Hamburg, så kan en kunnig tryckare på ett ställe visa en kollega, som tar på sig AR-glasögon, exakt hur ett fel ska åtgärdas. Det sparar mycket tid både i utbildning och när problem uppstår.
Jag får tillfälle att också träffa Kristof van Cleemput, Agfas kommunikationschef, som följt projektet och kan berätta fler detaljer.
– 3D- och AR-projekten är sådant som Springer Verlag gjort utan vår medverkan. Men det vi på Agfa har gjort är att installera en plug-in i deras rippar, som sköter colour management på en högre nivå. Vår plug-in heter Colour Pro. Vi säljer den inte utan erbjuder den kostnadsfritt till våra kunder.
I tryckpressarna har man installerat ett holländskt QI-färgkontrollsystem och kameror som hela tiden läser av pappersbanan och justerar så att rätt färgmängd läggs på. Information överförs kontinuerligt till Agfa, så att deras plug-in hela tiden kan uppdatera sitt sätt att arbeta. Och resultatet har som sagt blivit besparingar i miljonklassen.