Lessebo breddar portföljen med lyxigt förpackningskoncept

PUBLICERAD: 30 november 2018
UPPDATERAD: 30 november
Lessebo Bruks marknadschef Carina Jensen och produktutvecklare Tobi Svensson har stora förhoppningar på det nya wellkonceptet.

Designpapper av det exklusivare slaget är Lessebo Bruks melodi. Nu ger de sig på allvar in i förpackningssegmentet med genomfärgad well i tre skikt.

Lessebo Bruk tillverkar designpapper av premiumkvalitet, och nischar sig mot kunder som söker ett finare tryckresultat. Efter 1,5 års produktutveckling känner de sig redo att introducera sin nya wellpapplösning. Produktutvecklaren Tobi Svensson ligger bakom det nya konceptet som ska attrahera konverterare av lyxförpackningar:
– Jag kom hit till Lessebo för att se om jag kunde bredda avsättningen för färgat papper.

I det nya wellkonceptet erbjuds premiumkvaliteter av E-flute, F-flute och öppen well som produceras i tre skikt – insida, flute och utsida. F-fluten är 1,1 millimeter och E-fluten är 1,5 millimeter tjock.
– Det är fördelen här att vi kör färgat papper. När man är ute och tittar på de stora drakarna så ser det oftast ut såhär, säger han och visar en kartonglåda som inte har genomfärgat papper vilket gör att skarvarna på den svarta förpackningen får en vit färg.
– Det är inte så snyggt med vita kanter. Vi har tagit fram ett koncept där vi kör helt genomfärgat i tre skikt med vårt premiumpapper. Kunden kan själv addera sin egen utsida.
– Har du ett tryckt ark så kör du det i en lamina och klistrar på det tryckta arket så att du får en färdig well. På så sätt kan du köra ett kvalificerat tryck. Ett alternativ är att köra en N-flute som kommer ner till 0,9 millimeter.

Till att börja med kommer de erbjuda två standardformat av genomfärgad well, i svart och vitt. Ett tiotal referenskunder har varit med på resan för att utveckla produkten.
– Vi har gjort ett tiotal provleveranser ute i Europa och i Sverige med genomfärgad svart. Så nu ska vi börja ta fram färdigt material, vilket behövs för att kunna lansera en produkt. Det är nästa steg att nå de kunder som vi vill nå ut till, säger marknadschefen Carina Jensen.
– Vi vet att det finns potential i detta. Vi vet att det bidrar till att sälja en produkt när man har en snygg förpackning. En av våra samarbetspartners, där vi har testat det här, har redan förbrukat en stor del.

Lessebo ska marknadsföra sig ännu mer mot premiumsegmentet.

Tobi Svensson säger att användningsområdena är många. Konceptet kan lämpa sig för förpackningar, men även mönsteranpassade inreden till produktförpackningar. De ser även att kunder kan komma med önskemål, exempelvis om en kund vill få sin egen varumärkesfärg genomfärgad. Tanken är även att erbjuda kunder en well som har en präglad yta.
– Utsidan kan du byta hur du vill, och du kan använda vilka färger du vill. Om man just ser till präglingssidan läggs den på som ark, inte som rulle. Där finns möjligheter att göra hur mycket individuellt som helst.

Produktutvecklingen kommer fortsätta för att i nästa steg kunna nå ett ännu bredare spektra av kunder:
– Det vi tittar på är att komma ner på tunnare papper för att få ner offsetkärnan till o,9 millimeter, idag är vi på 1,1 millimeter. Skillnaden kan tyckas vara liten, men det är lite svårare. Det man kan göra då, istället för att trycka en utsida, är att man kan trycka direkt i offset och sedan kaschera det och sedan sälja det, säger Tobi Svensson.

Läs vidare

Fujifilm visar sin förstärkta B2-uppsättning på Drupa

Tillsammans med en stor del av Fujifilms omfattande sortiment kommer ett par nya B2-skrivare att visas upp i Fujifilms monter på Drupa, som inte är mindre än 2 420 m2 stor, vilket motsvarar ungefär tre handbollsplaner.
drupa24_fujifilm

Canon blickar mot nya marknader

Det är ett Canon i toppform som, med sin 4 800 kvadratmeter stora monter på Drupa, visar varför de är ledande inom flera teknologier.
Drupa_Canon

Konica Minolta ökar flexibiliteten i efterbehandlingen

Den nya hybrida inlinestaplaren – Multi-Purpose Stacker XL – stödjer bland annat stapling av långa ark med lyft och transport av tungt papper.
MPS-XL-Plockmatic

Nordvalls Etikett först i Norden med HP Indigo V12

Som första tryckeri i Skandinavien har Nordvalls Etikett investerat i HP Indigos toppmodell, HP Indigo V12.
Patrik-Jenemark-Nordvalls-Etikett_webb-1024x682

Senaste nytt

De närmar sig 50 miljoner i omsättning – Inleder utbyggnad

Nilssons Tryckeri närmar sig drömgränsen 50 miljoner kronor i omsättning. Företaget har flyttat sitt nya varumärke Jako till Skåne och håller nu på att bygga ut lokalerna.
nilssons-1

Marabu stöttade sina leverantörer under Fespa

Marabu hade ingen egen monter på årets Fespa-mässa men fanns på plats för att bistå sina leverantörer. Sign&Print följde med Victor Bildsten, digital säljchef på Marabu Scandinavia, på en rundtur i montrarna.
Vanguard 1

Epson lanserar storformatsskrivare för fotoutskrifter

Epson lanserar en ny storformatskrivare för de professionella fotografi-, konst- och affischmarknaderna.
Epson_P20500Series

Fujifilm visar sin förstärkta B2-uppsättning på Drupa

Tillsammans med en stor del av Fujifilms omfattande sortiment kommer ett par nya B2-skrivare att visas upp i Fujifilms monter på Drupa, som inte är mindre än 2 420 m2 stor, vilket motsvarar ungefär tre handbollsplaner.
drupa24_fujifilm