Efter två veckor

I det här brevet kommer jag att prata om

• korttidspermittering i grafiska branschen

• Sociala avgifter

• Hyresnedsättning och hur du kan hantera dina betalningar.

• Likviditet

 

Korttidspermittering

Det har nu gått två veckor sedan vi på allvar gick in i stand-by läge för en stor del av samhället. Den här veckan hade exempelvis många planerat att åka till Fespa mässan i Madrid.

Jämfört med andra länder, så är Sveriges permissionsregler extremt förmånliga. Om du bara får 70 procent av din personal att skriva på en överenskommelse, så kan du – retroaktivt från förra månaden, den 16 mars – permittera dem en, två eller tre dagar i veckan och få ersättning av staten.

Du kan växla från vecka till vecka och person till person. Och möjligheten gäller året ut. Så du kan kolla på nästa veckas orderläge och meddela vilka medarbetare som ska komma in vilka dagar under kommande vecka. Det här är toppen för vår bransch, där det ofta växlar från vecka till vecka hur mycket man har att göra.

Här läser du om reglerna.

Den 7 april öppnar den webbsida där du kan söka pengar retroaktivt från den 16 mars. Myndigheterna är medvetna om det tuffa läget och de har lovat att hantera alla ansökningar mycket skyndsamt.

 

Källa: Tillväxtverket

Sociala avgifter

De sociala avgifterna är normalt 32,46 procent. De sänks nu för perioden mars-juni (fyra månader) till 10,2 procent. Det är den delen som är pensionsavgift. Egentligen är det naturligtvis helt bisarrt att man alls ska betala staten de sista 22 procenten för nöjet att ha anställda. Men det är en politisk diskussion som vi får ta vid senare tillfälle. . .

Reglerna för hur man gör den reducerade inbetalningen av arbetsgivaravgifter har ännu inte kommit. Men räkna med att det kommer i god tid innan den 14 april, när sociala avgifter för mars ska betalas.

 

Hyror, leasing etc.

Många gånger kan du kontakta ditt leasingbolag och höra om du kan skjuta betalningen framåt. Har du till exempel ett avtal på 48 månader, så kanske du kan avtala att hoppa över eller halvera betalningen under några månader och sedan låta avtalet löpa några månader extra.

I vissa branscher kommer staten också att erbjuda ett hyresstöd framöver. Vår bransch blir troligtvis inte en av de som kommer att kunna dra nytta av det.

 

Låna pengar

Du kommer att kunna låna pengar i banken, där staten garanterar 70 procent av skulden ifall du inte kan betala. Det gör att bankerna kanske vågar låna ut till dig, även om du inte uppfyller deras normala krav på säkerhet.

Tänk på att alltid betala skulder till staten – skatter, moms och avgifter. Om du skulle tvingas i konkurs, så blir du annars personligt ansvarig för företagets skulder till staten. Och du kan aldrig få skuldsanering för skulder till staten – de förföljer dig hela livet, tills allt är betalt. Och detta gäller även om du driver aktiebolag.

 

Sammanfattning

Sammanfattningsvis tänker jag så här:

• Din kassa är din viktigaste tillgång. Den vanligaste orsaken till konkurs är att man får slut på pengar. Då hjälper det inte att man har stora kundfordringar eller vet att man ska göra ett stort projekt nästa vecka. Pengar på papperet är ingen hjälp – kontanter på banken är det som gäller. Se till att tryckeriet hela tiden har tillgängliga pengar.

• Inför genast permitteringar enligt de förmånliga statliga reglerna. Och låt det verka i de sex månader som du maximalt får hålla på. När ansökan öppnar den 7 april kan du också söka pengar för framtida permission – flera veckor framåt i tiden. Sök framåt och säkra likviditet för att betala kommande löner.

• Se över dina betalningsvillkor. Har du tidigare fakturerat med 30 dagars kredit, kan du kanske ändra det till 15 dagar. Eller också kopplar du kreditkortsbetalning till din webbshop. Då får du in pengar inom några dagar efter att du levererat trycksakerna, beachflaggorna eller skylten.

• Prata med dina leverantörer i god tid, så att ni är överens när du behöver skjuta på någon avbetalning. Var aldrig tyst. Då kan du helt i onödan få betalningsanmärkningar. Och anmärkningar ger dig massor av problem i flera år framöver.

• Bered dig på att toppen av problemen inte har nåtts. Räkna med att det kan ta flera år innan allt åter är som för några månader sedan. Även om smittfaran minskar i slutet av maj, så kommer det att dröja till efter semestern innan hjulen åter är igång – och då med lägre fart än hittills.

• Betala alltid dina skulder till staten.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *