Satsar stort på förpackningar – Pacsome lanserar webbutiker på fem marknader

PUBLICERAD: 11 juni 2020
UPPDATERAD: 11 juni
Rasmus och Jesper Hammarstrand ser fram emot att dra igång satsningen och förpackningssajten Pacsome. Foto: Claes Nordström

Pacsome är namnet på en ny webbutikssatsning för att designa och beställa digitaltryckta kartongförpackningar. Bakom sajten står tryckleverantören Ink n Art som rustat upp med efterbehandlingsmaskiner för att kunna möta efterfrågan på förpackningar i korta serier, eller där leveranstiden spelar in.

Göteborgsföretaget Ink n Art satsar stort på digitaltryckta förpackningar. Helhetsleverantören av tryck har på senare år sett tillväxtpotential inom förpackningar. Nu skrider de till verket på allvar med att sjösätta en webbshop för att nå ut till fem marknader.

– Vi lanserar sidan och marknadsför med fokus på B2B men på sikt skall vi även försöka nå slutkonsument där vi ser ett par spännande nya områden, säger företagets vd Jesper Hammarstrand.

I fem länder

Först ut sjösätts sajterna i Sverige, Danmark, England, Tyskland och Polen. Alla sajter finns på respektive lands språk. I nuläget finns inget som talar emot att fler länder kan tillkomma framåt:
– Tanken är att vi ska öka antalet marknader på sikt. Vi släpper en första betaversion på fem marknader nu i dagarna, men tanken är att fortsätta utveckla sidan och designverktyget samt öka antalet länder framöver.

Ink n Art är inriktade på trycksaker, storformat, profilprodukter och kläder har även tidigare kunnat erbjuda förpackningar, men då har tillverkningen lagts ut hos andra tryckerier. För att kunna fullfölja satsningen på förpackningar har företaget investerat stort i efterbehandling. Falsning, stansning och kapsellimning är på plats i huset för att producera olika standardiserade samt icke standardiserade förpackningar.

En ny efterbehandlingslina är installerad. Foto: Claes Nordström

– Det är ett automatiserat arbetsflöde från beställning till tryck, säger han och fortsätter:

– Det som är unikt gällande produktionen är inställningstiden för att sätta igång jobben. Det går väldigt fort, vi skär ner i timmar för att sätta igång ett jobb. I första hand är det en- två eller trepunktslimning.

En långsiktig investering

En Canon Imagepress 10 000 och en 8 000 trycker pappersarken.

– Vi har också en jäkligt fin folierings- och präglingsmaskin så att vi kan producera top notch-produkter, gärna i mindre volymer där konkurrensen inte är lika hård, säger han.

– Den här investeringen gör vi inte för de kommande tre åren utan för de kommande 5-10 åren. Vi väljer att gå in i en bransch nu som vi tror extremt mycket på. Tittar man på förpackningsbranschen globalt och vad det spås kring det digitala förpackningstrycket så ska det röra sig från 5 till 40 miljarder dollar de kommande tio åren. Nu börjar det komma igång på riktigt.

– Vi får ofta frågan om 50 till 100 lådor. Pacsome.com är ett sätt att kunna köpa hem standardiserade lådor i väldigt små volymer, säger han men tillägger att de även kan tillgodose andra önskemål om förpackningar.

Startar med två papperssorter

Förpackningar i 350 grams solidkartong kan beställas från 30 stycken och uppåt. Till en början går det att välja på två papperssorter – vit solidkartong och kraftkartong för att skapa förpackningar som kuddlådor, klassiska produktlådor, popcornbägare, lådor med lock med mera.
Att sajten ska vara enkel att använda har varit en viktig pusselbit i utvecklandet av webbshoppen.

– Vi har jobbat stenhårt med hela UX-biten. Det ska vara lätt för användaren, med så få klick som möjligt från att man kommer in på sajten till att man gör sin check out. Du väljer vilken typ av låda du vill ha, vilka mått och antal.

Foto: Pressbild

I designverktyget i webbshoppen kan du fritt designa din produkt helt från scratch. Det går att lägga till vektorgrafik, bilder, figurer och texter. För den som inte har så mycket erfarenhet finns teman att välja där du sedan enkelt bara lägger till texter och så vidare.

– När du designar kartongen så kommer du se den liggande plano, så att du ser och kan göra vad du vill. På de fåtal onlinetjänster som finns kan man bara designa panel för panel, men vill man göra något runt panelen så går ofta inte det. Men självklart finns även möjligheten att se och rotera lådan i 3d.

Foto: Claes Nordström
Vill samarbeta med tryckerier

Ink n Art hoppas även att deras satsningar på efterbehandling av förpackningar ska komma att tilltala andra tryckerier i branschen.
– I dag har vi ett samarbete med ett fåtal offsettryckerier och något enstaka digitaltryckeri men vi vill verkligen kroka arm med fler i branschen, säger Jesper Hammarstrand.

Juridiskt är Pacsome ett separat bolag vid sidan av Ink n Art.

 

 

 

Läs vidare

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnorth Award kommer nu in i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x

Metalliska element i etiketter minskar förfalskningar

Xeikon samarbetar med Kurz för att ta strid mot piratkopior.
XEI_pr2403_PR_KURZ_EG

Antalis introducerar SwitchGreen Box för gröna materialval

Antalis tar fram en grön låda för att inspirera till hållbara materialval.
switchgreen-news-banner

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i en tonerpress.
henrik-beskuren

Senaste nytt

Alvöen breddar utbudet av fräs- och skärmaskiner

Alöven är nu skandinavisk distributör av Kimlas CNC-fräs- och skärbord för industriell produktion. Det ska komplettera de lösningar som företaget sedan tidigare erbjuder från MultiCam. 
CNC Alvöen

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnorth Award kommer nu in i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x

Wackes tror på starkt år – nyanställer tre

Produktmediaföretaget Wackes förstärker organisationen med tre anställda. Detta för att möta en ökad efterfrågan på bolagets produkter och tjänster.
Wackes 1

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
Lessebo Paper