Branschläget inför sommaren

Sign&Print:s chefredaktör Peter Ollén.

Ständigt stigande börskurser samtidigt som 40 procent av tjänsteföretagen, dit merparten av våra läsare och besökare hör, säger att de ska säga upp personal nu i sommar. Det är uppsägningar som ofta blir besvärliga. Efter finanskrisen 2008 kom ett par år av kraftiga nedskärningar, där man kan säga att den sista luften pressades ut ur tryckerier och skyltföretag. Kvarvarande medarbetare behövde vara högpresterande med stor debiteringsgrad.

När det nu skärs ner, så blir det med nödvändighet sådant som företaget faktiskt sålt och haft kunder till. Men om lönsamheten inte har varit riktigt optimal och när företagaren tvingas välja för att stoppa blödningen, så ryker vissa delar.

Därmed krattar man samtidigt manegen för att få ett riktigt starkt företag på sikt. När amerikanska tryckeriföreningen har försökt vaska fram vad som är gemensamt för de mest lönsamma företagen, så är det att de gör färre saker men är riktigt effektiva på det de gör.

Bli därför inte förvånad om din sommaranalys visar att samtidigt som du skär bort vissa delar, så blir det lönsamt att investera i andra. När du fokuserar på färre saker upptäcker du att vissa arbetsmoment kan göras på ett bättre sätt. Då kan det mycket väl bli aktuellt att göra nya investeringar, samtidigt som du skär ner.

Den amerikanska undersökningen visar att de lönsammaste tryckerierna har färre men nyare maskiner, jämfört med övriga.

Inom management talar man ofta om att den dåliga chefen tar tag i det som inte fungerar medan den bra chefen fokuserar på det som är bra, för att få det att fungera ännu bättre.

Nu är en gyllene tid för förändring. Hela näringslivet ställer om och anpassar sig efter corona. Ingen kommer tycka det är konstigt med stora förändringar i ditt företag. Så ta chansen och använd gärna dina leverantörer och kollegor i branschen som dialogpartner. Läs också gärna de många gratis reportage som du hittar på den här sidan.

Andra har sett och lärt sig annat än du. Många gånger har de nycklarna du behöver för att komma vidare.

Trevlig sommar önskar chefredaktör Peter Ollén

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Bokens förvandling genom hållbar innovation

Hållbarhet blir allt viktigare för alla aktörer i bokbranschen. Med det ökade fokuset på hållbarhet handlar årets Canon Future Book Forum den 2 december om att främja hållbar innovation i alla delar av förlagsbranschen – från hur böcker produceras, distribueras och är tillgängliga, till deras avtryck i vår vardag.

Publicerat av: 

Från glada gubbar till e-handel

System för att på riktigt kunna e-handla med trycksaker. Och då även komplexa former av förpackning. Det är vad det tyska företaget Cloudlab ägnar sig år. Detta snabbt växande företag – från 50 anställda i våras till 75 nu – används av de tyska nättryckerierna, samt tryckerier runt om i världen och sedan en tid tillbaka också på flera platser i Skandinavien.

Publicerat av: 

De demonstrerar komplett förpackningsflöde

Etiketter och förpackningar är två tillväxtområden inom den grafiska branschen. Konica Minolta har sammanställt några förslag på hur tryckerier kan ta del av den positiva utvecklingen, inte bara med en digital etikettskrivare, utan en komplett lösning för att producera etiketter och förpackningar i korta serier.

Publicerat av: