Att känna hopp är viktigt

PUBLICERAD: 28 augusti 2020
UPPDATERAD: 28 augusti
Sign&Print:s chefredaktör Peter Ollén.
Sign&Print:s chefredaktör Peter Ollén.

Många gånger är det hoppet som hjälper oss genom svåra tider. Kombinerat med passion för jobbet, så blir det en svårslagen kombination när nya grepp ska tas kring företaget.

Men för att veta vilka grepp som ska tas, så är det klokt att titta på kollegor och leverantörer och låta sig inspireras av branschens strateger. På redaktionen har vi digitalt och fysiskt rest runt och pratat med människor. Vi har tittat på de som inte drabbats så hårt av covid-19. Vad har de gjort annorlunda jämfört med de många som tappat halva sin omsättning?

Tittar vi på de olika delbranscherna kan vi konstatera att exempelvis etikettföretagen kör på högtryck. Förutom livsmedlen som ska ha sin vanliga märkning, så har butikerna märkt upp golv och dörrar med olika varningstexter. Golvetiketter håller kanske ett par veckor, innan de behöver bytas ut. Så där är en kategori grafiska företag som haft bråda dagar.

När inga mässväggar skulle tryckas och skäras, så kunde skärborden istället användas för att skära delar, som sedan syddes till skyddskläder för sjukhusen. Det gjorde att några storformatstryckare fick en viss ersättning för de många kampanjer, kick-offer och annat som inte kunde genomföras.

Många leverantörer har laddat upp med ett nytt tänk. Det handlar om storformatsskrivare som på ett väldigt enkelt sätt också skär ut de färdigtryckta etiketterna ur folien. Det finns också smidiga maskiner för den som vill erbjuda kartonger till sitt lokalområde. Med minimala investeringar kan jag bredda mitt erbjudande – och därmed minska risken väsentligt.

Kan jag acceptera att saker tar lite längre tid att utföra, eller att inte allt sker automatiskt, så går det att bredda erbjudandet rejält med små investeringar. Får jag sedan mycket beställningar, så finns det ju underlag för att köpa lite dyrare och effektivare redskap för de moment som tar längst tid.

Peter Ollén, Chefredaktör och ansvarig utgivare

Läs vidare

Backa – och fortsätt sedan framåt

30 procent ner på den grafiska produktionen. 20 procent upp på produktionen av etiketter och skyltar. Hur ska jag tänka som företagare när allt kastas om på ett så snabbt och brutalt sätt?
peter-ollen-

Att driva tryckeri i coronatid

Alla människor ska dö. Låt oss börja med att slå fast det. Några får förmånen att leva ett långt liv medan andra dör tidigare. Men alla ska dö.
Peter Ollén 190626

Branschläget inför sommaren

Börskurserna är ständigt stigande, samtidigt säger 40 procent av tjänsteföretagen, dit många tryckerier och skyltföretag tillhör, att de ska säga upp personal nu i sommar. Sign&Print:s chefredaktör Peter Ollén tar ett grepp om branschläget.
peter_ollen_

Håll priset uppe – av respekt för kunden

Sänk inte dina priser i dessa stormiga tider. Det bästa för dina kunder är egentligen att du höjer priset lite. Tror du mig inte? Läs vidare.
Peter Ollén 190626

Senaste nytt

Uppdämt behov banade väg för skånska wrapparnas succé

Ystad wrapping har på bara tre år lyckats fylla ett hål på den lokala marknaden och folierar både fordon och interiör. Nu börjar de printa vinylerna i huset.
DSC_5337

Ny prooflösning gör det billigare att provtrycka HP Indigo

GMG har tagit fram en prooflösning speciellt för HP Indigo-användare. Med GMG ColorProof blir processen både billigare och mer pålitlig, enligt företaget.
HP_DesignJet_Z9_Driver_Printer

Brand Factory Printhouse ansöker om konkurs

Brand Factory har de senaste åren haft stora ekonomiska problem och genomgått en rekonstruktion. Nu meddelar bolaget att man ansöker om konkurs för affärsområdet Printhouse. De lönsamma affärsområdena Signs & Graphics Sverige och Norge samt Logistics drivs vidare.
Jakob 1_1600

Lockar med färgbesparingar i ny RIP-version

Den franska mjukvaruutvecklaren Caldera har precis släppt den senaste versionen av Caldera RIP. Från och med nu kommer användare att kunna uppgradera sin RIP till version 17 för att uppleva alla nya funktioner och förbättringar.
caldera