Signcom: ”Bara fantasin som sätter begränsningen”

PUBLICERAD: 18 november 2020
UPPDATERAD: 18 november
Mimaki 3DUJ-2207. Foto: Mimaki
3d-skrivaren Mimaki 3DUJ-2207. Foto: Mimaki

Mimaki lanserar en ny uv inkjet 3d-skrivare för fullfärgsutskrifter. Maskinen ska enligt återförsäljaren Signcom ha ett attraktivt pris som öppnar upp för fler att använda tekniken. 

Från och med januari 2021 ska Mimakis nya 3d-skrivare 3DUJ-2207 äntra marknaden. Enligt tillverkaren, som också levererar storformatsskrivare och skärplottrar, väntas efterfrågan öka på utskriftstjänster som kan leverera färgutskrifter.

Mindre storlek

Simon Nyman, produktchef hos Signcom som är återförsäljare för Mimaki i Norden, öppnar priset på den nya 3d-skrivaren upp för fler att kunna investera i tekniken:

– Tack vare den mindre storleken blir det ett lägre pris på denna nya 3DUJ-2207, vilket motsvarar ungefär en femtedel jämfört med 3DUJ-553. Därmed blir kompakta 3DUJ-2207 ett alternativ för allt fler som söker en HD-fullfärgs 3d-skrivare. Nu blir det möjligt för många som i dag bara drömmer om en sådan här maskin att kunna realisera drömmarna tack vare det mycket attraktiva priset.

Simon Nyman, produktchef hos Signcom, återförsäljare för Mimaki i Norden.
Exempel på typiska slutkunder är promotionföretag som vill ta en ny inriktning, arkitektbyråer och stadsplanerare samt tillverkningsindustrin, enligt Signcoms produktchef Simon Nyman.
Färg direkt i utskriften

Tekniken i 3DUJ-2207 bygger på en uv-härdande bläckstrålemetod, vilket även betyder att färg tillsätts direkt i komponenten. Enligt Signcom är detta användbart för till exempel utveckling av figur- och leksaksmönster, arkitektoniska modeller, hushållsapparater med mera. 3d-skrivare passar lämpar sig också för småskalig produktion av samlingsfigurer, modeller inom utbildning, arkitektur, sjukvård och design.

– Vi printar i ett ABS-likt material i tio miljoner färger. Det är egentligen fantasin som sätter begränsningen på vad du kan göra. En stor växande marknad är print av figurer från tv-spel och liknande men även all form av prototyptillverkningen är möjlig, allt från produkter till landskap och byggnader i fullfärg.

Utskriftsstorleken för 3DUJ-2207 är 203 x 203 x 76 millimeter till skillnad från Mimakis lite större 3d-skrivarmodell 3DUJ-553, som Sign&Print har skrivit om tidigare och som klarar 508 x 508 x 305 millimeter.

Läs vidare

Swissqprint visar hela produktlinjen

Mycket vatten har flutit under broarna sedan Drupa arrangerades senast för åtta år sedan. Swissqprint, som har sitt huvudkontor vid Rhens västra sida i Schweiz, kommer på årets mässa att visa de innovationer som utvecklats under de åren.
swissqprint-fespa

Plockmatic firar jämnt med all time high

I år är det 50 år sedan Plockmatic startades. Sedan dess har företag växt till en stor global spelare inom dokumenthantering med en bred produktportfölj. Sign&Print har intervjuat vd:n Jan Marstorp om den resan och vägen framåt.
Plockmatic kollage

Färger för screen-, digital- och tampotryck

Färgtillverkaren Marabu lyfter fram några av sina produkter för screen-, digital- och tampotryck på Drupa.
marabu2

Xeikon visar innovationer inom nyckelsegment

Xeikon, som är en del av Flint Group, erbjuder digitala lösningar för såväl den grafiska industrin som förpackningsbranschen. På Drupa visas de senaste innovationerna inom dessa segment.
SV kollage

Senaste nytt

Anrikt tryckeri i konkurs

Nu hoppas företagsledningen att någon annan vill ta över.
FotoJet-(80)

Epson satsar på fotoskrivare på Drupa

Bland annat kommer nya vattenbaserade storformatsskrivaren SureColor SC-P20500 att visas.
P20500

ECO3 visar prepresslösningar

ECO3 vill vara en partner för kundernas resa mot högre produktivitet, lägre kostnader och grönare resultat.
Arkitex

Kraftiga annonstapp för tryckta tidningar och direktreklam

Papperstidningar och direktreklam backar kraftigt som kanaler för annonsinvesteringar. Madeleine Thor, vd på Institutet för reklam- och mediestatistik tror att det tvåsiffriga tappet för tryckta tidskrifter kommer att fortsätta.
FotoJet-(79)