Backa – och fortsätt sedan framåt

30 procent ner på den grafiska produktionen.
20 procent upp på produktionen av etiketter och skyltar.
Hur ska jag tänka som företagare när allt kastas om på ett så snabbt och brutalt sätt?

Det första svaret är att skydda kassan. Företag går sällan i konkurs för att bokföringen visar underskott. Det handlar nästan alltid om att pengarna tar slut. Börja därför med att göra allt du kan för att reducera dina kostnader. Många vittnar om halvår innan regeringen utbetalar utlovade stöd. Så det är en farlig väg att luta sig mot stöden, med mindre du har god likviditet och kan vänta. I så fall kan permittering och ansökan om verksamhetsstöd vara en väg.

För majoriteten handlar det istället om att snabbt få ner kostnaden och sedan hitta ett nytt fokus. Flera företag har på ett år kunnat räkna hem nya investeringar i storformat och skärutrustning. Den stora efterfrågan på plexiglas, munskydd, klistermärken och skyltar har gjort att utrustning snabbt kunnat betala sig, bara man hittat en affärsmodell.

De som är bäst på att ställa om är de som arbetar med produkter. Om jag däremot är van att räkna på alla jobb så är det svårt att ställa om och be om att få räkna på nya produkter som varningsskyltar etc.

Om jag är van att istället skapa produkter och prissätta dem, så kan jag snabbt ställa om. Jag hittar en leverantör av godkänd golvfolie, har sedan tidigare räknat ut fasta priser på etikettryck och lägger sedan till ett skyddslaminat. Klart, en färdig produkt kan presenteras för potentiella kunder.

Att sedan gå från butik till butik och sälja ett paket bestående av golvdekaler, klistermärken till butiksdörren, coronaskyddsfolie till disken och en skylt som anger antalet tillåtna personer i lokalen ¬– det är lättförtjänta pengar. Ett färdigt kit och ett färdigt pris att ta ställning till.

Förbrukningen av engångsmaterial har ökat mycket kraftigt. Finns det med i ditt erbjudande till kunderna? Producerar du själv eller har du en lösning som du återförsäljer? Även om marginalerna är små så ger det dig en ingång till nya kunder. Till företag som du inte tidigare pratat med. Sedan kan du bygga på med att sälja menyer, skyltar och reklam.

Kontakta alla företag på din ort och fråga dem om omsättningen gått upp eller ner under corona. Det är en stormig och ombytlig tid. Då är kunderna villiga att omorientera sig. Om ett år kommer den öppenheten att vara borta igen.

Till de som sett vikande omsättning kan du ge tips om en kampanj till bestämda målgrupper. Till de som går som tåget kan du erbjuda dig att bli en leverantör som ligger med i deras beställningssystem. Du lovar att säkerhetsskyltar, bruksanvisningar och förpackningar alltid finns framme i rätt mängd och på rätt språk.

Viktigast av allt. Bli inte passiv. Skydda kassan. Frigör tid. Analysera vilka nya affärsmöjligheter som öppnar sig. Gör en affärsplan för exakt vad och hur du ska erbjuda dig till möjliga kunder. Agera.

Och du. Lycka till.

Peter Ollén

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *