Backa – och fortsätt sedan framåt

PUBLICERAD: 12 mars 2021
UPPDATERAD: 12 mars

30 procent ner på den grafiska produktionen.
20 procent upp på produktionen av etiketter och skyltar.
Hur ska jag tänka som företagare när allt kastas om på ett så snabbt och brutalt sätt?

Det första svaret är att skydda kassan. Företag går sällan i konkurs för att bokföringen visar underskott. Det handlar nästan alltid om att pengarna tar slut. Börja därför med att göra allt du kan för att reducera dina kostnader. Många vittnar om halvår innan regeringen utbetalar utlovade stöd. Så det är en farlig väg att luta sig mot stöden, med mindre du har god likviditet och kan vänta. I så fall kan permittering och ansökan om verksamhetsstöd vara en väg.

För majoriteten handlar det istället om att snabbt få ner kostnaden och sedan hitta ett nytt fokus. Flera företag har på ett år kunnat räkna hem nya investeringar i storformat och skärutrustning. Den stora efterfrågan på plexiglas, munskydd, klistermärken och skyltar har gjort att utrustning snabbt kunnat betala sig, bara man hittat en affärsmodell.

De som är bäst på att ställa om är de som arbetar med produkter. Om jag däremot är van att räkna på alla jobb så är det svårt att ställa om och be om att få räkna på nya produkter som varningsskyltar etc.

Om jag är van att istället skapa produkter och prissätta dem, så kan jag snabbt ställa om. Jag hittar en leverantör av godkänd golvfolie, har sedan tidigare räknat ut fasta priser på etikettryck och lägger sedan till ett skyddslaminat. Klart, en färdig produkt kan presenteras för potentiella kunder.

Att sedan gå från butik till butik och sälja ett paket bestående av golvdekaler, klistermärken till butiksdörren, coronaskyddsfolie till disken och en skylt som anger antalet tillåtna personer i lokalen ¬– det är lättförtjänta pengar. Ett färdigt kit och ett färdigt pris att ta ställning till.

Förbrukningen av engångsmaterial har ökat mycket kraftigt. Finns det med i ditt erbjudande till kunderna? Producerar du själv eller har du en lösning som du återförsäljer? Även om marginalerna är små så ger det dig en ingång till nya kunder. Till företag som du inte tidigare pratat med. Sedan kan du bygga på med att sälja menyer, skyltar och reklam.

Kontakta alla företag på din ort och fråga dem om omsättningen gått upp eller ner under corona. Det är en stormig och ombytlig tid. Då är kunderna villiga att omorientera sig. Om ett år kommer den öppenheten att vara borta igen.

Till de som sett vikande omsättning kan du ge tips om en kampanj till bestämda målgrupper. Till de som går som tåget kan du erbjuda dig att bli en leverantör som ligger med i deras beställningssystem. Du lovar att säkerhetsskyltar, bruksanvisningar och förpackningar alltid finns framme i rätt mängd och på rätt språk.

Viktigast av allt. Bli inte passiv. Skydda kassan. Frigör tid. Analysera vilka nya affärsmöjligheter som öppnar sig. Gör en affärsplan för exakt vad och hur du ska erbjuda dig till möjliga kunder. Agera.

Och du. Lycka till.

Peter Ollén

Läs vidare

Att driva tryckeri i coronatid

Alla människor ska dö. Låt oss börja med att slå fast det. Några får förmånen att leva ett långt liv medan andra dör tidigare. Men alla ska dö.
Peter Ollén 190626

Att känna hopp är viktigt

Många gånger är det hoppet som hjälper oss genom svåra tider. Kombinerat med passion för jobbet, så blir det en svårslagen kombination när nya grepp...
peter-ollen-

Branschläget inför sommaren

Börskurserna är ständigt stigande, samtidigt säger 40 procent av tjänsteföretagen, dit många tryckerier och skyltföretag tillhör, att de ska säga upp personal nu i sommar. Sign&Print:s chefredaktör Peter Ollén tar ett grepp om branschläget.
peter_ollen_

Håll priset uppe – av respekt för kunden

Sänk inte dina priser i dessa stormiga tider. Det bästa för dina kunder är egentligen att du höjer priset lite. Tror du mig inte? Läs vidare.
Peter Ollén 190626

Senaste nytt

Uppdämt behov banade väg för skånska wrapparnas succé

Ystad wrapping har på bara tre år lyckats fylla ett hål på den lokala marknaden och folierar både fordon och interiör. Nu börjar de printa vinylerna i huset.
DSC_5337

Ny prooflösning gör det billigare att provtrycka HP Indigo

GMG har tagit fram en prooflösning speciellt för HP Indigo-användare. Med GMG ColorProof blir processen både billigare och mer pålitlig, enligt företaget.
HP_DesignJet_Z9_Driver_Printer

Brand Factory Printhouse ansöker om konkurs

Brand Factory har de senaste åren haft stora ekonomiska problem och genomgått en rekonstruktion. Nu meddelar bolaget att man ansöker om konkurs för affärsområdet Printhouse. De lönsamma affärsområdena Signs & Graphics Sverige och Norge samt Logistics drivs vidare.
Jakob 1_1600

Lockar med färgbesparingar i ny RIP-version

Den franska mjukvaruutvecklaren Caldera har precis släppt den senaste versionen av Caldera RIP. Från och med nu kommer användare att kunna uppgradera sin RIP till version 17 för att uppleva alla nya funktioner och förbättringar.
caldera