Canon gör rullutskrifter mer attraktiva för tryckerier

Den nya rullskrivaren ColorStream 8000 finns i två varianter som kan köra 133 respektive 160 meter per minut. Foto: Pressbild

För elfte året i rad har Canon den största marknadsandelen inom produktionsmaskiner för rull- och arkutskrifter i EMEA-länderna, enligt Infosource och Keypoint Intelligence. Nu lanserar de en ny rullskrivare i ColorStream-serien som ska stärka deras position i just det segmentet.

Efter ett år då Canon lanserade varioPRINT iX 3200-arkskrivaren, Arizona 2300-storformatsserien och ProStream 1800-rullskrivaren, har nu ColorStream 8000 anlänt, vilket är en vidareutveckling av ColorStream 6000. Den första ColorStream-modellen kom 2010 och under det följande årtiondet har det sålt över 1 500 maskiner över hela världen.

Med en utskriftsupplösning på 1200 dpi och variabel droppstorlek säger Canon att bildkvaliteten är i nivå med offset och att färgområdet i de flesta fall är större. Därför tror Canon också att ColorStream 8000 gör övergången från offset till inkjet ännu enklare för många tryckerier.

Förutom böcker, kataloger, manualer, direktreklam och transaktionstryck riktar ColorStream sig även till den kommersiella tryckmarknaden med broschyrer, broschyrer och affischer med mera.

Ser tillväxt inom bokproduktion

Idag är cirka 50 procent av kunderna i rullskrivarsegmentet inom affärskommunikation och transaktionstryck. 19 procent producerar direktreklam och 18 procent böcker. De sista 13 procenten  befinner sig inom högkvalitativa utskrifter, som ofta riktar sig till konsumenter. Senior Vice President för Canon Production Printing EMEA, Peter Wolf, tror att det väntas en betydande tillväxt inom böcker och högkvalitativ tryckning.

ColorStream 8000 finns i två varianter som kan köra 133 respektive 160 meter per minut. Eftersom pappersstorleken också har utökats till 570 millimeter med en utskriftsbredd på 560 millimeter har produktiviteten ökat avsevärt jämfört med föregående version. Du kan till exempel ha fem vanliga boksidor i bredd jämfört med de tidigare fyra. Enbart detta resulterar i en produktivitetsökning på 25 procent på grund av en bredare pappersbana. Mätt i A4-sidor kan 2 152 sidor produceras per minut.

Vattenbaserat bläck

Färgen är vattenbaserad med latexpolymerer som kan användas på obestrukna papperskvaliteter, återvunnet papper och på inkjetbehandlat papper, men alltså inte med bestrukna offsetkvaliteter. Som standard kan skrivaren printa på gramvikter från 40 till 160 gram, och maskinen kan även uppgraderas för att skriva ut 220 gram.

Peter Wolf, Senior Vice President för Canons affärsområde Production Printing i EMEA-länderna. Foto: Arkivbild

Peter Wolf påpekar att förutom den höga produktiviteten bidrar den höga upptiden på över 90 procent, den låga energi- och färgförbrukningen samt minskat pappersspill till en mycket attraktiv total ägandekostnad (Total cost of ownership, TCO). På frågan hur TCO:n har utvecklats sedan den första modellen kom 2010 svarar han att det är cirka 10 procent billigare idag än för 10 år sedan, samtidigt som kvaliteten är bättre och produktiviteten är högre.

Stigande och fallande temperaturer

En ny Automatic web cleaner ”dammsuger˝ papperet innan det passerar skrivhuvudena. Detta är viktigt, särskilt när det gäller obestrukna papperskvaliteter som är relativt dammiga. Det ger ett bättre utskriftsresultat och färre stopp på grund av igensatta skrivhuvuden. Skrivhuvudena rengörs annars helt automatiskt.
För att torka färgen körs pappersbanan över flera värmeplattor med gradvis stigande och fallande temperaturer. Detta ska säkerställa att papperet inte skrynklas mellan de två trycktornen eller i upprullningen.

ColorStream 8000 kan skriva ut med MICR-färger (magnetiska säkerhetsfärger) för dokument som kräver speciella säkerhetsfunktioner. Canon meddelar att de under året kommer att lansera ett antal nya funktioner för ColorStream 8000, inklusive automatisk rullskarvning.

 

Text: Søren Winsløw, Översättning: Claes Nordström

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Udda fågel i tryckeribranschen: ”Vi gillar problemlösning”

Hos Passet Screen sköter Bengt Pettersson det analoga trycket och sonen Anders kör digital storformat. Deras två avdelningar bidrar till synergieffekter och specialtryck dem emellan. Plantrycket växer och har svängt mer åt att trycka förpackningslådor till e-handeln, men på senare år har digitaltrycket seglat upp försäljningsmässigt hack i häl.

Publicerat av: 

Plastexperten: Tunt underlag för gröna påståenden

Emma Strömberg är plastexpert på oberoende forskningsinstitutet IVL Svenska miljöinstitutet AB och docent i polymera material. Hon har tittat på om det gjorts någon specifik forskning på pvc-vinyler eller pvc-fria alternativ, men det visar sig att det är knapert med forskningsrapporter om detta.

Publicerat av: