Snabba tryck i riksdagshuset

PUBLICERAD: 9 september 2022
UPPDATERAD: 9 september

 

Riksdagstryckeriets produktions­ledare Lars Almén berättar att det i riksdagen varje år produceras mellan 70 000 och 90 000 sidor material. Allt ska tryckas. Foto: Peter Ollén

För riksdagstryckeriet gäller det att ständigt vara på hugget för att bistå med diverse trycksaker.

Tio minuter efter beställning av nya visitkort kan de levereras till riksdagsledamöterna. Och snabb­protokollen från gårdagens möten ligger färdigtryckta på morgonen. Och vissa utskott, som Konstitutionsutskottet, vill ha allt i papper. För riksdagstryckeriet gäller det att ständigt vara i beredskap, för det kan vara stora volymer. Därför ligger också en kraftig datalina ut till Elanders i Vällingby, som assisterar med de större volymerna.

För när viktiga beslut ska fattas, är det fortfarande papper som gäller. Det finns också en prioriteringsordning när olika utskott kan behöva sina tryck samtidigt och det är kammarens planering som styr detta. De trycksaker som dock alla ledamöter håller hårt i, är voterings­listorna. På en halvtimme kan cirka 20 ärenden klubbas. Då gäller det att hålla koll i listorna så att man trycker på rätt knapp – Ja, Nej eller Avstår.

Ordermottagning i Haikom och automatisk produktion och visitkortsskärning gör att en order kan göras klar på några minuter från när den kommer in till riksdagstryckeriet. Foto: Peter Ollén
En mix av maskinmärken

På trycksidan har riksdagstryckeriet traditionellt förlitat sig tungt på Xerox-maskiner. I senare upphandlingar har dock både Canon och Epson tagit sig in, så nu är tryckeriet en mix av olika fabrikat.

– Alla order hanteras dock genom vårt Haikom-system, berättar produktions­ledaren Lars Almén och visar den överblick över väldigt många små och stora ordrar som hanteras. Och där ingenting får bli fel.

Operatören ställer in Haikom-systemet så att färgsidor först produceras i Xerox Iridesse och sedan flätas in i produktionen på den svartvita Xeroxskrivaren. Foto: Peter Ollén
Slutversioner

En vanlig arbetsgång är också att mindre upplagor görs löpande, medan ärenden behandlas. Detta görs då i riksdagshuset. När man sedan enats om en slutlig version och den ska tryckas i större upplagor, skickas det till Elanders.

Rejält tjocka böcker, upp till 55 millimeter, kan limbindas i riksdagstryckeriets Horizon. Många gånger är dock produkterna tjockare än så och måste delas upp i flera delar. Att det ska tryckas är dock viktigt, för att ge överblick och bra underlag för beslutsfattarna. Foto: Peter Ollén

Att det kan bli mycket papper förstås när Horizon-limbindarens maxtjocklek på 5,5 centimeter upplevs som en begränsning. Mycket av det som trycks är i svartvitt. För att förbättra ekonomin gör man därför gärna så att man först kör ut alla färgsidorna i Xerox Iridesse och sedan kör colorsplit där färg­sidorna matas in i de svartvita Xeroxmaskinerna.

– I en upphandling för 1,5 år sedan vann Canon med en DP6270 och en 140. Det är maskiner med kapacitet på 270 respektive 140 sidor per minut.

Affischer och annat i stora format trycks i en Epson. Foto: Peter Ollén

Affischutskrifter görs med en Epson, som det snart är dags att byta ut:

– Det händer mycket på färgsidan när det gäller print och snart är det dags att byta den till en nyare, säger Lars Almén.

Många sidor totalt

Hur många sidor producerar då riksdagen och regeringen tillsammans per år till den parlamentariska beslutsprocessen? – Det blir mellan 70 000 till 90 000 originalsidor under ett år, avslutar Lars Almén.

När vi besöker riksdagstryckeriet är FN:s generalsekreterare på besök. Prominenta gäster fotograferas vid ankomsten ihop med talmannen. När de senare lämnar huset, får de med en vacker fotobok, producerad av riksdagstryckeriet, som minne. Foto: Peter Ollén

Läs vidare

Alvöen breddar utbudet av fräs- och skärmaskiner

Alöven är nu skandinavisk distributör av Kimlas CNC-fräs- och skärbord för industriell produktion. Det ska komplettera de lösningar som företaget sedan tidigare erbjuder från MultiCam. 
CNC Alvöen

Stora möjligheter med AI – men lika stora utmaningar

I vår artikelserie om artificiell intelligens (AI) i den grafiska industrin har vi nu pratat med Adrian Mayr, produktchef på Müller Martini. De är kända för att tillverka efterbehandlingsutrustning i industriell skala.
Adrian-Mayr-pfc-bearb

Metalliska element i etiketter minskar förfalskningar

Xeikon samarbetar med Kurz för att ta strid mot piratkopior.
XEI_pr2403_PR_KURZ_EG

Bok & Tryck satsar dubbelt på Ricoh

Bollnäsföretaget Bok & Tryck förnyar maskinparken med två nya digitalpressar från Ricoh. Möjligheten att trycka med en femte färg och på tjockare papper var viktiga faktorer i beslutet för tryckeriet som producerar mycket hängetiketter.
Bok Tryck 1

Senaste nytt

Alvöen breddar utbudet av fräs- och skärmaskiner

Alöven är nu skandinavisk distributör av Kimlas CNC-fräs- och skärbord för industriell produktion. Det ska komplettera de lösningar som företaget sedan tidigare erbjuder från MultiCam. 
CNC Alvöen

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnorth Award kommer nu in i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x

Wackes tror på starkt år – nyanställer tre

Produktmediaföretaget Wackes förstärker organisationen med tre anställda. Detta för att möta en ökad efterfrågan på bolagets produkter och tjänster.
Wackes 1

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
Lessebo Paper