Screentryckarprofil har gått ur tiden

PUBLICERAD: 24 januari 2023
UPPDATERAD: 3 februari
Jan Enberg har avlidit. Han blev 84 år. Foto: Privatbild

Jan Enberg, stark profil inom screentrycket i Sverige och internationellt, har gått bort. Föreningen Fespa Sweden minns sin hedersmedlem i en minnestext.

Jan Enberg, en av screentryckvärldens stora har lämnat oss efter en längre tids sjukdom, vid en ålder av 84 år.
Jan hade som ung en lovande karriär som medeldistanslöpare och här präglades också hans tävlingsinstinkt. Efter militärtjänsten gjorde han FN-tjänstgöring i Sinai där hans förmåga att bygga relationer och förhandla under tuffa omständigheter utvecklades.

Jan började sin yrkeskarriär på Solna offset, men såg snart att gräset var grönare på screensidan. Många kände Jan från Svecia Silk Screen Maskiner där han hade flera betydelsefulla roller under deras stora era. Han hade ett stort nätverk över hela världen och var ytterst delaktig i den framgång som Svecia hade. Hans förmåga att fånga uppmärksamhet på flera språk med sin klara stämma och sätt att berätta fängslande historier gjorde honom väldigt uppskattad.

Jan arrangerade ett antal resor i samband med Fespa-mässor för sina skandinaviska screentryckarkollegor till bland annat Sydamerika och Asien, till många screentryckares glädje.

Vi minns honom som en drivande kraft och en gentleman som ständigt var närvarande och villig att ställa upp för alla. Han hade även inspel inom färgbranschen som försäljningschef hos Sun Chemical och de sista yrkesåren jobbade han aktivt som mentor och stöd åt sina forna kollegor i RCS Screenservice.

Jan var under en tid styrelsemedlem i Fespa Sweden, där han även var hedersledamot. Vi tackar Jan för hans insatser i vår bransch och sänder våra tankar till hustrun Bodil och familjen.

Text: Fespa Sweden

.

 

Läs vidare

Inprint flyttar till större lokaler nästa år

Skylt- och dekorföretaget Inprint i Uppsala står inför en spännande förändring då de flyttar till en helt ny stadsdel. De nybyggda lokalerna erbjuder inte bara dubbelt så mycket utrymme utan också närhet till lokala kunder och motorvägen till klienter i Stockholm.
inprint-efongo-2019-liggande

Signcoms ägare Igepa Group förvärvar Scandraft

Signcoms ägare Igepa Group förvärvar viscom-återförsäljaren Scandraft med huvudkontor i Mölnlycke. Samtidigt blir Anders Trillkott vd för hela koncernen.
Anders Trillkott

Signcom startar inspirerande evenemangsserie

Den grafiska återförsäljaren Signcom startar en serie med sammankomster för att inspirera skylt- print- och dekortillverkare till utveckling. Första temat handlar om hur UV-print kan revolutionera företagens arbete med fönsterdekor.
Simon-Nyman

Han prisas för arbete med kompetensförsörjning

Grafiska företagen tilldelar läraren Roger Kristiansson 2023 års utbildningspris. Han får utmärkelsen för sitt engagemang för eleverna och branschens kompetensförsörjning.
Utbildning2

Senaste nytt

Inprint flyttar till större lokaler nästa år

Skylt- och dekorföretaget Inprint i Uppsala står inför en spännande förändring då de flyttar till en helt ny stadsdel. De nybyggda lokalerna erbjuder inte bara dubbelt så mycket utrymme utan också närhet till lokala kunder och motorvägen till klienter i Stockholm.
inprint-efongo-2019-liggande

De höjer ribban för automatiserad tidningsproduktion

ECO3 vill ta automation av tidningsproduktion till nästa nivå med den nya versionen av sin arbetsflödeslösning Arkitex. Nya funktioner gör att system från tredje part bättre integreras i programmet.
Arkitex

Storbildsbolaget tar kampen mot spillet

Storbildsbolaget i Helsingborg minskar spillet med en ny produkt. Arbetssättet är både klimatsmart och sparar pengar för kunden.
FotoJet-(25)

Fujifilm visar upp sin nya torrtonerpress

Fujifilm ska visa upp sin nya tonerpress i Europa för första gången i början på 2024. Revoria Press GC12500 är en digitalpress som använder torrtonerteknologi.
Revoria_GC12500_III_R