Franskt högtryck i Sörmland – kan laminera direkt på bordet

PUBLICERAD: 21 november 2023
UPPDATERAD: 21 november
Felix Jarl driver nystartade inDekor utanför Nyköping. Han är nöjd med sitt nya monteringsbord från Kala. Foto: Privat

När nystartade inDekor i Nyköping skulle investera i ett monteringsbord så fastnade de för franska Kala. Tillverkaren skapar ett högt och jämnt tryck i bommen med hjälp av elmotorer vilket gör att det går att laminera direkt på bordet.

Felix Jarls väg in i branschen inleddes på svärföräldrarnas företag Layout&Dekor 2008 i grannkommunen Gnesta. Han hade precis avslutat militärtjänsten och hade vid tillfället ingen annan sysselsättning.

– Det var ganska naturligt att börja hos dem. Sedan blev jag förälskad i branschen. Det är tillfredsställande att se den direkta förvandlingen efter man utfört ett jobb, jämfört med att sitta bakom en dator hela dagen. Det här går mer att ta på. Det är enkelt att förvandla utseendet på en bil eller sätta upp tapet på ett kontor. Alla behöver någon gång ens expertis.

I våras tog han steget att starta eget och sedan i maj arbetar han heltid i företaget. Felix och frun Cecilia äger firman tillsammans men hon studerar just nu.

Hittade bordet online

Dekorföretaget från Nyköping har investerat i ett monteringsbord från Kala av återförsäljaren NI Solutions. Monteringsbordet fick Felix Jarl upp ögonen för via en film på internet. I video demonstrerade tillverkaren hur de med hjälp av elmotorer justerar höjden och trycket på bommen.

– Jag såg snabbt att det finns fördelar med elmotorer som inte finns med tryckluftsdrivna lösningen. Jag har arbetat med bord som reglerar bommen med tryckluft sedan 2008 och jag tycker att det här är den bästa lösningen jag stött på. Den passar oss jättebra, säger Felix Jarl.

Eftersom bommens motorer är elektriska kan den som opererar stå vid kanten av bordet och montera på smala objekt utan att valsen viker sig vilket kan hända med tryckluftsdrivna monteringsbord.

– Elmotorerna justerar bommen så den alltid ligger rakt mot bordsytan. Fördelen med det är att man kan stå vid sidan av bordet och jobba på smala skivor utan att behöva lägga skivor upp till samma nivå på andra sidan bordet. Nu sköter bordet den justeringen själv, vilket är smart, säger Felix Jarl.

Bordet har kontrollpaneler på varje långsida. Foto: Privat

De elektriska monteringsborden har tillräckligt högt tryck i bommen för att det ska gå att laminera direkt på bordet.

Det finns två kontrollpaneler för bordet på bägge sidor om bommen. Bordet har tre förinställda nivåer på bommens tryck som används för montering, pre-mask eller laminering.

– Jag tycker det är en bättre lösning än att höja och sänka lufttrycket från en kompressor för att reglera hur hårt bommen ska trycka, säger Felix Jarl.

Han använder bordet för att belägga skyltar, rensa text, skära till och laminera printjobb samt passa ihop och belägga texter med appliceringstejp.

Visst, man kan köpa eller bygga vilket bord som helst och slänga på en glasskiva eller skärmatta. Men jag ville ha lösningen med den här bommen som gör att jag kan montera, belägga och laminera. Det blir en effektivare produktion helt enkelt.

Kalaborden har LED-belysning.

– Alla konkurrenter erbjuder också belysta bord, men den här lösningen med elmotorer som justerar bommen tyckte jag om. Man behöver inte en separat kompressor som levererar tryckluft. Du sätter in sladden i ett eluttag och sen är det klart, säger Felix Jarl.

Säkerhetsaspekten är något som framhålls hos den franska tillverkaren.

– Bordet jobbar med laser som känner av när bommen kommer nära objekt och går ner extra sakta sista biten så du har tid att dra undan handen om den nu skulle vara där. I motsats till en tryckluftsdriven bom som går ner snabbt hela vägen när man skickar på lufttrycket i kolvarna, säger Felix Jarl.

Andra saker han uppskattar är bordets storlek, generöst med förvaringsutrymme under bordsytan och att prislappen kändes okej.

Gjorde affären på mässan

Affären med den svenska återförsäljaren NI Solutions gjordes på Sign&Print Scandinavia.

–Vi fick ett erbjudande nu på mässan som gör att kostnaden för bordet hoppar i gång först efter årsskiftet. Det gjorde att vi har möjlighet att jobba in lite kapital. Vi har bara jobbat med firman sedan i maj så vi är helt nystartade. Då är en framskjuten finans ganska bra.

Bordet levererades på två pallar till lokalerna i Arnö söder om Nyköping.

– NI Solutions kom hit dagen efter bordet var på plats i lokalen och monterade ihop det. Det är jag jättenöjd med, säger Felix Jarl.

Bordet står på hjul och i samband med installation väljer man vilken höjd det ska ha.

Kalas monteringsbord levereras i två delar vilket gör att även den som saknar större port till fastigheten eller håller till på annat än markplan lättare kan få in monteringsbordet i sina lokaler.

I maskinparken har inDekor också en Epson Surecolor S80600, en Graphtech skärplotter och en Kala rullaminator som tar 160 cm bredd.

Varför startade ni eget?

– Jag tröttnade på att pendla. Vi flyttade till Nyköping 2020 och jag pendlade under tre år. Sedan fick jag nog. Vi har tre barn och då vill man helst inte sitta 1,5 timme i bilen varje dag. Så då tänkte jag om. Jag ville fortsätta arbeta med det här så det blev den mest kompletta lösningen. Och jag kan bestämma mer själv, säger Felix Jarl.

De rent arbetsmässiga uppdragen liknar de han gjort som anställd.

–Men det är helt andra utmaningar när det gäller administration och att hitta nya kunder. Kunder som inte vet vem man är eller vad man kan leverera, säger Felix Jarl.

Folierar kontor

Med det nya företaget vill de nischa sig mot inredningsdekor till kontor. Folieringen gör de dels med 3M:s DI-NOC-serie.

–Det är inte många som vet om potentialen produkten har. I stället för att slänga och köpa nytt kan du byta ytskiktet på till exempel ett skrivbord och spara en stor kostnad.

Men tillvaron som nyföretagare är ingen dans på rosor.

– Livet som nystartad erbjuder ganska många utmaningar. Man behöver ju kunder som beställer saker från en. Till en början handlar det bara om att jobba för att överleva det första året så man får lite siffror i företaget och ständigt bygger vidare. Det börjar smått och ökar hela tiden. Överleva kommer vi göra, det är jag säker på. Men man kan inte vara helt säker på vilka projekt som kommer framöver.

Läs vidare

Summa släpper ny version av mjukvara för flatbäddsskärare

Nu kommer en ny version av programmet Go Produce Flatbed Edition 3.0 som är skräddarsytt för skärmaskiner av flatbäddsmodell i F-serien.
_DSC0105

Plockmatic firar jämnt med all time high

I år är det 50 år sedan Plockmatic startades. Sedan dess har företag växt till en stor global spelare inom dokumenthantering med en bred produktportfölj. Sign&Print har intervjuat vd:n Jan Marstorp om den resan och vägen framåt.
Plockmatic kollage

Flexa utlovar innovativa lösningar

Flexa deltar på Drupa 2024 för första gången. Det italienska företaget ska visa innovativa lösningar inom skärning, laminering och rullskärning.
Easy-plus

De lockar med 16 förädlingsmöjligheter i en maskin

Scodix utvecklar sin dekoreringsteknik och kan nu erbjuda 16 olika dekoreringsalternativ i en och samma maskin. På Drupa kan man ta del av tekniken i företagets monter.
image005

Senaste nytt

Anrikt tryckeri i konkurs

Nu hoppas företagsledningen att någon annan vill ta över.
FotoJet-(80)

Epson satsar på fotoskrivare på Drupa

Bland annat kommer nya vattenbaserade storformatsskrivaren SureColor SC-P20500 att visas.
P20500

ECO3 visar prepresslösningar

ECO3 vill vara en partner för kundernas resa mot högre produktivitet, lägre kostnader och grönare resultat.
Arkitex

Kraftiga annonstapp för tryckta tidningar och direktreklam

Papperstidningar och direktreklam backar kraftigt som kanaler för annonsinvesteringar. Madeleine Thor, vd på Institutet för reklam- och mediestatistik tror att det tvåsiffriga tappet för tryckta tidskrifter kommer att fortsätta.
FotoJet-(79)