Livet går vidare efter Steve Jobs

PUBLICERAD: 25 augusti 2011
UPPDATERAD: 25 augusti

Kan ett teknikbolag som förlorar sin vd, visionär och ledare gå vidare? En ledare som förändrat bolaget från grunden, satsat på nya produkter och lagt grunden för en helt ny verksamhet?

Jodå. Inte nog med att livet går vidare, bolagets framgångar kan dessutom bli långt större och mer lönsamma än vad den tidigare ledaren ens kunde föreställa sig.

Och till slut nämns inte ens ledarens namn på företagets webbplats eller i företagets egna historiebeskrivningar. Ledaren har aldrig existerat.

Gummi- och träkoncernen Nokia utsåg 1977 Kari Kairamo till vd. Kari Kairamo inledde en djärv övergång till nya produkter som han var fast förvissad om skulle gälla i framtiden. Mobiltelefoner, satellitboxar, men även TV-apparater och datorer.

Men än viktigare var att Kari Kairamo hade ett helt annat perspektiv på verksamheten och såg till att den skalades upp och gjordes internationell.

Precis som Steve Jobs gjorde han sina misstag. TV-tillverkningen kraschade, datorerna floppade. Men mobiltelefonerna exploderade och Nokia var under många år världens största tillverkare av mobiltelefoner och ledde utvecklingen, introducerade de första smarta telefonerna med webb och e-post, var först med GPS och, tro det eller ej, Nokia var först med appar som kunde köpas och installeras i telefonerna.

Nokia skapade välstånd i Finland och Sverige för många men gav också helt nya affärsmöjligheter för många andra aktörer i andra branscher. Och gav säkerligen inspiration till Apple och andra.

Men likt Steve Jobs på 1980-talet, så mötte Kari Kairamo ett makalöst motstånd från allt och alla. Alla de som ville tillbaka till tryggheten i trä och gummi, alla de som trodde de visste bättre, alla de som tyckte det var bättre förr, alla de som inte litade på det nya och osäkra.

Hade Kari Kairamo varit en svensk företagsledare hade han säkerligen gett upp och unnat sig en fet fallskärm. Men eftersom Kari Kairamo var en rakryggad finne, tog han livet av sig 1988.

Kari Kairamo fick aldrig uppleva den exempellösa framgång som hans idéer resulterade i och hur den assistent han anställde, Jorma Ollila, så småningom blev hyllad vd för Nokia och fick all ära för framgångarna.

Och söker du på Kari Kairamo på Nokias webbsajt får du inte en enda träff.

____________________________________________________________________
OM SKRIBENTEN
Claes Magnusson arbetar med utbildning i ny teknik och arbetar just nu som rektor för Malmö Yrkeshögskola med sin utbildning ”Programmerare iPhone och Android”.

 

Läs vidare

Backa – och fortsätt sedan framåt

30 procent ner på den grafiska produktionen. 20 procent upp på produktionen av etiketter och skyltar. Hur ska jag tänka som företagare när allt kastas om på ett så snabbt och brutalt sätt?
peter-ollen-

Att driva tryckeri i coronatid

Alla människor ska dö. Låt oss börja med att slå fast det. Några får förmånen att leva ett långt liv medan andra dör tidigare. Men alla ska dö.
Peter Ollén 190626

Att känna hopp är viktigt

Många gånger är det hoppet som hjälper oss genom svåra tider. Kombinerat med passion för jobbet, så blir det en svårslagen kombination när nya grepp...
peter-ollen-

Branschläget inför sommaren

Börskurserna är ständigt stigande, samtidigt säger 40 procent av tjänsteföretagen, dit många tryckerier och skyltföretag tillhör, att de ska säga upp personal nu i sommar. Sign&Print:s chefredaktör Peter Ollén tar ett grepp om branschläget.
peter_ollen_

Senaste nytt

Xeikons Lion tar digitaltrycket framåt

Xeikon har lanserat Lion LX3000, en ny digital etikettpress med ett nytt styrsystem som ger hög produktivitet och etikettkvalitet med fina prestanda.
Xeikon

Storformatsjätten Ackert Reklam börjar med småformat

Storformatsjätten på västkusten, Ackert Reklam, har lite i smyg börjat med småformat. Företaget vill alltid ligga i framkant oavsett om det gäller nya maskiner, automatisering och noggrannhet i både stort och smått. Omsättningen och vinsten ligger på imponerande siffror år efter år, men varför tar de inte nästa kliv?
Acker-stor

Konica Minolta lanserar ny B2 bläckstråleskrivare på Drupa

Med sina 2 400 m2 har Konica Minolta den sjunde största montern på Drupa. 150 personer kommer att ta emot besökarna. En ny B2 bläckstråleskrivare kommer att finnas i montern.
drupa24_konica

Explosivt bidrag vinner Print Power Awards

Designstudenten Isabella Wretman i Stockholm vinner årets Print Power Awards. Årets tema var yttrandefrihet och 22-åringens bidrag "Sprängkraft" föll juryn i smaken. 
isabella1