Utforska möjligheterna med storformat

PUBLICERAD: 21 januari 2012
UPPDATERAD: 21 januari

Har du sett Digital Man nyligen? Du kan se honom vid ratten i den vackert orange-lackade cabriolet som illustrerar kampanjen för FESPA Digital-mässan i Barcelona, 21-24 februari 2012. Den väg han kör är fylld av möjligheter att utveckla hans affärer och han möter också flera spännande valmöjligheter när det gäller färdriktningen för hans resa.

Dags att ändra färdriktning?

Enligt FESPAs undersökningar har merparten av digitaltryckarna intresse av att ta del i hans resa. De har prövats hårt av förändringarna i världen under de tre senaste åren, men är försiktigt optimistiska om framtiden. De flesta tryckare vet att det inte finns några garantier för framgångar i framtiden och de är klara över att de kan tvingas ändra inriktning för att växa.

Den tekniska utvecklingen har nått en mognad som gör att tryckaren nu får studera tekniken utifrån nya förutsättningar och ur en mer affärsmässig och kreativ vinkel. I det globala samhället är det ingen lätt uppgift och varje investering måste bedömas utifrån sina ekonomiska möjligheter och hur de kan tänkas överensstämma med dagens och morgondagens affärsmodeller.

Starta motorn….

Att utforska nya möjligheter behöver inte nödvändigtvis betyda investering i dyra högpresterande utrustningar. Tekniska innovationer är viktiga, men de mest sofistikerade lösningarna är ofta alltför kostsamma att investera i för många, vilket ändå inte behöver vara en begränsning för utveckling. Ökad konkurrenskraft kan främst åstadkommas med effektivare arbetsprocesser. Att skapa ett arbetsflöde som sträcker sig från prepress till efterbeabetning, att använda effektiva mjukvaruverktyg och att införa web-to-print-flöden för att förenkla och automatisera vägen från det att jobbet tas emot till produktion, eller att investera i lösningar för efterbearbetning som i hög grad ökar produktens värde, detta är några av de strategier som kan öka volymen i dina affärer.

… sätt fart ut i trafiken

Genom att lämna de invanda spåren kan tryckaren till exempel titta på potentialen i variabeldata. Det gör det möjligt att erbjuda kunden kampanjer för utomhus- eller butiksändamål som skräddarsytts för utvalda mottagaregrupper eller orter. Digitaltrycket är väl lämpat för effektiv individanpassad kommunikation, något som kan vara en lönsam affärsmöjlighet.

Förutom de mest populära fordonsdekorerna är skylt- och affischapplikationerna och visuella lösningar för butiksreklam mer mångsidiga än någonsin tidigare. Detaljhandeln vill ha mera kreativa lösningar för att fånga köparnas uppmärksamhet och motivera till köp. Resultatet är en storm av butiksreklam, promotionmaterial och displayer.

Det är dags att växla till blandade medier

Visuell kommunikation i sina välkända former presenteras i nya och innovativa former. Stortavlor, fordonsreklam, reklam på busshållplatser och liknande, tillsammans med inklädda byggnader arbetar ofta med 3D-effekter i form av ”lenticular printing” och även integrerat med Digital Signage. Storformattryckarna är naturligtvis medvetna om dessa innovationer men bör också inse att dessa nya verktyg kan kräva användning av både de tryckta och de elektroniska medierna. Det leder till mer effektiva marknadslösningar och även till ökade intäkter för de som tar till sig det nya.

Digitaliseringen av kommunikationerna inklusive utvecklingen av mobiltekniken placerar interaktivitet och bilder i själva hjärtat av marknadsföringsmixen, med hjälp av video, sociala media och QR-koder. Storformattrycket kan på ett lysande sätt kombineras med de ”nya” medierna och ge bättre resultat inom marknadsföringen.

Missa inte de industriella tillämpningarna

Förutom utvecklingen av den visuella kommunikationen, får vi inte underskatta trenden mot industriapplikationer som påverkar storformatbranschens inriktning. Möjligheterna att trycka direkt på trä, glas, aluminium eller keramik är inte bara ett försäljningsargument från tillverkarna av planskrivare. De ökade tekniska möjligheterna för dessa utrustningar betyder att dessa tillämpningar blivit en affärsmöjlighet som öppnar digitaltryckets dörr mot en värld av inredningsdekorer. Branschen kan rikta sin uppmärksamhet mot inredningsdesigners och arkitekter, såväl som monterbyggare och butiksdesigners.

Samma sak gäller för den växande marknaden för digitalt textiltryck. Å ena sidan har där skapats ett nytt och lönsamt segment för visuell kommunikation, ”Soft Signage”. Å andra sidan har även tidigare stängda marknader som modebranschen och möbelbranschen öppnats. Bläckstråletekniken är ny en lämplig och värdefull process inom mode och design, och digitalteknikens möjligheter att skapa små serier och kundanpassade produkter till konkurrenskraftiga priser, skapar möjligheter till att framställa prototyper, vilket i förlängningen leder till lönsam produktion av korta serier inom mode, förpacknings- och etikettbranscherna.

Neil Felton är direktör för FESPAs mässverksamhet.

Läs vidare

Backa – och fortsätt sedan framåt

30 procent ner på den grafiska produktionen. 20 procent upp på produktionen av etiketter och skyltar. Hur ska jag tänka som företagare när allt kastas om på ett så snabbt och brutalt sätt?
peter-ollen-

Att driva tryckeri i coronatid

Alla människor ska dö. Låt oss börja med att slå fast det. Några får förmånen att leva ett långt liv medan andra dör tidigare. Men alla ska dö.
Peter Ollén 190626

Att känna hopp är viktigt

Många gånger är det hoppet som hjälper oss genom svåra tider. Kombinerat med passion för jobbet, så blir det en svårslagen kombination när nya grepp...
peter-ollen-

Branschläget inför sommaren

Börskurserna är ständigt stigande, samtidigt säger 40 procent av tjänsteföretagen, dit många tryckerier och skyltföretag tillhör, att de ska säga upp personal nu i sommar. Sign&Print:s chefredaktör Peter Ollén tar ett grepp om branschläget.
peter_ollen_

Senaste nytt

Alvöen breddar utbudet av fräs- och skärmaskiner

Alöven är nu skandinavisk distributör av Kimlas CNC-fräs- och skärbord för industriell produktion. Det ska komplettera de lösningar som företaget sedan tidigare erbjuder från MultiCam. 
CNC Alvöen

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnorth Award kommer nu in i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x

Wackes tror på starkt år – nyanställer tre

Produktmediaföretaget Wackes förstärker organisationen med tre anställda. Detta för att möta en ökad efterfrågan på bolagets produkter och tjänster.
Wackes 1

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
Lessebo Paper