Nya möjligheter när vi ersätts av robotar

PUBLICERAD: 29 januari 2013
UPPDATERAD: 14 november

För över hundra år sedan jobbade den största delen av befolkningen inom jordbrukssektorn – idag är andelen nere på en procent. Automatisering med hjälp av maskiner skapade nya jobb – industriarbetare, fotografer, webbutvecklare och tryckare.

Nästa våg av automatisering har inletts och om hundra år har den största delen av befolkningen en ny sysselsättning – det är robotar och datorer som kommer att göra jobbet. 70 procent av alla jobb (för människor) försvinner enligt den amerikanska framtidsforskaren Kevin Kelly. I en artikel i tidningen Wired målar han upp en bild av att människans största utmaning i framtiden blir att fundera ut vad man ska göra under den vakna delen av dygnet eftersom robotar gör allt jobb.

De nya robotarna som nu börjar användas har mer mänskliga egenskaper med hjälp av sensorer och chip.

– För det första är de billiga – priset är redan en tjugondel jämfört med dagens industrirobotar. Alla företag, små som stora, kommer att ha råd med en egen robot.

– För det andra så kan de jobba tillsammans med, och nära människor. De ser var de mänskliga medarbetarna är och kan undvika att skada dem. De behöver inte vara inspärrade i stora burar som dagens föregångare i industrin.

– Dessutom kan vem som helst lära roboten att utföra sina uppdrag. Ingen programmering krävs utan man drar helt enkelt armar och ben på det sätt som man vill att roboten ska utföra arbetet på. På några minuter har man lärt den nya moment.

I sin artikel jämför Kevin Kelly dessa robotar med den första persondatorn och dagens Industrirobotar är som de gamla stordatorerna. När PC:n kom avfärdades den som en leksak som aldrig skulle kunna användas till något vettigt – och Kevin Kelly förväntar sig samma reaktion nu.

Industrin är först ut och därför påverkas du som läser detta troligtvis redan under de kommande tio åren. I ett tryckeri kommer robotar att fylla på papper i tryckpressar och efterbehandlingsmaskiner men också ta hand om slutpackning av kartonger och lastbilar. På lagret händer samma sak och logistiklösningar bli mer avancerade, till en lägre kostnad.

I nästa steg kommer datorer att utföra många av de arbetsuppgifter som görs av kontorsmedarbetare idag. Det finns till exempel redan program som kan skriva enklare tidningsartiklar. Advokater, arkitekter, programmerare – alla kommer att påverkas av den nya automatiseringsvågen.

Som exempel på övergången till robotar i industrin kan nämnas Foxconn i Kina som tillverkar Apples och Samsungs telefoner. De hade 1,2 miljoner anställda och 10.000 industrirobotar 2011. Men robotskiftet pågår för fullt och 2014 ska man enligt uppgift ha en miljon robotar – teknologi blir billigare än människor.

Detta skapar många möjligheter för grafisk bransch. När tillverkningskostnaden sjunker och blir lika oavsett var i världen man finns – kommer transportkostnaden att bli en större del av den totala kostnaden och lokal produktion kan bli det billigaste alternativet.

Tanken på att detta händer väcker många känslor – och Kevin Kellys artikel adresserar en del av dem – många andra tas upp i de hundratals kommentarerna som finns i anslutning till artikeln.

Flera filmer på Baxter och andra robotar tillsammans med länkar till mer läsning finns på branschkoll.se/agi489

Läs vidare

Backa – och fortsätt sedan framåt

30 procent ner på den grafiska produktionen. 20 procent upp på produktionen av etiketter och skyltar. Hur ska jag tänka som företagare när allt kastas om på ett så snabbt och brutalt sätt?
peter-ollen-

Att driva tryckeri i coronatid

Alla människor ska dö. Låt oss börja med att slå fast det. Några får förmånen att leva ett långt liv medan andra dör tidigare. Men alla ska dö.
Peter Ollén 190626

Att känna hopp är viktigt

Många gånger är det hoppet som hjälper oss genom svåra tider. Kombinerat med passion för jobbet, så blir det en svårslagen kombination när nya grepp...
peter-ollen-

Branschläget inför sommaren

Börskurserna är ständigt stigande, samtidigt säger 40 procent av tjänsteföretagen, dit många tryckerier och skyltföretag tillhör, att de ska säga upp personal nu i sommar. Sign&Print:s chefredaktör Peter Ollén tar ett grepp om branschläget.
peter_ollen_

Senaste nytt

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Muller Martini köper Hunkeler

Efter noggrant övervägande har familjerna bakom de två företagen beslutat att slå samman Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1