För över hundra år sedan jobbade den största delen av befolkningen inom jordbrukssektorn – idag är andelen nere på en procent. Automatisering med hjälp av maskiner skapade nya jobb – industriarbetare, fotografer, webbutvecklare och tryckare.
Nästa våg av automatisering har inletts och om hundra år har den största delen av befolkningen en ny sysselsättning – det är robotar och datorer som kommer att göra jobbet. 70 procent av alla jobb (för människor) försvinner enligt den amerikanska framtidsforskaren Kevin Kelly. I en artikel i tidningen Wired målar han upp en bild av att människans största utmaning i framtiden blir att fundera ut vad man ska göra under den vakna delen av dygnet eftersom robotar gör allt jobb.
De nya robotarna som nu börjar användas har mer mänskliga egenskaper med hjälp av sensorer och chip.
– För det första är de billiga – priset är redan en tjugondel jämfört med dagens industrirobotar. Alla företag, små som stora, kommer att ha råd med en egen robot.
– För det andra så kan de jobba tillsammans med, och nära människor. De ser var de mänskliga medarbetarna är och kan undvika att skada dem. De behöver inte vara inspärrade i stora burar som dagens föregångare i industrin.
– Dessutom kan vem som helst lära roboten att utföra sina uppdrag. Ingen programmering krävs utan man drar helt enkelt armar och ben på det sätt som man vill att roboten ska utföra arbetet på. På några minuter har man lärt den nya moment.
I sin artikel jämför Kevin Kelly dessa robotar med den första persondatorn och dagens Industrirobotar är som de gamla stordatorerna. När PC:n kom avfärdades den som en leksak som aldrig skulle kunna användas till något vettigt – och Kevin Kelly förväntar sig samma reaktion nu.
Industrin är först ut och därför påverkas du som läser detta troligtvis redan under de kommande tio åren. I ett tryckeri kommer robotar att fylla på papper i tryckpressar och efterbehandlingsmaskiner men också ta hand om slutpackning av kartonger och lastbilar. På lagret händer samma sak och logistiklösningar bli mer avancerade, till en lägre kostnad.
I nästa steg kommer datorer att utföra många av de arbetsuppgifter som görs av kontorsmedarbetare idag. Det finns till exempel redan program som kan skriva enklare tidningsartiklar. Advokater, arkitekter, programmerare – alla kommer att påverkas av den nya automatiseringsvågen.
Som exempel på övergången till robotar i industrin kan nämnas Foxconn i Kina som tillverkar Apples och Samsungs telefoner. De hade 1,2 miljoner anställda och 10.000 industrirobotar 2011. Men robotskiftet pågår för fullt och 2014 ska man enligt uppgift ha en miljon robotar – teknologi blir billigare än människor.
Detta skapar många möjligheter för grafisk bransch. När tillverkningskostnaden sjunker och blir lika oavsett var i världen man finns – kommer transportkostnaden att bli en större del av den totala kostnaden och lokal produktion kan bli det billigaste alternativet.
Tanken på att detta händer väcker många känslor – och Kevin Kellys artikel adresserar en del av dem – många andra tas upp i de hundratals kommentarerna som finns i anslutning till artikeln.
Flera filmer på Baxter och andra robotar tillsammans med länkar till mer läsning finns på branschkoll.se/agi489