Kunderna finns i de sociala medierna

PUBLICERAD: 24 juni 2013
UPPDATERAD: 24 juni

Under de senaste trettio åren har det gjort flera undersökningar om vad branschens kunder vill ha. Det spelar ingen roll om det är 90, 00 el
ler 10-tal vi pratar om – kunderna vill förutom bra pris, snabb leverans och hög kvalitet – lära sig mer om det branschen håller på med.

I bästa fall delar man med sig av kunskap till befintliga kunder, kanske med ett frukostseminarium eller ett nyhetsbrev. Kundtidningar blir också mer och mer vanliga. Men idag när kunskap mer och mer blir hårdvaluta i en kundrelation räcker det inte med att hålla i en liten krets.

Sociala medier är ett enkelt och kostnadseffektivt sätt att sprida bilden av ett företag som bygger på kunskap och öppenhet.

Hur är det då med ditt företags närvaro i sociala medier? Utnyttjar ni alla de möjligheter till kundkommunikation som finns med hjälp av Facebook, Linkedin och Twitter? En snabb genomgång av den grafiska branschens engagemang 
i dessa mediekanaler visar att svaret är … nej, det som görs idag, i de fall det görs, i 99 fall av hundra inte alls är godkänt.

Det syns tydligt när man studerar mediemarknadens förändring att en allt större del av marknadsföringen måste skapa ett kunskapsmässigt värde för att fungera – många kallar det för content marketing. Och då blir de sociala medierna en billig och viktig kanal.

Detta gäller särskilt den grafiska branschen eftersom kunderna är kommunikatörer som själva som bäst håller på att komma underfund med hur dessa fungerar. Kunderna finns i de sociala medierna.

Det går väldigt snabbt att hitta grafiska företag som ”finns” på Facebook, Twitter och Linkedin – men allt för ofta saknas helt både värde eller någon plan för hur de ska användas. I bästa fall är det lite småtrevliga inlägg om dagens leveranser och fika på kontoret. När det istället (också) borde vara tips och idéer som kan skapa värde för kunderna.

Jag tror att problemet är att man tycker att det känns olustigt att sprida sina idéer öppet på nätet – här kan ju även konkurrenterna läsa om vad man gör. Det första steget för att lyckas i sociala medier är att komma över rädslan att dela värdefull information okontrollerat – utan värde kommer det ändå inte att få spridning och då kan man lika gärna låta bli.

Det finns så klart många olika aspekter på frågan – och olika användningsområden – men om inte innehållet är på plats så tror jag inte att man kan få full effekt av en satsning i sociala medier. Ofta finns det innehåll men det fastnar i de traditionella kanalerna som seminarier, nyhetsbrev och tidningar.

Vill du har tips och idéer på hur arbetet med sociala medier på ett grafiskt företag kan göras så finns lite länkar till artiklar, och tips på verktyg som kan göra arbetet hanterbart, på branschkoll.se/agi495.

________________________________________
OLA KARLSSON
Har arbetat som projektledare, säljare och utbildare i kommunikationsbranschen de senaste 15 åren. nu driver han Branschkoll – en omvärldsbevakningstjänst för den grafiska branschen. Du når honom på ola@branschkoll.se.

Läs vidare

Backa – och fortsätt sedan framåt

30 procent ner på den grafiska produktionen. 20 procent upp på produktionen av etiketter och skyltar. Hur ska jag tänka som företagare när allt kastas om på ett så snabbt och brutalt sätt?
peter-ollen-

Att driva tryckeri i coronatid

Alla människor ska dö. Låt oss börja med att slå fast det. Några får förmånen att leva ett långt liv medan andra dör tidigare. Men alla ska dö.
Peter Ollén 190626

Att känna hopp är viktigt

Många gånger är det hoppet som hjälper oss genom svåra tider. Kombinerat med passion för jobbet, så blir det en svårslagen kombination när nya grepp...
peter-ollen-

Branschläget inför sommaren

Börskurserna är ständigt stigande, samtidigt säger 40 procent av tjänsteföretagen, dit många tryckerier och skyltföretag tillhör, att de ska säga upp personal nu i sommar. Sign&Print:s chefredaktör Peter Ollén tar ett grepp om branschläget.
peter_ollen_

Senaste nytt

Color Systems såg ny kundgrupp

Color System har satt tänderna i en ny kundgrupp med UV-storformatsskrivaren från Epson. – Det är jätteroligt, säger Magnus Edfeldt, säljs och marknadsansvarig. Återförsäljaren från Vällingby visade också flera maskiner för Direct to film.
DSC_4386

Print Supplies hoppas på succé i grannlandet

Live-wrapping och flera produktnyheter stod i rampljuset i Print Supplies monter. Den norska fullserviceleverantören gör i och med sin medverkan på Sign&Print Scandinavia entré på den svenska marknaden.
Print Supplies

Dataline vill växa i Norden

Under Sign&Print Scandinavia gick Dataline ut med nyheten att företaget förvärvat finska mjukvaran Arkki ERP. Det firades i montern under mässans sista dag.
Dataline

Världspremiär för ny tonermaskin

Den flögs in från Japan fredagen innan mässan och visades för första gången publikt när Sign&Print Scandinavia öppnade under tisdagen. Nya Ricoh Pro C7500 som ska ge kommersiella tryckerier fler kreativa användningsområden.
Ricoh8