Ineko storsatsar på storformat

PUBLICERAD: 20 augusti 2015
UPPDATERAD: 20 augusti
Ineko har kraftigt utökat sina lokaler i Årsta i Stockholm. 1000 kvadratmeter blir den nya storformatavdelningen.  Här är blivande vd Joakim Bergman och nuvarande vd Johan Stålhäll.
Ineko har kraftigt utökat sina lokaler i Årsta i Stockholm. 1000 kvadratmeter blir den
nya storformatavdelningen. Här är blivande vd Joakim Bergman och nuvarande vd Johan Stålhäll.

Sedan Ineko köptes loss från Intellecta för två år sedan, har investeringarna legat som ett pärlband längs vägen. Nu i höst invigs en helt ny storformatsavdelning på drygt 1000 kvadratmeter.

Inför invigningen har det investerats i både en gigantisk, helautomatisk Fujifilm Inca Onset maskin för hårda material och en Durst 312 för mjuka material som tyg, papper och folie. Tyg utgör redan en tredjedel av materialet i rullproduktion hos Ineko.

– Vi hade redan tidigare en Inca Spyder, som är samma format som den nya maskinen, nämligen 160 x 314 centimeter, säger Joakim Bergman, som idag är vice vd på Ineko och från den 1 september vd. Men den nya maskinen är över tio gånger så snabb och producerar upp till 400 kvadratmeter i timmen. Det är en enorm ökning och än så länge klarar vi oss med att köra den nya maskinen i ett skift.

Ineko är första kund i Europa på maskinen.
– Vi tittade på maskiner i den här kapacitetsklassen och bestämde oss för Fujifilm på grund av kvaliteten, säger Joakim Bergman, som också berättar att investeringen totalt landat på över tio miljoner kronor. Maskinen har köpts av Schneidler, som är återförsäljare av de stora Fujifilm-maskinerna.

Över 15 miljoner investerade
Tillsammans med utrustningen av de nya lokalerna och satsningen på den rullmatade Durst 312, handlar det om drygt 15 miljoner kronor som investerats.

Sedan tidigare har Ineko en Fujifilm Aquity, som numera säljs av Heidelberg, efter det att de tog över försäljningen av de mindre Fujifilm-maskinerna. Aquity kom in efter årsskiftet, tillsammans med ett Summa-bord, i samband med att Ineko köpte Alloffset och dess storformatproducerande dotterbolag Flexibel Print.

– Aquity ger också samma höga kvalitet, men bara 5-15 kva-dratmeter i timmen. Den är alldeles utmärkt för mindre jobb, medan de stora jobben nu går i Onset. Tänk själv, att ett jobb som innan tog 17 timmar kan nu göras på under två.

Bra med lugn
Ineko har varit nöjda med att den nya Fujifilm Inca Onset in-stallerades under sommaren. Det har givit tid att göra i ordning färgprofiler för de många olika material som ska gå i maskinen. Det gäller ju att få fram samma kvalitet oavsett, vilken maskin jobbet produceras i.

– Vi har all kunskap i vår prepressavdelning, när det gäller att kalibrera. Inom storformat är det omöjligt att erbjuda lika många olika material som man kan i offset. Men det är många olika material, med olika egenskaper och därför blir det komplicerat.

Antalis är huvudleverantör av papper till Ineko. Även på storformat är de leverantör, men där köps också av Schneidler, Scandraft och Glasfiber&Plast (GOP).

– Inom storformat behöver man fler leverantörer. Ändå har vi 100 kvadratmeter eget lager med en del material – bland annat de 3,2 meter stora skivor som körs i den nya maskinen. Rullarna till den nya Durst och ett par HP latexmaskiner är betydligt lättare att hantera.

Efterbehandling en utmaning
Med så stora volymer som de nya maskinerna producerar, så blir efterbehandlingen en utmaning för företaget. Här har det också satsats rejält i allt från en spansk helautomatisk symaskin från Matic, till Kongsberg XP-skärbord från Esko och laminering från Neoposts leverantör Crest samt från Drytac.

– När vi förvärvade Modintryckoffset i december och sedan Alloffset i januari, fick vi in en del kapacitet och nya medarbetare. Vi kunde ta in all personal som valde att följa med, eftersom vi har så mycket utrustning för efterbehandling och bokbinderi. Det var sådant som de andra företagen ofta lämnade bort, säger Joakim Bergman.

Han påpekar dock att de köpta företagens lokaler har övergivits. Det enda undantaget där var Modintryckoffsets dotterbolag Jourtryck i Sollentuna, som är kvar i samma lokaler, men som nu fått Inekos namn.

– Det har samtidigt blivit ett försäljningskontor för oss i Norrort. Det samlade företaget ligger för övrigt i Årsta, granne med postterminalen.

Egna konstruktioner
Ineko har stora resurser i huset för att tillgodose den allt större retailmarknaden. Bland annat har de egna konstruktörer och man utvecklar en del produkter i materialet Reboard. Det handlar bland annat om eventmaterial och ställ som ska vara tåliga och hålla över en längre tidsperiod.

Den nya storformatsavdelningen kommer att ge många nya möjligheter. Den är inte ett eget företag, utan en del av Ineko, där även Alloffset och Modinoffsettryck integrerats, så att det bara är ett stort företag. Ändå kommer storformat nu att marknadsföras som ett tydligt område där Ineko nu är en spelare med mångdubblad kapacitet.

Läs vidare

Tapet- och rullproduktion: Tätt samarbete intensifieras

Skrivarleverantören Canon och leverantören av efterbehandlingsutrustning, Fotoba, intensifierar samarbetet med gemensamma demonstrationslokaler hos den skandinaviska Fotoba-återförsäljaren PMH Systems i Ringsted.
Fotoba-canon_01

Först med planprinter: ”Tidsvinsten är enorm”

Level 10 i Västra Frölunda är först i Sverige med att installera en ny planprinter som ska få dem att växa på skyltsidan. Arbetstiden för de två skyltmakarna i huset kapas nu rejält.
Niclas

Textilföretaget som breddar sin profil

Helsingborgsbaserade Profilewear firar i år 10-årsjubileum och har under årens lopp hunnit bli varma i kläderna när det gäller textil. Nu vill företaget även satsa på andra profilprodukter.
Epson SC-red kopiera

Tryckeriet som älskar utmaningar

Störst går först i maskinväg hos tremannaföretaget D-Max Print när de investerar i nytt. Snabba tempoväxlingar och att ta fram fiffiga speciallösningar till kunderna utmärker den lilla, men kraftfulla produktionen.
D-Max

Senaste nytt

NI Solutions blir återförsäljare för Flora

NI Solutions och Flora har skakat hand om ett nytt samarbete på den nordiska marknaden.
Floraweb

Västerbottnisk tryckerikoncern går bra i Umeå – tappar i Lycksele

Original tryckeri i Umeå gör ett starkt 2023 men dotterbolaget Original tryckeri i Lycksele har det svårare. Orsaken är minskad annonsförsäljning till bolagets annonsblad.
FotoJet-(50)

Summerar nyttan med automation

Summa demonstrerar inte bara en utan två arbetsflödeslösningar under Fespa. Detta för att visa kunderna hur de kan effektivisera sina processer.
Summa

Storformatstryckeri gör rekordresultat

Oron för minskande volymer visade sig var obefogad. Storformatsspecialisterna Ackert Reklam gör sin högsta vinst på tio år. 
DSC_6055-2