Flexo och inkjet i allians

graphium_artikel

Fujifilm och FFEIs stora etikettlösning Graphium har under året fått en uppdatering. Analysföretaget Infotrends går här igenom de viktigaste förbättringarna.

Graphium UV är en rullbaserad inkjetlösning med UV-teknik, särskilt framtagen för etikettproduktion. Lösningen premiärvisades på Print 2013. Graphium är baserad på ett traditionellt flexochassi som levereras av brittiska Edale, men i övrigt handlar det om digital teknik.

Maskinen går att få i två banbredder, antingen 33 centimeter (13 tum), eller 40,6 centimeter (16 tum).  Den använder fem till sex Xaar-skrivhuvud per färg. Graphium kan köras enbart med inkjet, men den kan också konfigureras som en hybridmaskin. Då placerar man en eller två flexo-stationer före inkjetmodulen som då konfigureras i CMYK eller vitt + CMYK + vitt, samt upp till fyra flexostationer efter inkjetmodulen.

varför hybridtryck? Med så många digitala etikettmaskiner som kör inkjet, kan man ställa sig frågan varför man vill ha en hybridmaskin? Det enkla svaret är att hybridteknik ger tryckeriet fler valmöjligheter. Dekorfärger som inkjettekniken går bet på, kan köras analogt. Variabeldata kan adderas även då det gäller stora serier. Dessutom har du allt det som händer efter tryckningen – efterbehandling. Med en hybridmaskin har du tillgång till efterbehandling inline.

Graphium är utvecklad mot bakgrund av dessa möjligheter. Utöver möjligheten att personalisera, finns det efterbehandling i form av stansning, laminering och kallfoliering. Upplösningen ligger på 360 x 360 dpi med gråskalenivå som ger en optisk upplösning på 1080 dpi. Maximal produktionshastighet i högkvalitetsläge ligger nu på 147 fot per minut, vilket motsvarar 44,8 meter. Det är avsevärt kvickare än den första versionen av Graphium. Den hade en topphastighet på 82 fot per minut, eller 24,9 meter. Det som möjliggör detta produktivitetskliv är de nya Xaar 1002-skrivhuvudena.

Färgmässigt finns ett tillval för en sjätte inkjetfärg. Det kan antingen vara en färg eller lack. Den första möjligheten som Fujifilm utvecklade var en täckvit. Denna kan printas antingen på en annan inkjetfärg eller på en flexotryckt yta. Därmed går det att köra två vita färger.

Graphium ska kunna printa på ett stort antal standardmaterial för flexo, oavsett om den kör med inkjet eller traditionell flexo. LED-fixering mellan färgstationer kontrollerar droppspridningen innan dessa härdas med UV-ljus baserat på kraftfulla kvicksilverlampor.

På programvarusidan finns ett specifikt arbetsflöde, Graphium Label Workflow, som är baserat på Fujifilm XMF.

Enligt Fujifilm och FFEI ska man med Graphium ha löst tre utmaningar som är typiska för hybridlösningar. För det första går det att stoppa Graphium mitt i en produktion för att granska trycket, för att därefter starta utan problem med registrering eller makulatur. Det finns ett antal nya funktioner i arbetsflödet som specifikt är till för hybridjobb. Bläcket från Fujifilm ska enligt företaget vara konsekvent från batch till batch. Det ska ge bättre färghållning även över längre tid.

FFEI och Fujifilm. FFEI och Fujifilm är kanske inte de mest kända digitaltrycksleverantörerna. Men den samlade erfarenheten från de båda företagen är bra när det gäller en lösning som Graphium. FFEIs mångåriga arbete med inkjet innefattar en printmotor för Nilpeter Caslon, en tidig hybridmaskin. De ebjuder även arbetsflöden och programvara för förpackningsvärlden. Fujifilm, som sålde av FFEI 2006, har inkjet i blodet. De har en egen och omfattande färg- och bläckproduktion, de tillverkar egna skrivhuvuden, och de utvecklar programvara som Fujifilm XMF.

På det stora hela framstår det som att Graphium är ett flexibelt alternativ för många etikettryckare. Och Fujifilm är en tung partner i detta. Det finns även potential för förpackningstryckerierna eftersom Graphium klarar substrat upp till 600 mikrometer. Även om falskartong inte är ett prioriterat område, så finns möjligheten och vi förväntar oss mer fokus på förpackningar i framtiden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *