TEST: En gigant för displayproduktion

PUBLICERAD: 25 september 2015
UPPDATERAD: 25 september
test_sop521_main_img
Överst t v: Foursidedisplays vd Anders Svensson med delägaren Maria Yngweson, visar exempel på en POS-lösning som är printad i 11000-maskinen. Nederst t v: Operatören Rasmus Berglund visar upp stackern på HP Scitex 11000, som trots sin storlek enkelt öppnas och stängs med en hand.

Med en HP Scitex 11000 kan det Landskronabaserade storformatstryckeriet Foursidedisplay plocka hem jobb för mer än en miljon kronor årligen. Dessutom bidrar maskinen till kortare ledtider på de allt mindre upplagorna.

HP Scitex 11000 är på många sätt en arbetshäst. Maskinen är nästan 13 meter lång och väger över åtta ton. Den är utrustad med inte mindre än 312 skrivhuvuden (52 per färg), kan producera upp emot 650 kvadratmeter per timme och kostar tio miljoner kronor. Nära hundra enheter av 11000- och 15500-modellen har sålts globalt.

På storformatstryckeriet Foursidedisplay har man sedan investeringen tagit hem över en miljon kronor i tryckjobb, typiskt sådant som man tidigare fick lägga ut på externa tryckerier. Dessutom kan de nu möta en ökande efterfrågan på mindre upplagor och kortare ledtider.

Digitalt alternativ
HP Scitex 11000 är en inkjetmaskin för industriell produktion på material som wellpapp och plast. För ett företag som Foursidedisplay, som uteslutande producerar displaymaterial samt en och annan förpackning, är det en god investering.

– Fram till för ett halvår sedan köpte vi allt tryck från externa offsetleverantörer. Men då vi såg att våra upplagor sjönk och samtidigt fick högre krav på kortare leveranstider var vi tvungna att göra något, säger Anders Svensson, vd på Foursidedisplay. Att köra offset i huset var både för kostsamt och osmidigt, särskilt då vi hade upplagor på under 500 exemplar. Eftersom både vi och våra kunder vant oss vid offsetkvalitet ställde vi höga krav på tryckkvaliteten. Vi såg att HP Scitex 11000 kunde ge oss det vi ville ha. Flera av våra kunder var skeptiska, men även den största pessimisten gjorde en helomvändning.

Maskinen kan köras med upp till åtta färger
Landskronaföretaget har en konfiguration med sex färger. Utöver CMYK kör man ljus cyan och ljus magenta. Inledningsvis använde man HPs HDR240-bläck, framtaget för alla materialtyper. Det var ett relativt dyrt bläck som också kostade en del i underhåll eftersom munstyckena skulle rengöras ofta. Sedan dess har HP släppt två nya bläck-typer. Dels HDR250, en förbättrad version av HDR240, dels HDR230. Det senare är framtaget uteslutande för pappersbaserade material och kostar 30 procent mindre jämfört med HDR240 eftersom det är färre additiver i bläcket. Det är enkelt att skriva ut med och innebär samtidigt att företaget får en lägre bläckförbrukning. Den rengöringsprocess som HP kallar för micro-purge behöver inte användas då du kör detta bläck. Bara det ger en viss besparing i bläckåtgång. Hur mycket det handlar om i konkreta siffror vågar dock varken HP eller Foursidedisplay säga.

Stabilt med likartade material
– Vi producerar inte särskilt mycket på plast, därför har vi valt att använda färger anpassade för papper, säger Anders Svensson. Det blir billigare och bättre, tycker jag.

– Om du försöker göra för mycket på samma gång leder det till kompromisser. Vi har även valt att bara printa på en typ av liner, så underlaget är alltid den samma oavsett ytvikt. Det ger en enhetlighet och skapar trygghet i produktionen. Vi gör inte detta för att vi inte kan producera på andra material, vi använder bara vår HP Scitex 11000 på ett sätt som ger oss mest valuta för pengarna.

Utnyttja utskriftsformatet
Maximalt utskriftsformat ligger på 160 x 320 centimeter. Arken matas semiautomatiskt genom maskinen. Det innebär att de placeras individuellt i maskinen, därefter dras de på plats, printas och placeras i en stacker. Att använda formatet på bästa möjliga sätt är avgörande för effektiviteten. Därför går det också att placera ut flera mindre ark bredvid varandra på matarbordet. Dessa kan då printas med samma eller olika motiv.

Som med de flesta andra UV-skrivare så kör man ut med samma färg på substratet flera gånger. I utskriftsläget Production Mode, som Foursidediplay använder, kör skrivhuvudena över materialet elva gånger och UV-torkas däremellan. Därefter avslutar man med att köra materialet genom UV-torken tre gånger, som en extra härdning. Ändå tar själva utskriften endast 20 sekunder.

Nya skrivhuvuden ger offsetkvalitet
Skrivhuvudena är ett kapitel för sig. Det handlar om en Page Wide Array-maskin med skrivhuvuden  som löper över hela utskriftsbredden – totalt 312 stycken. Dessa kan bytas ut individuellt. Enligt HP bör man räkna med att behöva byta ut 15 skrivhuvuden per år. Ett skrivhuvud kostar runt 5000 kronor. Det är tre centimeter brett och huserar 192 munstycken. Det ger en blygsam upplösning på 150 munstycken per tum (nozzles per inch, eller NPI). Så när HP hävdar att maskinen ger offsetkvalitet hänger detta ihop med att munstyckena ger droppar med tre olika storlekar. I synnerhet på bildsidan ger detta en offsetliknande kvalitetsupplevelse.

En annan spännande funktion är möjligheten att skriva ut i lägena gloss och matt. Det får man till genom att variera tiden för färgen att sätta sig innan man UV-torkar. För att få en matt utskrift UV-torkar man direkt efter utskrift. För att få till en glosskänsla får färgen flyta samman något, vilket ger en glansigare yta.

Dessa båda metoder kan kombineras för att få till selektiv gloss. Enkelt uttryckt görs detta genom att separera två printfiler. Matt i en och gloss i den andra. Därefter printar man de båda motiven ovanpå varandra.

Enkel hantering
– Det är en härlig maskin, säger Rasmus Berglund på Foursidedisplay. Den är supersnabb och enkel att handha. Du behöver bara ange vilket material du ska använda, så görs nästan allt annat automatiskt. Skulle det vara något problem mellan material och profil så upptäcker maskinen det eftersom den mäter format och materialtjocklek i intaget.

Underhållet har krävt rätt mycket resurser under själva inkörningen av maskinen. Den främsta anledningen är att man slaviskt följt HPs Print Care-program som ska garantera att maskinen inte stoppar på grund av dålig skötsel. Men med en växande erfarenhet och, inte minst, det nya bläcket HDR230, förväntar man sig att det ska gå att minska på dessa insatser.

Planerar optimal användning
Planerna för hur företaget ännu bättre ska kunna utnyttja kapaciteten i HP Scitex 11000 fortskrider.

– Vi går vidare med automatisering, säger Anders Svensson. I dagsläget skriver vi bara ut i format som kan köras i våra stansmaskiner. Men med det stigande antalet små upplagor blir det för dyrt att ta fram stansformar. Lösningen är att hitta en automatiserad skärbordslösning. Då kan vi köra ut på större ark och samtidigt eliminera tillverkningen av stansformar för de mindre upplagorna. Att se över materialhanteringen och automatisera denna ännu mer är också intressant. Men jag tror dock att vi ser störst potential i ett nytt skärbord.

Utskriftshastighet
Utskriftshastigheten påverkas alltid av hur väl du utnyttjar utskriftsformatet och vilka inställningar du använder. Hos Foursidedisplay använder man utskriftsläget Production Mode. Det är ett läge som är anpassat för sådant som butiksdisplay-material. I detta läge ligger utskriftshastigheten nära max. Från det att skrivaren drar in vårt kvadratmeterstora testark tar det 47 sekunder innan vi har en utskrift i avläggaren. Med enkel huvudräkning innebär det 77 kvadratmeter per timme. Men detta exempel ger inte en rättvis bild av skrivarens kapacitet. Utskriftshastigheten blir betydligt högre om man utnyttjar hela utskriftsområdet.

test_sop521_chart2


Upplösning och passning

Utskriftshastigheten varierar kraftigt beroende på vilka inställningar som gjorts. I gengäld är det inte så stor skillnad på upplösningen som är hög oavsett inställning. Vi ser dock stor variation i textåtergivningen och i kontrastrika detaljer som testets linjepar. I bästa fall klarar skrivaren att återge text i två punkter och i tre punkter negativt. Den klarar också linjepar på 200 lpi. I värsta fall måste vi upp på fyra punkters text och sex punkters negativ text. I vissa fall har vi en acceptabel återgivning av 100 lpi. Passningen mellan färgerna är oklanderlig i alla inställningar som testas.

Bild- och färgkvalitet
Alla bilder är färgmättade och naturliga med fina detaljer. Tonplattor och tonövergångar är jämna och utan tecken på bandning eller andra artefakter. Från ett kort betraktningsavstånd blir bilderna något korniga, men vi ser endast detta då vi skrivit ut i högre hastighet.

Pantone-färgerna har uppenbarligen inte varit föremål för en kalibrering, varken hos Foursidedisplay eller hos HP, enligt ett av de testark som de försåg oss med. De färger som i synnerhet behöver en justering är gult/orange och mörkblått/lila. Dessa uppvisar stora avvikelser.

Slutsats
Med Scitex 11000 har HP utvecklat en lösning som är en god investering för företag som Foursidedisplay. Runt en tredjedel av deras omsättning är displaymaterial i upplagor på under 500 exemplar. Och trenden är tilltagande. Företaget har inte tidigare varit verksamt som tryckeri, men med maskinen har de plockat hem ett stort antal tryckjobb. Ett enkelt handhavande gör att man snabbt kunnat komma igång. 11000-modellen ger en hög bildkvalitet och är väl lämpad för displayproduktion, men om du arbetar med Pantone-färger bör du försäkra dig om att återgivningen av dessa fungerar.

 


Teknisk specifikation
Leverantör: HP
Modell: Scitex 11000
Teknik: HPs egna piezo-skrivhuvuden
Ripp: Grand RIP+ från Caldera eller Onyx Thrive
Max. utskriftsstorlek: 1600 x 3200 mm
Färg: HPs UV-bläck, CMYK + ljus cyan och ljus magenta med plats för ytterligare två färger.
Utskriftshastighet: Upp till 650 m2 i timmen när formatet utnyttjas fullt ut.
Materialtjocklek: Från 0,1 till 25 mm
Material: Akryl, PVC-skum och ark, polystyren, polypropylen, polycarbonat, papper, skumplattor och wellpapp.
Upplösning: 600 dpi (perceived quality)

 

Läs vidare

Avery klippte bandet

Avery Dennison har invigt en produktionsanläggning i Luxemburg. Det slutförda projektet med en nota på 65 miljoner dollar ska stärka tillverkarens avtryck i Europa. 
ADPR437a

Memjet tar grepp om fler segment

Memjet släpper tredje generationens bläckhuvuden för utskrifter i ett pass, som kommer efter företagets prisade teknik Duralink. Målet är att göra sig ett större namn bland maskintillverkarna i Europa.
memjet4

Canon drar ut på turné

I våras på Fespa-mässan fick Canons senaste storformatsskrivare med uv-gel premiär. Nu drar företaget ut på turné med maskinen. 25 orter i landet ska besökas med ett rullande showroom.
ezgif.com-webp-to-jpg (13)

Systemtext säljer delar av verksamheten

Pågens helägda dotterbolag Systemtext säljer affärsområdet Skylt & Dekors verksamhet till det danska kommunikationsföretaget Nonbye. – Vi har länge tittat på affärsområdet Skylt & Dekor hos Systemtext, säger Marcus Nydén.
Marcus Nydén, Nonbye

Senaste nytt

Textiltryck utan för- och efterbehandling

Epson lanserar nu Monna Lisa ML-13000, en direct-to-fabric-skrivare som kan printa direkt på tyget i en enda process utan separat för- eller efterbehandling.
ML-13000 ver 2

Horizon vänder blad med tre nya samarbeten

Efterbehandlingsleverantören Horizon skriver nya kapitel med tre färska samarbeten. Nu kan de hjälpa tryckerier från tryck till färdig bok i både mjuk- eller hårdpärm.
FotoJet-(82)

Helautomatiskt skärsystem som förflyttar gränserna

Elitron bjuder under Drupa in till en förhandstitt på den uppgraderade Kombo TAV – ett anmärkningsvärt framsteg inom digital skärteknik.
elitron_01

Mjukvarusamarbete för bättre flyt

ECO3 och eProductivity Software (ePS) har ingått ett strategiskt partnerskap med målet att ta automationen hos tryckerierna till nästa nivå.
ECO3 ePS