Automatisera med Apogee

Style: "Neutral"

Om du är ute efter att förbättra dina marginaler och din vinst, är en automatisering av arbetsflödet rätt väg att gå. Agfa Graphics Apogee är en kraftfull och smart lösning och en mer än lämplig kandidat för dig som vill automatisera ditt flöde.

Agfa Graphics var den första leverantören som använde pdf i sin ripplösning och därefter i sitt arbetsflöde. I nästa led införde de jdf. Agfa Graphics var också en av de fyra aktörer som var med från starten av jdf-konceptets utveckling 1999. Därför kan man med rätta säga att Apogee, som lanserades 1997, har en imponerande stamtavla.

Apogee Suite har under årens lopp utvecklats till att idag innehålla fyra kärnkomponenter: prepress, web approval, colour, samt Storefront, som företaget tagit fram i samarbete med Chili Systems. Apogees färgverktyg har förfinats och förbättrats, även om Color Tune fortfarande är lösningen för validering av pressprofiler enligt ISO 12647-2. Apogee är ett av de första arbetsflödena som ger stöd för Fogras nya ICC-profiler, Fogra 51 och 52, vilket är en förutsättning för att bli certifierad enligt ISO 12647-2: 2013.

Gränssnitt och funktioner
I botten av Apogee ligger Microsoft SQL och serverversionen av lösningen har stöd för Windows- och Mac-klienter. Användargränssnittet är rent och elegant. En uppsättning ikoner kan konfigureras enligt användarens önskemål utifrån ett komplett verktygsbibliotek. Kombinationen av ikoner och flödeslinjer på toppen av en databas gör det enkelt att arbeta komplext med tekniken.

Prepress är Apogees jdf-baserade produktionshubb. Den bygger på PDF Print Engine. Modulen hanterar filer inklusive export eller transport till plåtsättare eller digitaltryck genom en jdf-anslutning. Länken till plåtsättare skapar printklara filer för digitaltryck eller offset. Inkdrive hanterar CIP4-filer för kvalitetskontroll. Genom jdf skickas data till efterbehandlingsutrustning.

Alla verktyg är modulära och bygger på användning av så kallade hot folders för att garantera att all data fungerar och ligger på rätt plats. Genom dessa filmappar går det även att kolla att filer som placeras där fungerar eller importerad jdf-data från ett MIS-system. All jobbdata, inklusive de filer som kommer från webben, kontrolleras i mapparna. Agfa Graphics arbetar också på att göra det möjligt att låta ett MIS-system hantera fler produktionsprocesser för kunder som vill ha egen prepress.

Alla filer som landar i systemet bearbetas för alla möjliga produktionstekniker med en komplett preflight-portfölj som ser till att pdf:er är i enlighet med standarder som pdf-x/1a eller pdf-x/4.

På dokumentnivå
Genom hela arbetsflödet sköts färghanteringen på dokumentnivå. Det kan handla om trappning eller att justera cmykning. Dessutom kan man automatisera utfall genom att spara dessa som en inställning i preflighten. Färgtäckning och -besparingar kan också sparas som inställningar i preflight. Agfa Graphics har tagit fram en egen programvara för preflight, men tillhandahåller fortfarande Enfocus verktyg i Apogee-verktygslådan med en extra licens. Agfa Graphics betonar att det inte handlar om funktionalitet eller flexibilitet, utan endast eftersom användarna är vana vid att använda Enfocus lösningar.

Apogee Impose är ett regelbaserat verktyg för utskjutning. Det är kraftfullt och stödjer komplexa jobb med dra-och-släpp-teknik. Det har stöd för en rad presstyper och tryckmetoder. Flera funktioner är intiutiva och visualiseringsverktygen precisa.

Färgstrippar läggs till automatiskt och utskjutningar kan visas i högupplöst läge och redigeras om så behövs. Flera processer blir allt mer automatiserade och kan sparas för framtida bruk eller exporteras. När de skickas till en annan produktionsenhet till exempel kan de godkännas automatiskt eller sättas på paus för manuell inspektion. Apogee har även en förhandsvisning av rastrering av de individuella separationerna och kan visa färgvärden där musmarkören placeras. Impose kan endast köras i Windows, de med Mac får köra en virtuell Windows-version genom programvara som Parallels.

Stöd för versionering
Det finns även en mall för att ta fram versioner av en tryckfärdig fil. Det kan till exempel vara en kombination av flera olika svärtor. Versionering kan även användas om man har olika språkversioner eller ska ta fram trycksaker för olika geografiska platser. Att ha all versionsdata på en och samma plats förenklar korrekturarbetet och gör att man inte behöver ta fram mer plåt än nödvändigt, vilket i sin tur ger besparingar för förbrukningsmaterialet.

Alla processer och funktioner kan kontrolleras via Apogee Web Portal. Här finns även möjlighet att godkänna jobb online och samarbeta med prepress på andra geografiska platser. Man kan bläddra i skärmprovtryck precis som i en trycksak och även zooma in i högupplösta pdf:er.

Agfa Graphics har en lång historia inom färghantering och produktion. Företagets expertis inom färghantering syns i Apogee. Kalibreringsverktygen för press och provtryck mäter toleranser enligt ISO 12647-2 och ISO 12647-3. Programvaran rapporterar även valideringsdata så att man kan jämföra valideringar före och efter tryckning. Färgstrippar läggs på alla tryckta ark baserat på fördefinierade regler.

Programvaran beräknar automatiskt kalibreringskurvor, men dessa kan redigeras eller göras manuellt om man föredrar. Inställningar för provtryck fungerar på samma sätt. Det går även att återanvända tryckfärdiga filer, till exempel om man vill använda en annan profil för en annan papperskvalitet. Filkonvertering garanterar en korrekt färgrymdsmappning för färgåtergivning i PDF Render Tool.

Apogee Storefront
Apogee Storefront bygger på Software as a service, Saas, alltså en prenumererad tjänst. Här ingår funktioner som onlinebaserad jobborder eller hostade tjänster för tryckeriets kunder. Tjänsten har fördefinierade produktkategorier med mallar som kan skräddarsys för tryckerierna och deras kunder. Tjänsten kan även länkas till en Apogee-installation. Storefront har stöd för onlinebetalning och online-offerter. Inkommande jobb kan samlas ihop till en utskjutning som är optimerad för tryckeriets produktionsförhållanden.

Runt 8000 kunder använder Agfa Graphics Apogee. Delvis på grund av att lösningen funnits i så många år, delvis på grund av Agfa Graphics marknadsnärvaro. Apogee är populärt bland tidningstryckerier såväl som civiltryckerier. Men man har även börjat göra inbrytningar i storformatsvärlden.

 

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Lackat och klart för arkmatad inkjet

Canon har i samarbete med Plockmatic tagit fram en sömlös integration mellan Canons arkmatade digitala tryckpressar i varioPRINT iX-serien och Plockmatics DigiCoater Pro 400 HD LED efterbehandlingsmaskin. Kombinationen ska göra att kunderna kan producera högkvalitativa uv-lackade produkter i hög hastighet i ett automatiserat flöde.

Publicerat av: